• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
27 Rujan 2018

Održana četvrta konferencija „Fight&Win - Kako se oduprijeti raku?“ u Rijeci

Četvrta konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“, u organizaciji voditeljice hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu Dubravke Šuice, održana je u dvorani „Euroherc“ u Rijeci.

Nakon konferencija u Dubrovniku, Splitu i Osijeku, svoja iskustva u liječenju onkoloških bolesti kao pacijenti, političari i liječnici, iznijeli su državni tajnik Ministarstva zdravstva prim. Željko Plazonić, dr. med., ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dr. med. spec. Lucian Vukelić, stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka doc. dr. sc. Domagoj Eljuga, potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. med. Ivan Ćelić, predsjednica Lige protiv raka Primorsko-goranske županije prim. dr. sc. Ira Pavlović Ružić, te bivši slovenski premijer Alojz Peterle (MEP), i osnivačica portala i udruge „Nismo same“ Ivana Kalogjera Brkić koji su i sami preboljeli rak.

Kao i na dosadašnjim konferencijama i u Rijeci je cilj bio ustvrditi zajedničke smjernice u borbi protiv karcinoma te pronaći način kako poboljšati kvalitetu života svih onih koji su zahvaćeni ovom teškom bolešću. Također, sudionici konferencije istaknuli su važnost ranog otkrivanja karcinoma jer se time povećaju šanse oboljelih osoba da nakon dijagnoze dobiju pravovremeno i prikladno liječenje.

Otvarajući koferenciju, zastupnica Šuica poručila je: „Veliki problem u Hrvatskoj predstavlja zabrinjavajuće malen odaziv na već postojeće programe ranog otkrivanja što smanjuje šanse pacijenta da nakon dijagnoze dobije pravovremeno i optimalno liječenje. To je nešto što na osobnoj razini moramo popraviti – postati odgovorni prema sebi, svom zdravlju, a naposljetku i prema svojoj obitelji i bližnjima. Rak preuzima cjelokupan život oboljelih te zahvaća ne samo oboljele, već i njihovu obitelj i prijatelje. Te promjene odražavaju se i na identitetu osobe te ostavljaju fizičke i psihološke tragove. Neki nažalost ne mogu pobjediti rak, već mogu samo naučiti živjeti s rakom i stoga nam je želja da u takvim situacijama rak preraste u kroničnu bolest s kojom osoba može nastaviti kvalitetan život.“

Govoreći o osobnoj borbi protiv raka, bivši slovenski premijer i predsjednik skupine Zastupnici protiv raka (Members Against Cancer) Alojz Peterle izjavio je: „Nema pobjede bez borbe! Borba protiv raka prebacuje se iz Bruxellesa na nacionalnu političku razinu. Iznimno mi je drago pružiti podršku zastupnici Dubravki Šuici koja je vrlo aktivna u Hrvatskoj. Suradnja između europskih i nacionalnih politika ključna je za uspijeh u borbi protiv ove bolesti.“ Ravnatelj HZZO-a dr. Vukelić dodao je kako je odaziv na preventivne preglede u RH samo 20% što je jako slabo, a Dr. Eljuga naglasio je važnost odaziva na nacionalne preventivne programe. Doktor Ćelić prezentirao je psihološke aspekte karcinoma naglasivši kako nema zdravlja bez mentalnog zdravlja. Istaknuo je kako je na inicijativu zastupnice Šuice pokrenuo u Hrvatskom saboru neformalnu skupinu s ciljem borbe protiv raka.

Ivana Kalogjera zahvalila je gospođi Dubravki Šuici što je pokrenula ovaj iznimno važan projekt jer, kako je rekla, političari obično svoje vrijeme oboljelima od malignih bolesti posvećuju samo prigodno za, primjerice Dan narcisa, Dan plavog irisa, Mjesec borbe protiv raka dojke... Dodala je kako je ovo prvi put da se netko sustavno odlučio pozabaviti tom temom. Pozdravila je donošenje Nacionalnog plana za borbu protiv raka te iznijela primjer Češke koja od 1976. godine ima Registar za rak zahvaljujući kojem je smanjila broj umrlih od raka bez dodatnih novčanih ulaganja.

Sudionici riječke „Fight & Win“ konferencije podsjetili su da je rak teška bolest ali i teška tema o kojoj trebamo što je više moguće razgovarati. Posebna zahvala upućena je udrugama civilnog društva koje rade na prevenciji i borbi protiv raka te pružaju pomoć, informacije i podršku oboljelima i njihovim obiteljima. Konferencije kao što je ova prostor su gdje se može razgovarati o problemu raka i zajedno pridonijeti borbi protiv ove teške bolesti.

Nakon uspješnih konferencija Fight&Win u Dubrovniku, Splitu, Osijeku i Rijeci, slijede još konferencije u Varaždinu i Zadru, a velika završna konferencija održat će se 17. prosinca u Zagrebu uz potporu Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića, a na kojoj će predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i predsjednik povjerenstva za izradu i praćenje Nacionalnog plana Eduard Vrdoljak predstaviti i Nacionalni plan za borbu protiv raka.

 
Poslijednja izmjena dana 04-10-2018

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam