• dubravka-suica-slide18.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
22 Veljača 2018

Zaključak splitske Fight&Win konferencije: U borbu protiv karcinoma sustavnom nacionalnom strategijom, hrabrošću i ispravnim informacijama

Nakon uspješne konferencije u Dubrovniku u studenom 2017., zastupnica Šuica u suradnji s vrhunskim domaćim stručnjacima i pacijentima nastavlja podizati svijest o važnosti borbe protiv karcinoma.

U organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice pred ispunjenom konferencijskom dvoranom hotela Park u Splitu održana je druga po redu konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“.

 

Svoja iskustva kao pacijenti, političari i liječnici, iznijeli su splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, bivši slovenski premijer Alojz Peterle (MEP), predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i predsjednik Županijske lige protiv raka prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka doc. dr. sc Domagoj Eljuga, potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. med. Ivan Ćelić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra prof. dr. Ivo Jurić te zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela, kao i članovi Hrvatske lige protiv raka te osobe koje su pobjedile rak.

 

Otvorivši konferenciju, Dubravka Šuica istaknula je kako većina ljudi nije upoznata sa stvarnošću koja ova zastrašujuća bolest donosi. „Svjedoci smo kako je i Andro Krstulović Opara kao gradonačelnik već prvim potezima u Splitu pokazao hrabrost, ali i namjeru da ostvari ono što govori. Političar je koji govori ono što misli i obrnuto. Za svoj Split nije stao samo na riječima, a onda, taman kada je odradio rijetko viđen politički start, sve je šokirala vijest o gradonačelnikovoj bolesti. Međutim, Opara je vedrog duha i sigurna sam u njegovu pobjedu!“, poručila je Šuica.

 

Pohvalivši zastupnicu Šuicu za realizaciju konferencije, gradonačelnik Opara istaknuo je: ''U početnoj fazi organizacije ove konferencije planirao sam sudjelovati u ulozi gradonačelnika kojem je dužnost odazvati se ovako važnom događaju za Grad. U međuvremenu sam saznao da bolujem od karcinoma i danas vam govorim i u ulozi bolesnika.'' Naglasio je kako je on zapravo ''brucoš''u ovoj borbi i da je metaforički kao veslač potegnuo prvih 10 zaveslaja, no još ga puno čeka na regati koja je ispred njega. Motivirao je oboljele na borbu i dodao: ''Ne klonite duhom, radite svaki dan, slušajte svoje liječnike te mislite na budućnost – to je recept za pobjedu!''

 

Govoreći o osobnoj borbi protiv raka Alojz Peterle istaknuo je kako „nema pobjede bez borbe“.  Naglasio je da je rak pitanje politike i društva i da moramo razviti političku dimenziju borbe protiv raka. Također, zastupnik Peterle ustvrdio je da svi moramo aktivno raditi na demistificiranju karcinoma i razotkrivanju neistina vezanih uz ovu bolest. Naglasio je važnost većeg ulaganja u borbu protiv raka i uspostavu skupine zastupnika protiv raka i u Hrvatskom saboru.

 

Upečatljivim nastupom, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i šef splitske onkologije prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak istaknuo je važnost investiranja u programe primarne i sekundarne prevencije, edukaciju opće populacije i dijagnostiku raka. Također smatra da je neophodno demistificirati rak kako bolest i hitno izraditi Nacionalnu strategiju borbe protiv raka čime bi se bitno sustavno s državne razine doprinjelo da se Hrvatska pomakne s dna ljestvice izlječenja. Dr. Eljuga naglasio je važnost odaziva na nacionalne preventivne programe, doktor Ćelić prezentirao je psihološke aspekte karcinoma, a ravnatelj KBC-a Split Ivo Jurić istaknuo je nužnost ulaganja u ljude, prostor i opremu te osiguranje kontrole kvalitete i novih ljekova. Zamjenik gradonačelnika Nino Vela, govoreći iz vlastitog iskustva, istaknuo je kako je temeljna stvar u borbi protiv raka optimizam i volja za život.

Posebno upečatljiv dio konferencije bilo je svjedočenje bivših onkoloških bolesnika koji svojim iskustvom danas pomažu oboljelima.

 

„Zabrinjava me malen odaziv na već postojeće programe ranog otkrivanja, čime se smanjuju šanse za pravovremenim i uspješnim liječenjem. Vjerujem kako ćemo usvajanjem nacionalnog plana za borbu protiv raka i sustavnih registara oboljelih, ali i omogućavanjem dostupnosti najnovijih terapija poboljšati statistike, ali i sudbinu svake pojedine osobe. To se ne može dogoditi preko noći i za to su potrebne velike financijske preinake, no gledajući druge zemlje, pa i nama susjedne, znam i vjerujem da Hrvatska to može“, zaključila je Dubravka Šuica.

 

Zastupnica Šuica izrazila je svoje zadovoljstvo činjenicom da je konferencijska dvorana hotela Park bila popunjena kao i na nedavnoj konferenciji u amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku. Veliki broj zainteresiranih građana dokaz je da svijest o borbi protiv raka dopire do šire javnosti. Zaključak konferencije „Fight&Win“ jest svakako neophodna pomoć politike i financijskih aspekata država članica koji su nužni u liječenju ove bolesti.  Publika u prepunoj dvorani hotela Park zapjevala je na kraju pjesmu Olivera Dragojevića 'Moj lipi anđele' koju je izveo dubrovački glazbenik Sebastijan Vukosavić.

 

 

Više informacija:

Konferencija "Fight&Win" u Dubrovniku 23.11.2017.: http://dubravka-suica.eu/index.php/aktivnosti/vanjske-aktivnosti/item/8405-fight-win-kako-se-oduprijeti-raku

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam