• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Petak, 27 Lipanj 2014

HCR: Dubrovačko neretvanska županija bez mina

U Muzeju Domovinskog rata na Srđu, održana je svečanost kojom je obilježeno veliko dostignuće protuminskog sustava Republike Hrvatske tj. okolnost da je Dubrovačko neretvanska županije u potpunosti očišćena od mina i minsko eksplozivnih sredstava.

Svečanost su svojom nazočnošću uveličali Zoran Milanović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko neretvanske županije, Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu, Tatjana Šimac Bonačić i Mladen Marelić, zastupnici u Hrvatskom saboru, Andro Vlahušić, gradonačelnik Dubrovnika, predstavnici sindikata i poslodavaca u sustavu humanitarnog razminiranja kao i mnogi drugi.

Hrvoje Debač koji se skupu obratio umjesto poslovnim obvezama spriječene ravnateljica Vladinog Ureda za razminiranje Dijane Pleština predao je županu Dubrovačko neretvanske županije Nikoli Dobroslaviću potvrdu o razminiranosti Dubrovačko-neretvanske županije.

"Krajem prošle godine i početkom ove godine vršeni su najsloženiji poslovi razminiranja te je kroz 16 projekata razminirano nešto preko 3,5 četvornih kilometra MSWP-a prilikom čega je pronađeno i uništeno 319 protupješačkih mina i 94 komada različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava. Na ovom području nažalost dogodilo se i posljednje stradavanje 2007. godine, a poslovima razminiranja pronađeno je i uništeno preko 1020 protupješačkih mina, 7 protuoklopnih i više od 1200 različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava" – rekao je pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Neven Karas.

Karas je također gradonačelniku predao simboličnu repliku zadnje mine pronađena na području Dubrovačko neretvanske županije. Gradonačelnik je istu ostavio za postav muzeja voditeljici Verini Jurica Turk koja je istaknula simboličnu okolnost da ugošćuje Hrvatski centar za razminiranje na kraju poslova razminiranja u županiji obzirom da je baš Centar Muzeju donirao prve eksponate.

"Ovo je sveto mjesto, i bez ove tvrđave Dubrovnik ne bi bio slobodan grad. Zato smo i sretni što danas možemo biti ovdje. Grad Dubrovnik aktivno sudjeluje u razminiranju, dali smo oko 500 tisuća kuna za razminiranje drugih županija i podmorja" – rekao je gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, te podsjetio na inicijativu Grada po kojoj će se od svake prodane ulaznice za posjet Muzeju odvojiti sredstva za financiranje jednog četvornog metra Hrvatske.

"Ovim potvrdom smo i službeno postali županija očišćena od mina. Ovaj prostor za nas znači pobjedu nad agresorom i podsjetnik na zlo koje je posijalo sve te mine. Ne zaboravljamo to vrijeme već se okrećemo budućnosti. Štitimo Grad i Županiju i danas, vodimo računa o ulaganjima i očuvanju prostora – rekao je župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

"Od svih zemalja svijeta koje imaju problema s minama Hrvatska je vjerojatno najrazvijenija. Sve druge su države Trećeg svijeta koje su siromašne. Mi smo razvili to znanje o razminiranju i rado bi tu ekspertizu zamijenili za nešto drugo, ali nažalost nismo mogli. Rat je gotov i uskoro ćemo cijelu Hrvatsku očistiti od mina. Zahvaljujem se svim međunarodnim donatorima, očekivao sam da će ih biti i više, ali kako je to uvijek bilo u hrvatskoj povijesti, u velikim i malim stvarima, na kraju smo sami. Tako i sada u EU smo pred vlastitim izazovima i sada više nema izgovora, ni agresora ni Beograda ni Istanbula. Ima Bruxellesa, taman koliko treba, ni previše ni premalo. Europa tamo gdje treba, gdje ne, mi" – rekao je premijer RH Zoran Milanović.

Prema prvim procjenama na prostoru Dubrovačko-neretvanske županije evidentirano je 93,7 četvornih kilometara MSP-a, pri čemu je zanimljiv podatak da su na ovom području prijetila i minska polja iz Drugoga svjetskog rata koja su prilikom razminiranja ove županije uklonjena.

Planom humanitarnog razminiranja za 2013. predviđeno je stvaranje uvjeta za cjelovito uklanjanje minske opasnosti iz Dubrovačko-neretvanske županije, a početkom 2014. izvršene su sve pripremne radnje u cilju cjelovitog rješavanja županijskoga minskog problema kao i dopunski opći izvid preostalog MSP-a u općinama Dubrovačko primorje i Konavle te su do kraja travnja 2014. obavljene sve aktivnosti kako bi se Dubrovačko-neretvanska županija mogla proglasiti slobodnom od minske opasnosti.

Od 1998. na poslove razminiranja u RH utrošeno je oko 4.2 milijarde kuna, od čega je na Dubrovačku-neretvansku županiju utrošeno gotovo 140 milijuna kuna.

Valja naglasiti kako je ove godine Planom humanitarnog razminiranja predviđena i potpuna očišćenost Virovitičko podravske županije od mina

Više informacija

  • Izvor: http://www.hcr.hr/hr/aktualnostCijela.asp?ID=2103

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam