• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Ponedjeljak, 26 Svibanj 2014

Novi list: Koga Hrvatska šalje u europski parlament

Autor: HINA

HDZ-ova koalicija pobijedila je na izborima za Europski parlament osvojivši ukupno 382 tisuća glasova, odnosno 41,42 posto, što je za 106 tisuća glasova više od koalicije predvođene SDP-om

ZAGREB - Nakon obrađenih 99,94 posto biračkih mjesta na jučerašnjim izborima za Europski parlament, lista predvođena HDZ-om osvojila je 41,43 posto glasova što joj jamči šest europarlamentaraca, dok bez mandata ostaje Savez za Hrvatsku koji osvaja 6,88 posto glasova.

DIP je nešto prije 7 sati objavio kako je obradio 99,94 posto biračkih mjesta.

Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-ZDS-HDS prema tim još uvijek privremenim izbornim rezultatima osvaja 41,43% glasova, lista Kukuriku koalicije (SDP, HNS, IDS, HSU) 29,96 posto, ORaH 9,41 posto, dok je Savezu za Hrvatsku pripalo 6,88 posto glasova.

Kako navode mediji, HDZ-ova lista prema tim rezultatim osvaja šest mandata (u Europski parlament ulazi i Davor Ivo Stier), Kukuriku koalicija ima četiri mandata, ORaH jedan, a Savez za Hrvatsku ostaje bez mandata.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Trijumf-Karamarka-HDZ-u-sest-mandata-SDP-u-cetiri

Sastav hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu po tome bi činili Andrej Plenković (HDZ), Dubravka Šuica (HDZ), Ivana Maletić (HDZ), Davor Stier (HDZ), Ruža Tomašić (HSP-AS), Marijana Petir (HSS), Tonino Picula (SDP), Biljana Borzan (SDP), Ivan Jakovčić (IDS), Jozo Radoš (HNS) i Davor Škrlec (ORaH).

U DIP-u navode kako je na jučerašnje europske izbore izašlo 25,25 posto birača - 950.736 od ukupno upisanih 3.765.569 birača.

Važećih listića bilo je 96,94 posto, a nevažećih 3,06 posto.

HDZ-ova koalicija pobijedila sa 106 tisuća glasova prednosti

HDZ-ova koalicija pobijedila je na izborima za Europski parlament osvojivši ukupno 382 tisuća glasova, odnosno 41,42 posto, što je za 106 tisuća glasova više od koalicije predvođene SDP-om koja je dobila gotovo 29,93 posto glasova, pokazuju privremeni neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva.

Za treći ORaH glasovalo je 86 tisuća birača, odnosno 9,42 posto, dok je Savez za promjene dobio 63 tisuće glasova ili 6,88 posto.

Preostale glasove podijelili su ostale koalicije i stranke.

Za Hrvatske laburiste može se reći da su jedni od izbornih gubitnika jer su na prošlogodišnjim izborima za Europski parlament osvojili 5,77 posto glasova i dobili jednog europarlamentarca Nikolu Vuljanića, no na jučerašnjim su izborima kao peti po broju glasova dobili samo 3,4 posto, odnosno 31 tisuću.

Nacionalni forum Nikice Gabrića osvojio je 22 tisuće ili 2,4 posto.

Od 25 lista najmanje glasova, 888, osvojila je Stranka hrvatskog zajedništva (SHZ), a malo bolja od njih s 1248 bila je Socijalistička partija Hrvatske (SPH).

Ukupno je na izbore izašlo 951.300 birača, odnosno 25,25 posto. Nevažećih listića je 29.076 ili 3 posto.

Na prošlogodišnjim izborima izlaznost je bila 20,84 posto (781.216 birača).

GONG: na "statičnim" političarima je odgovornost za nisku izlaznost

 U GONG-u ocjenjuju kako odgovornost za nisku izlaznost na jučerašnjim izborima za Europski parlament leži na političarima koji su sudjelovali na izborima, većina kojih je, kao i građana, "odstatirala" ove izbore.

Iako je odaziv birača bio viši (25,22 posto) nego na prošlogodišnjim izborima (20,84 posto), iz GONG-a u današnjem priopćenju navode kako su razočareni nezainteresiranošću stranaka da biračima približe europske politike te ih mobiliziraju na izlazak na izbore.

"Umjesto argumentirane rasprave o europskim temama predizborna kampanja iskorištena je za unutar i međustranačka prepucavanja. Stoga GONG smatra da odgovornost za nisku izlaznost leži na političkim akterima, koji na taj način oblikuju građane-statiste umjesto subjekata političkog odlučivanja", ističu u toj udruzi.

Istovremeno, dodaju, "tiha većina" građana sama je odgovorna što odlučivanje prepušta drugima, te izražavaju žaljenje što je većina kandidata, stranaka, ali i građana izbore za Europski parlament "odstatirala".

U GONG-u prigovaraju i da su zbunjenost i greške pojedinih biračkih odbora ponovno otežale ostvarivanje preferencijalnog glasanja za neke birače. To, kažu, ukazuje da se opet nije pristupilo adekvatnoj i sustavnoj edukaciji biračkih odbora, čija je prvenstvena odgovornost briga za zakonitu provedbu izbora te davanje upute aktivnim biračima o tome kako ostvariti svoje biračko pravo.

"Strankama i biračima: nakon statiranja nema kajanja", poručuju iz GONG-a.

TIH: EU izbori pokazali nedovoljnu informiranost naših građana

Transparency International Hrvatska (TIH) razočaran je slabom izlaznošću građana na izbore za Europski parlament te su danas ustvrdili kako je to potvrda slabe informiranosti građana o važnosti izbora i načinu glasovanja.

"Kandidati za Europski parlament nisu se dovoljno potrudili građanima objasniti važnost Europskog parlamenta i izbora njegovih zastupnika. Povrh toga izostala je sustavna edukacija građana o načinu glasovanja. Naime, glasačima je nedovoljno pojašnjena snaga preferencijskog glasa – izravnog glasovanja za političara za kojeg vjeruju da će ih najbolje zastupati u Europskom parlamentu“, kazala je predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Novoizabrane hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu pozvala je da potpišu Deklaraciju protiv korupcije, navodi TIH u današnjem priopćenju napominjući da je tu Deklaraciju uoči izbora potpisalo 13 stranaka i jedna nezavisna lista.

Deklaraciju su, podsjećaju iz TIH-a, pored stranaka mogli potpisati i političari osobno. U Hrvatskoj je to učinilo njih četvero: Marijana Petir (Hrvatska seljačka stranka), Nensi Tireli i Davorka Pšenica (Hrvatski laburisti – stranka rada) te Ivan Jakovčić (Istarski demokratski sabor).

Dvoje od njih – Petir i Jakovčić postali su zastupnici u Europskom parlamentu.

Deklaracijom se obvezuju na to da će učiniti sve što mogu kako bi zakonodavni proces i upravljanje europskim institucijama postali globalnim modelom transparentnosti, odgovornosti i integriteta. Obvezuju se također promicati transparentnost u potrošnji javnih sredstava te učinkovito štititi prijavitelje nepravilnosti, tzv. zviždače.

 

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Koga-Hrvatska-salje-u-europski-parlament

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam