• dubravka-suica-slide18.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
02 Svibanj 2018

U Bruxellesu predstavljeni film i knjiga „Legende svjetla-priče hrvatskih svjetionika“

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić (IDS/ALDE), Jozo Radoš (GLAS/ALDE), Dubravka Šuica (HDZ/EPP), Ivana Maletić (HDZ/EPP) i Davor Škrlec (Zeleni/ESS) bili su domaćini predstavljanja knjige „Legende svjetla-priče hrvatskih svjetionika i svjetioničara“ i pretpremijerne projekcije istoimenog dokumentarnog filma.

Knjiga „Legende svjetla“, autora Jurice Gašpara, objavljena je u povodu obilježavanja dvjestote godišnjice paljenja svjetla na prvom svjetioniku u Savudriji.

„Već dva stoljeća hrvatski svjetionici svoj posao rade u tišini. Koliko su života spasili, koliko su sigurnosti ulili pomorcima? Svjetioničari, kao živuće legende, možda u ovim trenucima odašilju posljednja svjetla koja će čovjek čovjeku rukom upaliti. Ovo je priča koju posvećujem svima njima i mom ocu, koji je i sam bio svjetioničar“, kazao je autor knjige Gašpar.

Na hrvatskoj obali Jadrana izgrađeno je 48 svjetionika od čega 35 radi i danas.

„Plovidbom brodom na jedra obišli smo sve svjetionike istočne obale Jadranskog mora“, rekao je predsjednik Udruge Prijatelji Mediterana “Lux Mediterraneum” Gordan Smadilo. „Prikupili smo vrijednu građu – putopisne i dokumentarističke tekstove, foto i filmske sadržaje. Istražujući svjetionike, istražujemo i svjetioničare i njihov život na lanterni. Smatramo da nikad ispričana priča o hrvatskim svjetionicima i anonimnim ljudima, koji svojim poslom spašavaju živote drugih, mora biti ispričana.“

Svoju je priču brojnim okupljenim europarlamentarcima ispričao još uvijek aktivan svjetioničar s otoka Visa.

„Naši zastupnici u Europskom parlamentu, domaćini ovog predstavljanja, prepoznali su važnost i tradiciju svjetionika i svjetioničarske službe na Jadranu koja se, bez prekida, održala 200 godina. Film i knjiga od zaborava će sačuvati neke od legendi svjetionika i potaknuti još bolju zaštitu svjetioničarskih zgrada kao spomenika kulturne baštine i neizostavnog dijela povijesti pomorstva“, poručio je svjetioničar Ivan Bulić.

„Čestitam svim sudionicima projekta pripreme knjige, fotografija i filma o svjetionicima na Jadranu. Svjetionik treba svakome od nas. I jednako toliko koliko možemo govoriti o njihovoj povijesti možemo govoriti i o njihovoj budućnosti. Svjetionici će sigurno ostati tamo gdje su sada kao trajna uspomena na nevjerojatnu, fantastičnu i bogatu povijest našeg Jadrana“, istaknuo je europarlamentarac Jakovčić.

„Drago mi što sam s ostalim kolegama i kolegicama ugostio autore knjige i filma o 200 godina svjetionika u Hrvatskoj. Svjetionici su dio naše povijesti i znak naše prisutnosti na ovim prostorima. Oni su i posebna ljepota u arhitektonskom smislu ali su i dio prirodnih ljepota naših otoka na kojima su svjetionici izgrađeni“, rekao je europarlamentarac Radoš.

„Smatram da je ovo hvalevrijedan projekt kojim štitimo i promičemo našu bogatu kulturnu baštinu te mi je iznimno drago da postoji ovoliki interes za ovu temu. Veseli me što će ovaj projekt pomoći osvijestiti velik broj ljudi i o značaju posla svjetioničara. Ujedinjeni smo u podršci jednoj pozitivnoj priči i projektu koji je nastavak naše 200 godina duge tradicije. Drago mi je što zajedno možemo promovirati bogatu hrvatsku baštinu i kulturu u okviru europskih institucija i europske zajednice“, naglasila je europarlamentarka Šuica.

„Konferencija i predstavljanje monografije „Legende svjetla“ kojom obilježavamo 200 godina svjetionika na Jadranskoj obali izvrsna je prilika da svima pokažemo ljepotu prirodnog, povijesnog, gospodarskog i kulturno nasljeđa koje imamo i čuvamo. Hrvatski svjetionici primjer su kako se maštovitom ponudom može promovirati turizam iz potpuno različitog kuta, nudeći gostima doživljaj vlastitog pustog otoka: ovakav način promoviranja nacionalne maritimne baštine treba biti samo jedan u nizu njih kojima ćemo promovirati i hrvatski turizam i razvedenost naše obale s ciljem osiguranja kontinuiteta prisutnosti čovjeka na svjetionicima“, kazala je europarlamentarka Maletić.

„Osim što već 200 godina doprinose sigurnosti pomorskog prometa, svjetionici na našim otocima i obali predstavljaju i dobar primjer održivog modela korištenja alternativnih izvora energije uz pomoć sunca i vjetra. Posebno bih želio istaknuti potrebu za zaštitom podmorja od devastacije na tim područjima jer smo danas nažalost svjedoci narušavanja morskog eko sustava. Svjetionici su danas postali idealna turistička destinacija za sve koji su u potrazi za odmorom i potpunim bijegom od civilizacije u područjima gdje čovjek mora naučiti poštivati prirodu i živjeti u skladu s njom“ , izjavio je europarlamentarac Škrlec.

Izložba fotografija petnaestak hrvatskih svjetionika postavljena je u reprezentativnom prostoru vinoteke „Le chemin des vignes“ u neposrednoj blizini briselskog sjedišta Europskog parlamenta.

Poslijednja izmjena dana 03-05-2018

Video sadržaj

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam