• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Ponedjeljak, 02 Lipanj 2014

Vijesti.ba: HRVATI U BIH SU TRAJNA OBAVEZA HDZ-OVIH EUROPARLAMENTARACA

image
Dubravka Šuica

SARAJEVO - Usvajanjem Rezolucija Evropskog parlamenta od 6. februara 2014. godine, Evropska unija iskazala je jasan stav o situaciji u BiH i o tome kojim smjerom BiH treba ići ako želi postati dio evropske porodice. Poslana je jasna poruka vlastima u BiH, kao i svim političkim strankama, da moraju raditi na uspostavljanju višeg nivoa političkog dijaloga i poboljšanja političke kulture kako BiH ne bi došla u situaciju da joj se zamrznu sredstva iz EU, ističe u intervjuu za Vijesti.ba hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica (HDZ). U razgovoru za naš portal, Šuica, između ostalog, govori o rezultatima izbora za Evropski parlament, te položaju Hrvata u BiH.

VIJESTI.BA: Kako komentarišete preliminarne rezultate izbora za Evropski parlament? U kojoj mjeri je zabrinjavajući rast krajnje desnice u Evropi?

ŠUICA: Kao i u proteklom sazivu Europskog parlamenta, Klub zastupnika Europske pučke stranke ostaje najbrojnija i najutjecajnija grupacija u Parlamentu. Rad u obitelji europskih pučana omogućuje nam da u Parlamentu afirmiramo važne teme i zastupamo interese hrvatskih građana u Europskoj uniji, ali izvan granica Unije. 

Ekonomski i socijalni kontekst u kojemu se danas nalazi EU je prilično jasan i poznat: gospodarstvo je u dubokoj krizi, nezaposlenost je rekordna, a uz sve to Europa je zapljusnuta novim velikim valovima imigracije i krizom identiteta. Povijest je pokazala da su slične okolnosti plodno tlo za rast i razvoj radikalnih pokreta, ideologija i diktatura. Vjerujem da je jačanje krajnje desnice kratkoročnog karaktera, a da će Unija na čelu s našim kandidatom za predsjednika Europske komisije Jean – Claudom Junkerom adekvatno odgovoriti izazovima s kojima se EU danas susreće jer je to jedini način kako minorizirati utjecaj ekstremnih političkih opcija.

VIJESTI.BA: Privremeni rezultati u Hrvatskoj pokazali su da je koaliciona lista HDZ-a pobjednik pomenutih izbora. Po svim prilikama, Vi ćete i narednih pet godina biti u Briselu. Šta će biti prioriteti? Kakav će uticaj na izbore u Hrvatskoj imati rezultat evropskih izbora?

ŠUICA: Koalicijska lista predvođena HDZ-om kao stožernom strankom ostvarila je apsolutnu pobjedu na izborima za Europski parlament. Osvojili smo isti broj mandata kao i na prošlim izborima, ali ova pobjeda od gotovo 12 posto razlike u odnosu na SDP-ovu koaliciju još je i veća jer hrvatske građane u Europskom parlamentu u ovom sazivu zastupa 11 zastupnika, dok ih je do sada bilo 12. Građani su već treći put za redom poklonili povjerenje HDZ-u i partnerima čime je poslana jasna poruka o raspoloženju birača i o tome što misle o aktualnoj Vladi na čelu sa Zoranom Milanovićem, a prijevremeni parlamentarni izbori nameću se kao realna mogućnost za izlazak iz teške gospodarske situacije i velike nezaposlenosti jer iz dana u dan sve manje ljudi vjeruje da to može učiniti postojeća garnitura.

Važno je naglasiti da mi zastupnici HDZ-a i u ovom kratkom mandatu u Bruxellesu ostvarujemo pet ključnih točaka našeg programa hrvatski glas u Europi, a na tragu toga će se temeljiti naš rad u budućnosti. Prvo, Hrvatsku smo pozicionirali kao most prema Jugoistočnoj Europi s posebnim naglaskom na brigu o napretku Bosne i Hercegovine sudjelujući u radu relevantnih odbora i u kreiranju Rezolucije o napretku Bosne i Hercegovine u 2013. godini. Drugi naš zadatak bio je informirati naše sugrađane i institucije o načinu korištenja dostupnih sredstava iz EU fondova što sustavno činimo i aktivno promičemo u Hrvatskoj. Želim posebno naglasiti da se sredstva iz fondova trebaju intenzivno koristiti za izgradnju infrastrukture i prometno povezivanje i RH pa je naš treći zadatak bio aktivno lobiranje za izgradnju Pelješkoga mosta te nastavak izgradnje Jadransko-jonskog te koridora Vc . Četvrta zadaća jest briga o obitelji i mladima. A naša peta zadaća obuhvaća našu obvezu promoviranja hrvatske kulture i hrvatskog jezika što našim aktivnostima i činimo.

VIJESTI.BA: Kako će se novi saziv Evropskog parlamenta odnositi prema BiH? Hoće li biti promijena, posebno kada je u pitanju proces proširenja i pomoć?

ŠUICA: Usvajanjem Rezolucija Europskog parlamenta od 6. veljače 2014. Europska unija iskazala je jasan stav o situaciji u Bosni i Hercegovini i o tome kojim smjerom BiH treba ići ako želi postati dio europske obitelji. Poslana je jasna poruka vlastima u BiH kao i svim političkim strankama da moraju raditi na uspostavi više razine političkog dijaloga i poboljšanja političke kulture kako BiH ne bi došla u situaciju da joj se zamrznu sredstva iz EU, a po meni je nedopustivo je da se interes pojedinih političkih struja stavlja ispred interesa svih građana BiH. Stoga, očekujem od vlasti u BiH da ozbiljno razmotre važne su dijelove Rezolucije koji govore o decentralizaciji, ravnopravnoj zastupljenosti te načelima federalizacije jer je prepoznata važnost osiguravanja konstitutivnosti sva tri naroda kako bi BiH ostala na europskom putu.

VIJESTI.BA: Nakon prirodne katastrofe koja je zadesila BiH, ovoj zemlji zaista treba pomoć EU. No, BiH nema status kandidata, pa ne može koristiti sredstva iz Fonda za solidarnost. Može li BiH u Vama vidjeti lobistu? Planirate li pružiti pomoć i podršku bh. građanima, posebno onima u ugroženim područjima?

ŠUICA: U roku 10 – 12 tjedana od nastanka prve poplave potrebno je evidentirati svu nastalu štetu kako bi se aplicirano za EU fondove iz kojih bi se za pogođene države u regiji povukao novac za obnovu, a Hrvatska bi kao članica Unije bila nositelj toga projekta. Prisjetimo se da su i Hrvatsku prije članstva u EU također zahvatile poplave, a nositelj projekta za povlačenja sredstava iz EU bila je Slovenija, doduše razmjer katastrofe bio je znatno manji. Hrvatski građani i sami pogođeni katastrofalnim poplavama iskazali su veliku solidarnost prema BiH i prema Srbiji u ovim teškim vremenima, a u skladu s mogućnostima djelovanja zastupnika u Europskom parlamentu građani BiH mogu računati moju pomoć i potporu.

VIJESTI.BA: Više puta ste isticali da je preduslov demokratskog napretka BiH i njenog napretka prema EU ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i svih građana BiH. Kako gledate na položaj Hrvata u BiH?

ŠUICA: Hrvati u BiH su trajna obveza HDZ-ovih europarlamentaraca te ćemo ustrajati i dalje na europskom putu BiH jer razvoj ove države je moguć samo kroz europske integracije što je u interesu sva tri naroda. Hrvati u BiH su „de iure“ ravnopravni s ostala dva konstitutivna naroda, ali „de facto“ tretira ih se gore nego nacionalne manjine u mnogim članicama Europske unije. Drago mi je da je Europska komisija prepoznala uvođenje TV kanala na hrvatskom jeziku kao jedan od ključnih elemenata pri ostvarivanju ravnopravnosti Hrvata u BiH. Stoga, smatram da će vlasti u BiH morati ozbiljno razmotriti i podržati Nacrt zakona o pokretanju programa na hrvatskom jeziku ukoliko žele slijediti europski put, a konsenzus po tom pitaju je neophodan.

VIJESTI.BA: Vaš kolega u Evropskom parlamentu Davor Ivo Stier nekoliko puta podržao je formiranje trećeg entiteta u BiH. Kakav je Vaš stav o ovom pitanju?

ŠUICA: Okvir za rješenje hrvatskog pitanja u BiH jest Rezolucija koju sam sukreirala zajedno sa svojim kolegama jer smatram da građani BiH moraju biti prioritet vlastima što do sada nije bio slučaj. Federalno ustrojstvo jamči suverenost konstitutivnim narodima i čuva cjelovitost BiH, a u tom okviru bilo bi riješeno i pitanje stalnih prijetnji separatizma i unitarizma, dok je federalizacija BiH neophodna kako Hrvati u BiH ne bi postali nacionalna manjina. Politički konsenzus može osigurati europsku perspektivu BiH, a revidiranje Daytonskog sporazuma može i mora osigurati jednakopravnost svih konstitutivnih naroda.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)

 

http://www.vijesti.ba/intervjui/219338-HRVATI-BIH-TRAJNA-OBAVEZA-HDZ-OVIH-EUROPARLAMENTARACA.html

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam