• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Utorak, 03 Lipanj 2014

Croportal.ba: Dubravka Šuica - Za sve narode u BiH najbolje rjesenje TRI ENTITETA i federalizacija

photo hdzhr

SARAJEVO - Usvajanjem Rezolucija Europskog parlamenta od 6. veljače 2014. Godine , Europska unija iskazala je jasan stav o situaciji u BiH io tome kojim smjerom BiH treba ići ako želi postati dio europske obitelji . Poslana je jasna poruka vlastima u BiH , kao i svim političkim strankama , da moraju raditi na uspostavljanju višeg nivoa političkog dijaloga i poboljšanja političke kulture kako BiH ne bi došla u situaciju da joj se zamrznu sredstva iz EU , ističe u intervjuu za Vijesti.ba hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica ( HDZ ) . U razgovoru za naš portal , Šuica , između ostalog , govori o rezultatima izbora za Europski parlament , te položaju Hrvata u BiH .

Kako komentarišete preliminarne rezultate izbora za Europski parlament ? U kojoj mjeri je zabrinjavajući rast krajnje desnice u Europi ?

ŠUICA : Kao iu proteklom sazivu Europskog parlamenta , Klub zastupnika Europske pučke stranke ostaje najbrojnija i najutjecajnija grupacija u Parlamentu . Rad u obitelji europskih pučana omogućuje nam da u Parlamentu afirmiramo važne teme i zastupamo interese hrvatskih građana u Europskoj uniji , ali izvan granica Unije .

Ekonomski i socijalni kontekst u kojemu se danas nalazi EU je prilično jasan i poznat : gospodarstvo je u dubokoj krizi , nezaposlenost je rekordna , a uz sve to Europa je zapljusnuta novim velikim valovima imigracije i krizom identiteta . Povijest je pokazala da su slične okolnosti plodno tlo za rast i razvoj radikalnih pokreta , ideologija i diktatura . Vjerujem da je jačanje krajnje desnice kratkoročnog karaktera , a da će Unija na čelu s našim kandidatom za predsjednika Europske komisije Jean - Claude Junckerom adekvatno odgovoriti izazovima s kojima se EU danas susreće jer je to jedini način kako minorizirati utjecaj ekstremnih političkih opcija .

Privremeni rezultati u Hrvatskoj pokazali su da je koalicijska lista HDZ - a pobjednik spomenutih izbora . Po svim prilikama , Vi ćete i narednih pet godina biti u Bruxellesu . Što će biti prioriteti ? Kakav će utjecaj na izbore u Hrvatskoj imati rezultat europskih izbora ?

ŠUICA : Koalicijska lista predvođena HDZ - om kao stožernom strankom ostvarila je apsolutnu pobjedu na izborima za Europski parlament . Osvojili smo isti broj mandata kao i na prošlim izborima , ali ova pobjeda od gotovo 12 posto razlike u odnosu na SDP - ovu koaliciju još je i veća jer hrvatske građane u Europskom parlamentu u ovom sazivu zastupa 11 zastupnika , dok ih je do sada bilo 12 . Građani su već treći put za redom poklonili povjerenje HDZ - u i partnerima čime je poslana jasna poruka o raspoloženju birača io tome što misle o aktualnoj Vladi na čelu sa Zoranom Milanovićem , a prijevremeni parlamentarni izbori nameću se kao realna mogućnost za izlazak iz teške gospodarske situacije i velike nezaposlenosti jer iz dana u dan sve manje ljudi vjeruje da to može učiniti postojeća garnitura .

Važno je naglasiti da mi zastupnici HDZ - a iu ovom kratkom mandatu u Bruxellesu ostvarujemo pet ključnih točaka našeg programa hrvatski glas u Europi , a na tragu toga će se temeljiti naš rad u budućnosti . Prvo , Hrvatsku smo pozicionirali kao most prema jugoistočnoj Europi s posebnim naglaskom na brigu o napretku Bosne i Hercegovine sudjelujući u radu relevantnih odbora iu kreiranju Rezolucije o napretku Bosne i Hercegovine u 2013. godini . Drugi naš zadatak bio je informirati naše sugrađane i institucije o načinu korištenja dostupnih sredstava iz EU fondova što sustavno činimo i aktivno promičemo u Hrvatskoj . Želim posebno naglasiti da se sredstva iz fondova trebaju intenzivno koristiti za izgradnju infrastrukture i prometno povezivanje i RH pa je naš treći zadatak bio aktivno lobiranje za izgradnju Pelješkog mosta te nastavak izgradnje Jadransko - jonskog te koridora Vc . Četvrta zadaća jest briga o obitelji i mladima . A naša peta zadaća obuhvaća našu obvezu promoviranja hrvatske kulture i hrvatskog jezika što našim aktivnostima i činimo .

Kako će se novi saziv Europskog parlamenta odnositi prema BiH ? Hoće li biti promijena , posebno kada je u pitanju proces proširenja i pomoć ?

ŠUICA : Usvajanjem Rezolucija Europskog parlamenta od 6. veljače 2014. Europska unija iskazala je jasan stav o situaciji u Bosni i Hercegovini io tome kojim smjerom BiH treba ići ako želi postati dio europske obitelji . Poslana je jasna poruka vlastima u BiH kao i svim političkim strankama da moraju raditi na uspostavi više razine političkog dijaloga i poboljšanja političke kulture kako BiH ne bi došla u situaciju da joj se zamrznu sredstva iz EU , a po meni je nedopustivo je da se interes pojedinih političkih struja stavlja ispred interesa svih građana BiH . Stoga , očekujem od vlasti u BiH da ozbiljno razmotre važne su dijelove Rezolucije koji govore o decentralizaciji , ravnopravnoj zastupljenosti te načelima federalizacije jer je prepoznata važnost osiguravanja konstitutivnosti sva tri naroda kako bi BiH ostala na europskom putu .

Nakon prirodne katastrofe koja je zadesila BiH , ovoj zemlji zaista treba pomoć EU . No , BiH nema status kandidata , pa ne može koristiti sredstva iz Fonda za solidarnost . Može li BiH u Vama vidjeti lobistu ? Planirate li pružiti pomoć i podršku bh. . građanima , posebno onima u ugroženim područjima ?

ŠUICA : U roku 10 do 12 tjedana od nastanka prve poplave potrebno je evidentirati svu nastalu štetu kako bi se aplicirano za EU fondove iz kojih bi se za pogođene države u regiji povukao novac za obnovu , a Hrvatska bi kao članica Unije bila nositelj toga projekta . Prisjetimo se da su i Hrvatsku prije članstva u EU također zahvatile poplave , a nositelj projekta za povlačenja sredstava iz EU bila je Slovenija , doduše razmjer katastrofe bio je znatno manji .Hrvatski građani i sami pogođeni katastrofalnim poplavama iskazali su veliku solidarnost prema BiH i prema Srbiji u ovim teškim vremenima , au skladu s mogućnostima djelovanja zastupnika u Europskom parlamentu građani BiH mogu računati moju pomoć i potporu .

Više puta ste isticali da je preduvjet demokratskog napretka BiH i njenog napretka prema EU ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i svih građana BiH . Kako gledate na položaj Hrvata u BiH ?

ŠUICA : Hrvati u BiH su trajna obveza HDZ - ovih europarlamentaraca te ćemo ustrajati i dalje na europskom putu BiH jer razvoj ove države je moguć samo kroz europske integracije što je u interesu sva tri naroda . Hrvati u BiH su " de iure " ravnopravni s ostala dva konstitutivna naroda , ali " de facto " tretira ih se gore nego nacionalne manjine u mnogim članicama Europske unije . Drago mi je da je Europska komisija prepoznala uvođenje TV kanala na hrvatskom jeziku kao jedan od ključnih elemenata pri ostvarivanju ravnopravnosti Hrvata u BiH . Stoga , smatram da će vlasti u BiH morati ozbiljno razmotriti i podržati Nacrt zakona o pokretanju programa na hrvatskom jeziku ukoliko žele slijediti europski put , a konsenzus po tom pitaju je neophodan .

Vaš kolega u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier nekoliko puta podržao je formiranje trećeg entiteta u BiH . Kakav je Vaš stav o ovom pitanju ?

ŠUICA : Okvir za rješenje hrvatskog pitanja u BiH jest Rezolucija koju sam sukreirala zajedno sa svojim kolegama jer smatram da građani BiH moraju biti prioritet vlastima što do sada nije bio slučaj . Federalno ustrojstvo jamči suverenost konstitutivnim narodima i čuva cjelovitost BiH , au tom okviru bilo bi riješeno i pitanje stalnih prijetnji separatizma i unitarizma , dok je federalizacija BiH neophodna kako Hrvati u BiH ne bi postali nacionalna manjina .Politički konsenzus može osigurati europsku perspektivu BiH , a revidiranje Daytonskog sporazuma može i mora osigurati jednakopravnost svih konstitutivnih naroda .

Razgovarala : Nevena Šarenac ( Vijesti.ba )

 

http://www.croportal.ba/vijesti/bih/19984-dubravka-uica-za-sve-narode-u-bih-najbolje-rjeenje-tri-entiteta-i-federalizacija

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam