• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Nedjelja, 25 Svibanj 2014

Dubrovniknet.hr: HDZ nadmoćno pobijedio Ruža Tomašić i Dubravka Šuica idu u Europski parlament

 

Koalicija HDZ - HSS - HSP AS - BUZ - ZDS - HDS prema prvim neslužbenim rezultatima koje je objavio DIP je odnijela pobjedu na izborima za Europski parlament osvojivši 5 od 11 mandanta, koji pripadaju Hrvatskoj ili 41,53 posto. Najviše preferencijalnih glasova dobila je Ruža Tomašić (HSP AS) čak 98 391 glas, Andrej Planković (HDZ) dobio je povjerenje 65 005 glasova, Marijana Petir (HSS) oko 40 000 glasova, Dubravka Šuica (HDZ) 14 012 glasova te Ivana Maletić (HDZ) 8 612 glasova.  Još oko 4 posto glasačkih listića nije prebrojano.

Koalicija SDP-HNS - IDS - HSU osvojila je 4 mandata ili 29,79 posto. Tonino Picula dobio je najviše glasova i to 120 479, iza njega je Neven Mimica s oko 20 000 glasova. Mimicu čeka mjesto u Europskoj komisiji, stoga neće u parlamennt. Biljana Borozan (SDP) osvojila je 7.909 glasova, a Jozo Radoš (HNS) 13.395 glasova. Umjesto Mimice u Parlament ide IDS-ovac Ivan Jakovčić. Oleg Valjalo nije se uspio izboriti za novi mandat.

Orah je osvojio jedan mandat s 9, 37 posto glasova, koji će najvjerojatnije nositi Davor Škrlec. Nositeljica liste Mirela Holy ostaje u Saboru, iako je dobila 48 173 glasova.

Jedno mjesto u parlamentu osvojio je i Savez za Hrvatsku sa 6,96 posto. U parlament ide Stjepan Ribić (HDSSB), a ne nositelj liste Milan Kujundžić (Zora Hrvatska) koji je dobio najviše preferencijalnih glasova.

Hrvatski laburisti nisu prešli prag, te neće imati mjesto u Europskom parlamentu. Dragutin Lesar podnio je neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskih laburista -stranke rada, preuzimajući odgovornost za loš izborni rezultat.

I u drugim europskim državama završili su izbori. najveći odaziv na izbore bio je u Italiji i Belgiji, čak 90 posto, a najmanji u Slovačkoj. U Hrvatskoj je na izbore izašlo oko 25 posto birača s pravom glasa, što je 5 posto više nego prošle godine.

Od 751 mjesta u Europskom parlamentu Pučani su osvojili najviše 211, konzervativci i reformisti 39 mandata, socijaldemokrati dobili su 193, a ujedinjena ljevica 47 mjesta, zeleni 58 mjesta, demokrati 33 mjesta, nezavisni 40 mandata, te ostali 56 mjesta. zanimljivo je kako u parlament ulaze i ekstremno desno orijentirane stranake i euroskeptici. Prva rasprava koja će se voditi u Parlamentu nakon sazivanja bit će pitanje Ukrajine.

Dubrovačko - neretvanska županija

Do sada je obrađeno 95 posto glasačkih listića. Desna koalicija osvojila je gotovo 50 posto, lijeva je osvojila 18 posto te nacionalni forum oko 15 posto.Na izbore je izašlo oko 36 posto glasača.

Dubrovnik - 23 posto birača izašlo na izbore

U gradu Dubrovniku desna koalicija dobila je oko 46 posto glasova, lijeva 32 posto, a Orah 8,78 posto. Savez za Hrvatsku nije prošao prag ni u Gradu ni u Župniji. Zanimljivo je da je u našoj županiji više od 6 posto glasova osvojio Nacionalni forum Nikice Gabrića. U Metkoviću je također pobijedila desna koalicijas 42 posto, lijeva je osvojila oko 30 posto, Orah 9 posto i Savez za Hrvatsku oko 7 posto. Izašlo je oko 26 posto glasača. U Korčuli je na izbore izašlo 30 posto birača. Desna koalicija osvojila je 47, a lijeva 35 glasova. U Pločama se izborima odazvalo više od 45 posto birača. Desna koalicija dobila je 40 posto, a lijeva 34 posto glasova. Orah i Nacionalni forum Nikice Gabrića dobili su svaki po 7 posto glasova. U Opuzenu je glasovalo 32 posto glasača od toga je njih 51 posto glas dalo HDZ-ovoj koaliciji te 23 posto SDP-ovoj koaliciji. Savez za Hrvatsku dobio je 7, a Orah 6 posto glasova.

U Konavlima je premoćno pobijedila desna koalicija sa55 posto, dok lijeva ima oko 20 posto glasova. Orah je dobio 8, a Savez za Hrvatsku 5 posto glasova. Na izbore je izašlo oko 29 posto registriranih birača.

Župa dubrovačka bilježi najmanju izlaznost od tek 17 posto glasova, a pobjedu nosi desna koalicija s 59 posto glasova, lijeva je osvojila 18 posto, a Orah 7 posto.

U Dubrovačkom primorju na izbore je izašlo 38 posto birača, a desna koalicija dobila je 79 posto glasova, lijeva 13, a Orah 5 posto.

U Općini Ston na izbore se odazvalo 32 posto birača. Desna koalicija osvojila je 48, lijeva 25, a Nacionalni forum Nikice Gabrića10 te Orah 6 posto glasova.

U Janjini je na izbore je izašlo 30 posto birača, a desna koalicija dobila je 46 posto glasova, lijeva 31 te Laburisti 5 posto.

U Orebiću se na izbore se odazvalo 32 posto birača. Desna koalicija osvojila je 50, lijeva 29 te Orah 8 posto glasova.

Na Mljetu je čak 48 posto birača glasovalo. Desnoj koaliciji dali su 58, lijevoj 25 i Orahu 7 posto.

U Vela Luci je glasovalo 29 posto birača od kojih je 42,58 posto svoj glas dalo HDZ-ovoj koaliciji, a 41,63 posto glas dalo SDP-ovoj koaliciji. Ostali nisu prešli prag.

U Blatu je glasalo 32 posto birača a nadmoćno je pobijedila dena koalicija sa čak 60 posto, dok su lijevi dobili 25 posto glasova.

U Smokvici je glasovalo 37 posto birača. Desni su i tu pobijedili s 64, dok su lijevi imali 25 posto glasova.

U Pojezerju je glasovalo 25 posto biača od kojih je 58 podržalo desne, 13 lijeve te 7 posto Nacionalni forum Nikice Gabrića.

U Zažablju je na izbore izašlo 33 posto glasača, koji su 74 posto glasova podržali desnu koaliciju te s 10 posto glasova Nacionalni forum.

U Općini Kula Norinska  pobijedio je HDZ sa svojom koalicijom s 48 posto glasova, SDP dobio je 18, a Nacionalni forum 14 posto glasova.

Iz svih i Hrvatskih i lokalnih i europskih rezultata vidljivo je da Europa skerće u desno.

 

http://www.dubrovniknet.hr/novost.php?id=30599#.U4M_5fmSwrU

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam