• dubravka-suica-slide18.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Četvrtak, 26 Travanj 2018

24sata.hr: Kujundžićev prijedlog: Kazne za one koji ne idu na preglede

 Sudjelujući na konferenciji "Fight & Win - Kako se oduprijeti raku", u organizaciji hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice (HDZ), Kujundžić je rekao kako u Hrvatskoj "postoji problem velike pojavnosti i velike smrtnosti od zloćudnih bolesti".  Podsjetio je da su prije 12 godina počeli preventivni programi za karcinom dojke, debelog crijeva i cerviksa, ali, upozorio je, "s relativno lošim odazivom pacijenata", posebice u njegovu području gastrointerologije.

Smatra kako pacijenti ne idu na te preglede jer misle da im se to neće dogoditi, ali, istaknuo je, zloćudna bolest može se dogoditi svima.

 "Jedno od promišljanja, a što je nepopularno, posebice ako to izgovori netko tko predstavlja državnu administraciju, pitam vas što mislite o penalizaciji onih koji se ne odazovu na takve postupke. Možda razmisliti o nekim financijskim mjerama, da ih se privoli da razmisle o sebi i svome zdravlju", rekao je Kujundžić sudionicima konferencije. Dodao je kako time nije htio reći kako će odmah predložiti da to stoji u nekom zakonu, nego o tome promišlja na temelju kontakata s drugim zemljama, razmatrajući njihove napore i rezultate na tome području.

Ministar Kujundžić najavio je da će se uložiti dodatna financijska sredstva u dva dodatna preventivna programa zbog velike pojavnosti karcinoma pluća i prostate, što se planira pokrenuti ove godine kako bi se omogućilo pravodobno otkrivanje tih bolesti i smanjila smrtnost.

 Izvijestio je kako se posljednjih mjeseci intenzivno radilo na izradi nacionalnog programa borbe protiv raka, koji je napravljen u radnoj verziji, za što se zauzimala i zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, te da će za mjesec ili dva biti upućen na savjetovanje, a do kraja godine trebao bi biti i prihvaćen. Ocijenio je kako od tog programa neće imati koristi samo oni koji su oboljeli od nekog oblika raka, nego i oni koji od toga neće oboljeti jer će na vrijeme mijenjati svoj stil života te pravodobno otići na preventivne preglede.

 Jedna od mjera toga nacionalnog programa, najavio je, bit će nacionalna onkološka mreža kojom će se informatički povezati svi centri za liječenje onkoloških bolesnika i svi onkolozi, koji će tako imati uvid tko što radi, kakvim se metodama koristi i kakve rezultate postiže.

 Istaknuo je problem "otežanog dostupa radioterapiji" u hrvatskim bolnicama zbog malog broja linearnih akceleratora", ocjenjujući kako se to mora žurno mijenjati i osigurati veći broj akceleratora kako bi se pacijentima osigurala brža i učinkovitija terapija.

 Kujundžić je rekao da je potrebno pokušati razgovarati s predstavnicima farmaceutske industrije kako bi izdvojili jedan posto profita koji ostvaruju u Hrvatskoj za istraživanja u onkologiji radi pronalaženja novih lijekova.

Dubravka Šuica rekla je kako se tim konferencijama, koje će se organizirati diljem Hrvatske, želi pokazati da se rak može pobijediti, ali za to su potrebna ulaganja. Istaknula je kako je nacionalni program za borbu protiv raka nužan Hrvatskoj, dodajući da je u Europskom parlamentu uključena u intergrupu "Zastupnici protiv raka", a Europska pučka stranka, kojoj pripada, prije dva dana prihvatila je politički dokument o borbi protiv raka.

 Bivši slovenski premijer Alojz Peterle, koji je prebolio zloćudnu bolest, poručio je kako njegov primjer pokazuje da "rak nije smrtna osuda", nego se treba boriti i može ga se pobijediti.

 Radi se na rješavanju statusa studenata medicinsko-laboratorijske dijagnostike

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak kako se radi na rješavanju statusa studenata medicinsko-laboratorijske dijagnostike osječkoga Medicinskog fakulteta čije diplome u Hrvatskoj još nisu priznate, a zbog čega su studenti nedavno prosvjedovali u Osijeku.

 "Problem je nastao prije pet godina i moramo ga riješiti. Nažalost, to je tada postavljeno krivo i sada moramo naći rješenje za te mlade ljude, a to radimo skupa s Ministarstvom znanosti, koje je prvenstveno nadležno", izjavio je Kujundžić novinarima uoči konferencije "Fight & Win - Kako se oduprijeti raku".

 Izvijestio je kako je tim studentima već osigurano stažiranje, a još će se vidjeti "koja bi to razlika bila kako bi se izjednačili sa studentima medicinske biokemije koji su studij završili u Zagrebu".

 Smatra kako ti studenti sada ne mogu biti jednaki  "ako je netko imao manje programa, što tada nije bilo uređeno".

Tijekom nedavnog prosvjeda osječki studenti prozvali su ministra Kujundžića za sukob interesa s obzirom na to da je izvanredni profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, smjeru medicinske biokemije, tvrdeći kako se njegovi studenti i magistri medicinske biokemije protive priznavanju diploma i ozakonjenju magistara medicinsko-laboratorijske dijagnostike s osječkoga Medicinskog fakulteta jer bi tako izgubili monopolski položaj na tržištu rada u laboratorijskoj djelatnosti.

 Na novinarski upit priprema li se reformom zdravstva i privatizacija zdravstva Kujnudžić je odgovorio kako smatra da se to zlorabi te da se ništa neće promijeniti i da će sadašnji koncesionari i zakupci imati uređeno stanje.

 "Pacijentima će biti bolje, a time ćemo stimulirati zakupce i koncesionare da rade više i bolje, a pri tome mogu i zaraditi više ako rade bolje i ako su njihovi pacijenti zadovoljni", dodao je Kujundžić.

 Na upit što će biti s liječnicima u domovima zdravlja ministar Kujundžić je odgovorio kako će i liječnici koji su sada neravnopravni "doći u istu poziciju", to jest da se izjednačava status svih liječnika, potiče ih se da rade više i bolje te da ostaju u svojim ordinacijama diljem Hrvatske.

 Na upit o statusu liječnika u seoskim područjima Kujundžić je rekao kako će ti liječnici biti bolje stimulirani, a pacijenti će dobiti bolju uslugu.

https://www.24sata.hr/news/kujundzicev-prijedlog-kazne-za-one-koji-ne-idu-na-preglede-571078

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam