• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 764

01 Rujan 2014

(VIDEO) I autocesta do Dubrovnika i Pelješki most naš su nacionalni interes!

Ne stišava se bura nakon što se otkrilo da slučajni premijer slučajne vlade kani odustati od gradnje buduće Jadransko-jonske autoceste na hrvatskom teritoriju - to jest od Ploča preko Pelješkog mosta i Dubrovačkog primorja sve do samog Dubrovnika. Trasa bi, kako se sada najavljuje, prolazila preko BiH (kroz Popovo polje dalje prema jugu).

I to premda je i u Strategiji prometnog razvitka RH i u prostornom planu Dubrovačko-neretvanske županije (DNŽ) ucrtana autocesta kroz Hrvatsku. Ulje na vatru dolio je SDP-ov ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić usporedivši Dubrovnik i njegovu regiju s ni manje ni više nego - kokošinjcem! Koji veliki gospodin i svjetski čovjek!

 http://www.index.hr/vijesti/clanak/trazi-se-isprika-ministra-hajdasa-doncica-dubrovnik-nije-kokosinjac-/767965.aspx

Milanović sam protiv svih

No krenimo redom. Prvog dana - odmah nakon sastanka premijera Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije u Cavtatu - oštro je reagirao dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić: To je suprotno interesima DNŽ-a i hrvatskim nacionalnim interesima! Premijer Milanović nam poručuje da nema autoceste područjem Hrvatske nakon Ploča te čak dodaje da zna da nas to ne zadovoljava?! Pitamo se kako je mogao razgovarati ili, još gore, dogovarati trasu autoceste mimo prostorno-planskih, odnosno strateških dokumenata RH! Koji je interes Hrvatske da, nakon što je vlastitim novcem izgradila najveći dio buduće Jadransko-jonske autoceste, odustane od trase preko svog teritorija i time od rješenja dijela svoje unutarnje povezanosti.

 

 

 

Pelješki most - napokon!

U nizu izjava Milanovićev je naum tog dana komentirala i potpredsjednica HDZ-a Dubravka Šuica, bivša gradonačelnica Dubrovnika. Upozorila je da se sada, bez obzira rasplet jadransko-jonske priče, još više moramo fokusirati na Pelješki most: Svi naši dosadašnji planovi - prostorni plan DNŽ, GUP Grada Dubrovnika, prostorni plan Općine Dubrovačko Primorje, kao i strategija razvoja prometa RH - određuju da autocesta ide do Dubrovnika, odnosno do Osojnika. Čak su postojali i ozbiljni planovi o dionici od 27 kilometara između Osojnika i Dola. Velika je šteta što se projekt nije uspio realizirati i što se autocesta, kao što se kroz cijelu Hrvatsku izgradila, nije izgradila sve do Dubrovnika. Naravno da smo svi za povezivanje Dubrovnika (i) Jadransko-jonskim koridorom. No ostaje prioritet izgradnja Pelješkog mosta - jer ta dva projekta nisu inkompatibilna. Štoviše, oni su komplementarni i sada je na potezu Vlada RH koja napokon treba predati aplikaciju i dokumentaciju za financiranje Pelješkog mosta. jadransko-jonski koridor je vizionarski projekt kojem će zasigurno trebati nekoliko desetljeća i stoga, ponavljam, apeliram na Vladu da nastavi s izgradnjom Pelješkog mosta.

 

 

Kratkovidna monetizacija

Reagirao je i Odbor za promet HDZ-a, na čelu s Olegom Butkovićem, inače članom Predsjedništva naše stranke: Autocesta od Ploča prema Dubrovniku treba se graditi hrvatskim teritorijem iz jednostavnog razloga jer je to hrvatski nacionalni interes i jer je to određeno prostorno-planskim dokumentima i strategijom prometnog razvitka. Žalosno je da Vlada RH to ne razumije. Kao što je žalosno i što ne razumije koliko je štetna monetizacija Hrvatskih autocesta, posebno što će one zaživljavanjem jadransko-jonskog koridora preuzeti veliki dio teretnog prometa na putu između zapadne Europe te Turske i dalje Bliskog istoka. SDP-ova vlada, blago rečeno, zbilja je kratkovidna!

 

 

Dubrovčani ne žele preko tuđeg teritorija

I predsjednik Karamarko bio je jasan, odgovarajući jučer u Mostaru na novinarska pitanja: Imamo primjedbe na predloženu trasu - što su već iznijeli naši dužnosnici iz Dubrovačko-neretvanske županije. No bitno je za hrvatsku javnost naglasiti da ćemo mi - bez obzira hoće li se jadransko-jonski koridor dovršiti do 2030. ili 2050. - do tada sigurno sagraditi Pelješki most i brzom ga cestom spojiti s Dubrovnikom. Jer Dubrovčani, posve opravdano, ne žele ići u Zagreb preko tuđeg teritorija.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-ne-zanimaju-nas-ad-hoc-izmjene-izbornog-sustava

Jučer su, naposljetku, predsjednik dubrovačko-neretvanskoga županijskog HDZ-a Branko Bačić i župan Nikola Dobroslavić održali konferenciju za novinare na kojoj su pozvali Milanovića da poštuje prostorne planove i strateške dokumente RH. Osvrnuli su se, dakako, i na „svjetskog čovjeka“ Hajdaša Dončića.

DOBROSLAVIĆ: S kojim pravom omalovažavate Dubrovnik?!

Ne radi se samo o selima, nego i o Dubrovniku. Mislim da je ministar Hajdaš Dončić smetnuo s uma da se ovdje radi i o Dubrovniku. No nemojmo omalovažavati ni sela, zašto i ona ne bi bila povezana s autocestom - ako je to moguće? Nadam se da Milanović i njegovi kolege nisu u Berlin odnijeli plan trase kroz BiH kao gotovo rješenje premda ono ni s kim u Hrvatskoj nije usuglašeno. Osim valjda na sastanku u Cavtatu. Vlada treba poštovati dokumente koji su na snazi! Ne prihvaćamo da se fingira demokratski postupak donošenja strategija i prostornih planova u kojima sudjeluju građani, struka i javni sektor. Rješenje koje nas ostavlja bez autoceste i svodi se na Jadransku magistralu s određenim poboljšanjima nije prihvatljivo. Magistrala samo od Dubrovnika do Stona prolazi kroz 13 naselja i ima 7 pješačkih prijelaza, stoga se tom cestom ne može riješiti pitanje prometne povezanosti Dubrovnika s ostatkom Hrvatske. O čemu to pričamo!?

BAČIĆ: Bez ikakvih konzultacija!

Milanović radi protivno interesima RH i krši strateške dokumente! Ni i u političkom ni u gospodarskom smislu nema nijednog razloga zašto bi se izmijenila trasa autoceste. Ako ništa drugo, morala se prvo provesti široka javna rasprava! No na takvu bahatost i „samodostatnost“ SDP-ove vlade već smo se navikli... Povlače se sada „financijski razlozi“. No najzahtijevnija i najskuplja dionica, ona između Krapine i Macelja, koštala je 235 milijuna eura, a da nitko nije polemizirao zbog cijene, kao što to u ovom slučaju čini ministar Hajdaš Dončić! Povlače se i „ekološki argumenti“. Ali upravo s tog aspekta moramo napomenuti da je Popovo polje vodonosac, među inim i za rijeku Omblu!

 

Poslijednja izmjena dana 16-10-2014

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam