• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Ponedjeljak, 26 Svibanj 2014

Ljubuški vjesnik: Analize već pokazuju: Dolaze velike promjene na hrvatskoj političkoj sceni

Analize već pokazuju: Dolaze velike promjene na hrvatskoj političkoj sceni

Nakon što je Državno izborno povjerenstvo priopćilo rezultate prebrojanih 99,94 posto biračkih mjesta, razvidno je kako je na izborima za Europski parlament koalicija predvođena HDZ-om osvojila je 6 mandata u Europskom parlamentu, Kukuriku savez 4 mandata, a jedan ORaH Mirele Holy.

U Europski parlament s HDZ-ove će liste Ruža Tomašić, Andrej Plenković, Marijana Petir, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Davor Ivo Stier. S liste Kukuriku saveza u Bruxelles idu Tonino Picula, Biljana Borzan, Neven Mimica te Jozo Radoš, a ORaH šalje Davora Škrleca.


HDZ ima razloga za veliko zadovoljstvo

Najviše razloga za slavlje ima HDZ. Rezultati izbora nedvojbeno najavljuju kraj unutarstranačkih previranja i HDZ učvršćuju kao stabilnog političkog čimbenika u budućnosti.

No najsnažniji utjecaj imat će rezultatai na vladajuću Kukuriku koaliciju. U redovima vladajuće stranke, posebice od njezina predsjednika Zorana Milanovića, morat će se tražiti polaganje računa pišu jutros hrvatski ediji. Zamjera mu se stalno potenciranje afera, i to od one s takozvanim Lex Perkovićem, do sukoba s ustavnim sucima, pa do nesnalaženja u korupcijskim aferama u kojima su se našli vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, sisačka županica Marina Lovrić Merzel, a sad i bivša šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec. Kruna svih afera zbog kojih pravo razračunavanje u SDP-u tek slijedi Milanovićev je sukob s bivšim ministrom financija Slavkom Linićem te njegova smjena.

Dobar rezultat ORaH-a potvrdio je odljev lijevih glasova nezadovoljnih SDP-ovih birača. Holy je profitirala na imidžu žrtve Zorana Milanovića te dojmu iskrene i dosljedne političarke. Birači ipak nakon nekog vremena traže konkretnije političke akcije.


Struktura osvojenih glasova najavljuje velike promjene

Institut sinergije znanosti i društva prikazao je kako su odstupanja ovogodišnjih rezultata izbora za Europski parlament u Hrvatskoj u odnosu na lanjske najvidljivija u velikim gradovima te su SDP-u glasove ukrali ponajviše Orah i Laburisti

Ukupni pobjednik izbora - koalicija predvođena HDZ-om, bila je najbolja u svim velikim gradovima, a nadvisila je konkurentsku SDP-ovu koaliciju i u gotovo svim županijama.

Također, unatoč lanjskoj pobjedi, ovogodišnji uspjeh HDZ-ove koalicije uvjerljiviji, a što se pripisuje i većoj izlaznosti i mobilizaciji njegovih birača.

Šlag na tortu HDZ-u, svakako je i najveća novost izbora - HDZ i partneri osvajaju više glasova od Kukuriku koalicije na području Zagreba. HDZ je prvi put od 1991. najjača stranka u gradu Zagrebu

S druge pak strane, iako je Slavko Linić morao napustiti Vladu, Rijeka ipak nije kaznila SDP i Zorana Milanovića koji u tom i gradu i dalje imaju veliku prednost.


Iznimno bitan je i raspored glasova unutar koalicija.

Predsjednica HSP-a Ante Starčević kao i prošle godine uvjerljivo je osvojila najviše preferencijalnih glasova na pobjedničkoj listi - 28,07 posto. Drugi je bio Andrej Plenković, treća Marijana Petir, četvrta Dubravka Šuica, a peta Ivana Maletić. "U posljednji trenutak" u europski parlament ušao je i Davor Stier.

Na SDP-ovoj listi, unatoč Milanovićevim nastojanjima i klasifikaciji kandidata, najviše je glasova uvjerljivo dobio Picula.


Rezultati po županijama


Na županijskoj razini, HDZ je osvojio 16 županija, a SDP njih četiri. Prije godinu dana, HDZ je dobio veći broj glasova u njih 12, a SDP u 8.


Zagreb

1. HDZ i partneri 36,81%
2. Kukuriku koalicija  30,57%
3. ORAH   13,94%
4. Savez za Hrvatsku 7,42%

Split

1. HDZ i partneri 39,80%
2. Kukuriku koalicija 33,29%
3. Savez za Hrvatsku 10,01%
4. Orah 8,00%

Zadar

1. HDZ i partneri 45,39 %
2. Kukuriku koalicija 31,37%
3. Orah 8,74%
4. savez za Hrvatsku 5,02%

Rijeka

1. Kukuriju koalicija 44,15%
2. HDZ i partneri  24,85%
3. Orah 14,16%
4. Hrvatski laburisti 3,39%

Osijek

1. HDZ i partneri 34,01%
2. Kukuriku koalicija 28,33
3. Savez za Hrvatsku 15,19%
4. ORAH 9,69%

Pula

1. Kukuriku koalicija 58,50%
2. ORAH 13,42 %
3. HDZ i partneri 12,89%
4. Hrvatski laburisti 3,89%

Varaždin

1. Kukuriku koalicija 43,78%
2. HDZ i partneri 22,02 %
3. Orah 14,40%
4. Savez za Hrvatsku 6,33%
5. Hrvatski laburisti 5,04%

Vukovar

1. HDZ i partneri 49,35%
2. Kukuriku koalicija 36,47%

Gospić

1. HDZ i partneri 66,33%
2. Kukuriku koalicija 13,30%
3. ORAH 5,12 %


Karamarko najavljuje osvajanje vlasti i promjene

- Hrvatska se nalazi u katastrofalnoj situaciji, jedina je zemlja u Europi koja ne bilježi rast. Nemamo razloga za euforiju, ali je zato HDZ sa svojim pobjednickim mentalitetom koji ima došao u poziciju da je u dvije godine od rastrojene vojske stvorio pobjednicku stranku. Ovo je samo drugi korak u našoj pobjedi koja će uslijediti na predsjedničkim i paralmentarnim izborima - izjavio je Karamarko, te dodao kako je HDZ jedina stranka koja ima gospodarski program, te će nakon pobjede na parlamentarnim izborima, preuzeti odgovornost za Hrvatsku.

- Ne želimo doći na vlast da dijelimo sinekure, nego da se u Hrvatskoj živi bolje, rekao je sef HDZ-a

 

http://www.ljubuski-vjesnik.com/svijet/novosti/item/5083-analize-vec-pokazuju-dolaze-velike-promjene-na-hrvatskoj-politickoj-sceni.html

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam