• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Nedjelja, 25 Svibanj 2014

Dnevni list: PORAŽAVAJUĆE BROJKE - Hrvate u BiH ne zanimaju EU izbori

PORAŽAVAJUĆE BROJKE Hrvate u BiH ne zanimaju EU izbori

MOSTAR – HDZ-ova koalicija za Europski parlament uvjerljivo je potukla stranke predvođene SDP-om na izborima koji su se u nedjelju održali u Hrvatskoj i zemljama u kojima žive državljani RH, čime je postalo jasno kako rast popularnosti HDZ-a nauštrb SDP-a i dalje uzima maha. Ono što posebno upada u oči je činjenica da je HDZ-ov blok osvojio do sada čvrsto branjenu SDP-ovu tvrđavu – grad Zagreb, a pored toga pobijedio je u čak 16 županija te naravno u inozemstvu, uključujući i našu zemlju. Brojke pokazuju kako će HDZ-ova koalicija stoga imati šest zastupnika: Andrej Plenković (HDZ), Dubravka Šuica (HDZ), Ivana Maletić (HDZ), Davor Stier (HDZ), Ruža Tomašić (HSP-AS), Marijana Petir (HSS), dok ispred SDP-ove koalicije u EU parlament ulaze Tonino Picula (SDP), Biljana Borzan (SDP), Ivan Jakovčić (IDS) i  Jozo Radoš (HNS). Iznenađenje izbora je ORaH-ova lista kao vrlo mlada politička opcija na sceni koja dobiva jedan mandat (Davor Škrlec).

Nakon obrađenih 99,94 posto biračkih mjesta lista predvođena HDZ-om osvojila je 41,43 posto glasova, lista vladajuće koalicije (SDP, HNS, IDS, HSU) 29,96 posto, ORaH 9,41 posto, dok je Savezu za Hrvatsku pripalo 6,88 posto glasova. Prevedeno u brojke, HDZ je osvojio 382 tisuća glasova, što je za 106 tisuća glasova više od koalicije predvođene SDP-om.

Katastrofalno u BiH

Međutim, u cijeloj priči primjetna je apsolutna nezainteresiranost hrvatskog biračkog tijela u BiH za ove izbore, iako je jasno da oni sa sobom zasigurno nose određenu dozu političke težine i značaja. Uzimajući u obzir činjenicu da su dosadašnji eurozastupnici bez obzira na političku opciju u EU parlamentu prilično odlučno naglašavali potrebu rješavanja hrvatskog pitanja u BiH (u čemu se često pokazivalo zajedništvo “rivala” Davora Ive Stiera i Tonina Picule), zabrinjava da Hrvati u BiH nisu prepoznali šansu koja im se nudi i na ovim izborima.

No, ohrabruje što će u novom sazivu ponovno biti neki od zastupnika koji su se do sada iskazali upozoravajući na potrebu rješavanja neravnopravnog položaja Hrvata u BiH. Brojke nakon obrade podataka na deset biračkih mjesta u našoj zemlji odaju pravu katastrofu – na izbore je izišlo svega  2792 hrvatskih državljana.

Pero Bilušić, prvi tajnik u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu i koordinator za provedbu izbora na teritoriju BiH potvrdio je kako su hrvatski državljani mogli glasovati na deset biračkih mjesta od kojih je šest bilo u Mostaru, a tamo je i glasovalo najviše birača, njih 1866. Kandidatkinja HDZ-a Željana Zovko koja je imala prilično aktivnu kampanju osvojila je 52 posto glasova od ukupnog broja onih koji su glasovali za HDZ-ovu koaliciju, no s obzirom da se radi o vrlo malom broju to ni izdaleka nije dovoljno za prolazak u EU parlament. Ruža Tomašić, koja također vuče podrijetlo iz BiH dobila je 13,7 posto glasova na HDZ-ovoj listi u BiH, dok je na SDP-ovoj listi (koja je dobila svega pet posto glasova u BiH) očekivano najviše dobio Tonino Picula.

Iznenađenje

S druge strane, kako smo već naveli, u Hrvatskoj je, a pokazali su to ovi izbori, došlo do nekih novih trendova na političkoj sceni. Najistaknutiji je svakako jačanje HDZ-a, kao i gubitak SDP-ovih bastiona u nizu urbanih sredina u kojima su do sada socijaldemokrati imali sigurnu biračku bazu. Tako je od niza gradova vladajuća koalicija spala na tek pet županijskih središta: Rijeku, Koprivnicu (SDP), Varaždin i Čakovec (HNS) te Pulu (IDS). Usporedbe radi, na lanjskih izborima za EU parlament SDP je odnio pobjedu u čak 12 gradova.

U HDZ-u su očekivano prezadovoljni te misle kako je ovaj rezultat odraz stanja na terenu glede trenutačne vladajuće koalicije i pokazatelj kako će građani glasovati i na parlamentarnim izborima. Stoga ne čudi što je lider HDZ-a Tomislav Karamarko jučer poručio kako je ovo samo jedan korak u “pobjedi koja će uslijediti na predsjedničkim i parlamentarnim izborima”. No, posebno iznenađenje priredila je najmlađa stranka u Hrvatskoj  zeleni OraH, Mirele Holy koji je osvojio je 9,4 posto glasova te time na neki način postao i treća politička opcija po jačini.

Novi/stari hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu:
Ruža Tomašić (HSP-AS)
Marijana Petir (HSS)
Andrej Plenković (HDZ)
Dubravka Šuica (HDZ)
Ivana Maletić (HDZ)
Davor Stier (HDZ)
Tonino Picula (SDP)
Biljana Borzan (SDP)
Ivan Jakovčić (IDS) (Zamjenjuje Nevena Mimicu)
Jozo Radoš (HNS)
Davor Škrlec (ORaH) (Zamjenjuje Mirelu Holy)

Komadina: Ovo je otriježnjenje
Rezultate je komentirao i potpredsjednik SDP-a i župan primorsko-goranski Zlatko Komadina. On smatra kako ni SDP, ni Kukuriku koalicija ne mogu biti zadovoljni rezultatima, ali i da su ti isti rezultati očekivani. Tvrdi kako nije iznenadilo što je  najviše preferencijalnih glasova na listi SDP-ove koalicije imao Tonino Picula, jer se radi o dokazanom političaru. Međutim, ističe kako najveću odgovornost za loš rezultat na izborima imaju najviše pozicionirani članovi stranke, ali i da se rezultata ne plaši. “Ovo je otriježnjenje”, naglasio je Komadina.

Pusić: Upozorenje Vladi
I dok se većina predstavnika vladajuće koalicije za sada suzdržava od samokritike zbog poraza na izborima, predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade RH Vesna Pusić ipak je priznala kako su rezultati izbora hrvatskih zastupnika za Europski parlament upozorenje. “Ja to vidim kao upozorenje birača bez obzira na to što su europski izbori jedno, a nacionalni drugo. Svatko tko je u našoj poziciji i ne razumije to kao ozbiljno upozorenje nije dovoljno ozbiljan i odgovoran prema svome poslu”, upozorila je Pusić. Ipak, kaže kako je rezultatom izbora zadovoljna uz opasku kako lista vladajuće koalicije nije dobila mali postotak potpore (29,93 posto).

Karamarko: Pobjednička stranka
Šef HDZ-a Tomislav Karamarko je nakon pobjede poručio kako se Hrvatska nalazi u katastrofalnoj situaciji te je jedina zemlja u Europi koja ne bilježi rast.  “Nemamo razloga za euforiju, ali je zato HDZ sa svojim pobjedničkim mentalitetom koji ima došao u poziciju da je u dvije godine od rastrojene vojske stvorio pobjedničku stranku. Ovo je samo drugi korak u našoj pobjedi koja će uslijediti na predsjedničkim i parlamentarnim izborima”, poručio je Karamarko. Pritom je naveo i kako HDZ jedini ima istinski gospodarski program te je najavio kako će nakon parlamentarnih izbora preuzeti odgovornost za Hrvatsku.

Braniti hrvatske interese
Predsjednik RH Ivo Josipović zahvalio je svim građanima na izlasku na izbore, posebice onima koji su ugroženi poplavama. “Želim da promoviraju europsku ideju, ali da brane hrvatske interese”, kazao je Josipović. Zahvalio je i pobjedničkoj listi. “Nadam se da će Hrvatska kroz svoje zastupnike provoditi politiku na dobrobit Europe, ali i dobrobiti Hrvatske”, zaključio je Josipović.

Lesar podnio ostavku
Kako Hrvatski laburisti nisu osvojili niti jedan mandat u Europskom parlamentu, čelnik stranke Dragutin Lesar nakon objave prvih službenih rezultata, podnio je ostavku. Izjavio je kako na sebe preuzima odgovornost rezultata ovih izbora te kako podnosi ostavku na mjestu predsjednika stranke Hrvatskih Laburista. “S obzirom da neosvajanje mandata jest u političkom smislu loš rezultat, kompletnu odgovornost za tu situaciju na ovim izborima preuzimam kao predsjednik stranke na sebe, te podnosim ostavku na mjesto predsjednika stranke”, poručio je Lesar.

Piše: Dario Pušić

 

http://dnevni-list.ba/web1/2014/05/27/porazavajuce-brojke-hrvate-u-bih-ne-zanimaju-eu-izbori/

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam