• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Ponedjeljak, 12 Svibanj 2014

Dubrovački vjesnik: ŽUPAN DOBROSLAVIĆ Ne damo da se potire naša samouprava

Fotograf: Željko Tutnjević

 

-Svjesni smo odgovornosti, častimo i slavimo naše branitelje koji su ovo bogatstvo obranili od nasrtaja s istoka. Drska su, bezočna i otužna ponovna posezanja za dijelom našeg teritorija. Ne damo svoju domovinu, ne damo da se potire naša samouprava i da se potire pravo na opstojnost. Ako su naši stari znali brinuti o sebi, zašto bi odluku o budućnosti prepustili drugima. Borimo se za povezivanje s maticom zemljom Pelješkim mostom, borimo se za realizaciju tog najznačajnijeg projekta suvremenog doba kojem je i pretstudija potvrdila opravdanost. Borimo se za stabilan nastup, županija smo s najviše pripremljenih projekata i studija, za EU fondove smo se dobro pripremili. Borimo se za čvrsto spajanje s ostatkom matice Domovine Pelješkim mostom. Predstudija o najboljem načinu povezivanja potvrdila je naše stajalište da je to Most. Sad se oko toga svi slažu. Očekujemo što skoriji nastavak radova i dovršenje najvažnijeg hrvatskog nacionalnog projekta današnjeg vremena. Očekujemo i nastavak autoceste do Dubrovnika. Uz prometno povezivanje naš najvažniji prioritet je Centar za gospodarenje otpadom, odnosno gospodarenje otpadom sukladno najvišim europskim standardima. Studija o utjecaju na okoliš za Centar je usvojena, otklonjene su nedoumice oko negativnog utjecaja na okoliš. Krećemo u realizaciju ovoga ključnog projekta s ciljem da u 2017. god. dovršimo gradnju Centra. Time ćemo osigurati stabilan razvoj bez straha od mogućih napuljskih scenarija -rekao je župan Dobroslavić danas na svečanoj sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, održanoj u Kazalištu Marina Držića u povodu Dana županije i blagdana Svetog Leopolda Bogdana Mandića.

-Otvorili smo široke mogućnosti ulaganja na područje Županije. Naša županija postala je prostor s vjerojatno najviše započetih, odnosno pripremljenih investicija u Hrvatskoj. Rekonstruiraju se i grade hoteli, marine, lučki terminali, ribogojilišta, pristaništa, energetska i druga infrastruktura.Županija, naši gradovi i općine omogućili su donošenjem prostornih planova pretpostavke za važne investicije: Golf park na Srđu, Dubrovački biser u Primorju, turističko naselje Kupari, hotele, terminale, marine, vjetroparkove, škole i dvorane. Investicije su dobrodošle u našu Županiju, jedino što moraju ispuniti je da su uvrštene u prostorne planove i da ne narušavaju vrijednosti okoliša i kulturno-povijesne baštine. - naglasio je Dobroslavić i dodao kako se Županija dobro pripremila i za EU fondove:

- Posredstvom županijske razvojne agencije DUNEA na području Županije provode 43 projekta financirana iz pretpristupnih fondova ukupne vrijednosti 75 milijuna kuna. A na prethodne pozive ministarstava za strukturne smo fondove već kandidirali više projekata ukupne vrijednosti preko 300 milijuna kuna. Među njima su Rekonstrukcija Specijalne bolnice Kalos u Veloj Luci, Purifikator i otpremni centar Maribic u Bistrini, Obnova valobrana Kaše, inkubatori, škole, dvorane..., a pripremamo projekt Kongresnog centra - naveo je župan.

Europarlamentarka Dubravka Šuica najavila je pokretanje niza projekata za rast BDP-a, te ustvrdila da je došlo vrijeme za postizanje svih zajedničkih ciljeva: Pelješkog mosta, održivog razvoja i očuvanju okoliša.

Predsjednik hrvatske zajednice županije i virovitičko- podravski župan Tomislav Tolušić izjavio je kako je sramotno da neki načelnici do svog župana moraju prelaziti državnu granicu da bi prelazili u istu, našu državu.

- To se ne smije događati i središnja vlast mora o tome voditi računa- istaknuo je Tolušić ustvrdivši kako upravo župan Dobroslavić ima najčvršće stavove o integritetu i razvoju.

Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić naglasio je kako niti jedna naša županija nema toliko ljepote, posebnosti i povijesti kao Dubrovačko- neretvanska županija. Ustvrdio je i da je Dubrovnik povlašteni grad.

- U današnje vrijeme kad se čekićem razbijaju dvojezične ploče zazovimo sv. Leopolda Mandića da ih prosvijetli jer on je živio u Herceg Novom među većinski pravoslavnim pučanstvom te je shvatio kako je to- rekao je Stazić, ujedno izaslanik predsjednika RH Iva Josipovića i predsjednika Sabora Josipa Leka.

U svečanom dijelu sjednice nagrade županije za životno djelo u obliku diplome i novčane nagrade od 20 tisuća kuna dodijeljene su Sulejmanu Muratoviću i Antoniji Roszahegy Nikolić. Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju pripala je Eskadrili transportnih helikoptera 93.zrakoplovne baze HRZ i PZO iz Divulja dok je godišnja Nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko- neretvanske županije u zemlji i svijetu dodijeljena Eko omblićima iz Dubrovnika. U ime udruge nagradu primila je Jadranka Šimunović, a u ime zrakoplovne postrojbe kapetan eskadrile satnik Stjepan Jović. U ime nagrađenih se zahvalio Sulejman Muratović Sule i posebno se tom prilikom zahvalio Linđovcima koji su vinovnici njegova priznanja. Popularni je Sule prepustio pozornicu učenicima koji su s njegovom koreografijom izveli tradicionalni ples po kojem je FA Linđo i dobio ime.

U prigodnom programu Kvartet Sorkočević izveo je prvi stavak Prve simfonije Luke Sorkočevića čija se obljetnica rođenja slavi ove godine, a nastupile su i klape Amfora, Proizd Vela Luka i Kaše te ženska vokalna skupina KUD Metković.

Ahmet Kalajdžić

 

http://dubrovacki.hr/clanak/62855/svecana-sjednica

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam