• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Ponedjeljak, 12 Svibanj 2014

Dubrovniknet.hr: Dobroslavić: Ne damo da se pogazi dostojanstvo Dubrovnika!

 
 

U Kazalištu Marina Držića održava se svečana sjednica Županijske skupštine, a povovom Dana županije i blagdana svetog Leopolda Bogdana Magdića. Sve prisutne pozdravio je predsjednik Skupštine Ivan Margaretić. Nazočnima se obratio župan Nikola Dobroslavić koji je istaknuo je kako neće dopustiti da se gazu dostojanstvo Dubrovnika i njegov položaj regionalnog središta. nazočnima su se obratili Dubravka Šuoca zastupnica u Europskom parlamentu, Nenad stazić izaslanik predsjenika Hrvatskog sabora, virovitičko - podravski župan Tomislav Tolušić. Gradonačelnik Andro Vlahušić nije se pjavio na Skupštini, Grad predstavlja predsjednik Gradskog vijeća Niko Bulić.

 

"Svečana sjednica prigoda je osvrnuti se na to gdje je Županija danas, kamo smjera i kojim putom ide", kazao je župan na početku svog govora.

"Kako čuvamo, održavamo, unaprjeđujemo ono što smo naslijedili?

Ponajprije se borimo za pravo na odlučivanje o svojoj sudbini. Ne dopuštamo da nam uzmu mjesto za stolom za kojim se odlučuje. Ne damo našu područnu samoupravu, našu županiju, našu regiju. Ne damo da se pogazi dostojanstvo Dubrovnika i njegov položaj regionalnog središta. Ne damo da se potire pravo gradova i općina na opstojnost. Tražimo poštivanje našega prava, kao i prava drugih na lokalnu i regionalnu samoupravu.

Ako su naši stari znali brinuti o sebi, ako su naši branitelji znali braniti našu slobodu, ako mi znamo upravljati ovim područjem, zašto bismo odlučivanje o našoj budućnosti prepustili nekome drugome!

Borimo se za čvrsto spajanje s ostatkom matice Domovine Pelješkim mostom. Predstudija o najboljem načinu povezivanja potvrdila je naše stajalište da je to Most. Sad se oko toga svi slažu. Očekujemo što skoriji nastavak radova i dovršenje najvažnijeg hrvatskog nacionalnog projekta današnjeg vremena. Očekujemo i nastavak autoceste do Dubrovnika.

Uz prometno povezivanje naš najvažniji prioritet je Centar za gospodarenje otpadom, odnosno gospodarenje otpadom sukladno najvišim europskim standardima. Studija o utjecaju na okoliš za Centar je usvojena, otklonjene su nedoumice oko negativnog utjecaja na okoliš. Krećemo u realizaciju ovoga ključnog projekta s ciljem da u 2017. god. dovršimo gradnju Centra. Time ćemo osigurati stabilan razvoj bez straha od mogućih napuljskih scenarija", među ostalim je kazao župan.

"Županija, naši gradovi i općine omogućili su donošenjem prostornih planova pretpostavke za važne investicije: Golf park na Srđu, Dubrovački biser u Primorju, turističko naselje Kupari, hotele, terminale, marine, vjetroparkove, škole, dvorane ...

Investicije su dobrodošle u našu Županiju, jedino što moraju ispuniti je da su uvrštene u prostorne planove i da ne narušavaju vrijednosti okoliša i kulturno-povijesne baštine.

Za neke projekte koristit će se i fondovi EU. Mi smo se za EU fondove dobro pripremili. Pokazuje to i podatak da se posredstvom županijske razvojne agencije DUNEA na području Županije provode 43 projekta financirana iz pretpristupnih fondova ukupne vrijednosti 75 milijuna kuna. A na prethodne pozive ministarstava za strukturne smo fondove već kandidirali više projekata ukupne vrijednosti preko 300 milijuna kuna. Među njima su: Rekonstrukcija Specijalne bolnice Kalos u Veloj Luci, Purifikator i otpremni centar Maribic u Bistrini, Obnova valobrana Kaše, inkubatori, škole, dvorane..., a pripremamo projekt Kongresnog centra.

Nadamo se da će Vlada i njena ministarstva odraditi svoj dio posla prema Europskoj komisiji.

Pokrenuli smo i završili Projekt Palijativne skrbi u Općoj bolnici Dubrovnik. To je nova važna medicinska usluga našim sugrađanima, u čemu smo među prvima u Hrvatskoj.

Međutim, vrijednost projekta je i u tome što smo okupili širok krug lokalnih financijera projekta. Time smo pokazali da je spremnost na suradnju i osjećaj za solidarnost tu među nama, samo ih treba probuditi", dodao je Dobroslavić.

"Štitimo vrjednote urasle u naše nacionalno biće: domoljublje, slobodoljublje, vjeru, brak kao zajednicu žene i muškarca.

Nećemo u tome posustati. Na prošlim izborima zadobili smo veliko povjerenje naših sugrađana, na tome i ovom prigodom zahvaljujem. Nećemo iznevjeriti to povjerenje. Ono što smo predstavili u našem Programu to provodimo i to ćemo provoditi. Čestitam još jednom Dan Županije. Čestitam blagdan našega zaštitnika Sv. Leopolda Bogdana Mandića, Čestitam dobitnicima županijskih priznanja. Neka sve nas čuva Sv. Leopold Bogdan Mandić.“, završio je župan svoj govor.

U programu svečane sjednice sudjelovali su KUD Metković, klapa Amfora, klapa Kaše, klapa Luka Ploče i Lapa Vela Luka Prozid, kvartet Sorkočević i na kraju FA Linđo i  Maestrali. Svečanost su vodili glumac Edi Jertec i Anđela Matić.


dubrovniknet team / FOTO: Vedran Jerinić
 
 

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam