• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Utorak, 02 Prosinac 2014

Večernji list: Dačić napao hrvatske zastupnike na sastanku u EP-u

"Srbija se promijenila. Danas nije ista kao kad je Šešelj otišao u Haag"

 

Dačić napao hrvatske zastupnike na sastanku u EP-u

Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić iskoristio je jutros redovni sastanak svih ministara zemalja zapadnog Balkana sa zastupnicima u Europskom parlamentu kako bi pokušao održati lekciju hrvatskim europarlamentarcima koji su inicirali rezoluciju EP-a oVojislavu Šešelju, koja je prošli tjedan usvojena u Strasbourgu.

 

– Ja se slažem s time da Šešeljeva politika treba biti osuđena, ali ne treba biti osuđena Srbija. Jer na izborima u Srbiji pobijedila je drukčija politika. Ispričavam se što sam govorio dulje, ali budući da ste vi o nama govorili dulje, bez našeg prisustva, dozvolite da si i ja uzmem to pravo – rekao je Dačić na kraju 10-minutnog govora, koji je neuobičajen za goste iz trećih zemalja koji su pozvani pred Odbor za vanjsku politiku EP-a.

 

"Cilj njegova puštanja na slobodu jest izazivanje političkih nemira u Srbiji"

 

– EP ima pravo diskutirati o čemu hoće, ali on mora poći od činjenice da Srbija nije sudjelovala u puštanju Šešelja, da nas Haaški sud nije ni obavijestio, da mu nije nikakve uvjete postavljao, da proces traje 11 godina… Pa je li to moguće?! Tužiteljstvo se nije žalilo kad je bio u Haagu, a sad se žali kad je u Beogradu. Ja sam izjavljivao da je Šešelj pitanje prošlosti i ne znam odakle komentari da se Vlada Srbije nije o tome izjasnila. S druge strane, trebate biti svjesni da se Šešelj ne može goniti ni za jedno drugo djelo dok se goni u Haagu. Cilj njegova puštanja na slobodu jest izazivanje političkih nemira u Srbiji. Stoga je rezolucija EP-a protumačena u Srbiji na jedan razočaravajući način, kao neshvaćanje situacije. Srbija se promijenila. Danas nije ista kao kad je Šešelj otišao u Haag. Uostalom, ovakav sastanak ne bi bio moguć da nije promijenjena Vlada Srbije 2012. godine. Nema šanse da bi ministar iz Srbije sjedio s kosovskim ministrom. Molim vas da shvatite da mi ovo ne radimo zbog EU, nego zbog Srbije. EU nije cilj, nego put da stvorimo društvo u kojem postoje europske vrijednosti. Svi problemi trebaju biti bilateralno rješavani. Ne vidim razloga da Hrvatska i Srbija o ovome ne razgovaraju bilateralno. I žao mi je što je moj posjet Hrvatskoj, koji je bio zakazan na dan puštanja Šešelja, otkazan. Na vaš zahtjev – rekao je Dačić.

 

 

Andrej Plenković, HDZ-ov europarlamentarac koji je i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku, odgovorio je Dačiću da Srbija ne može biti vjerodostojna ako ignorira ratnohuškačku retoriku Vojislava Šešelja. – Ministre, rekli ste da je EU vrlo popularna u Srbiji. Nadam se i da su europske vrijednosti popularne u Srbiji. Javna ratnohuškačka retorika Šešelja toliko je neprihvatljiva da traži reakciju vlasti. Ta reakcija nedostaje. Ako želite biti vjerodostojni i ako želite napredovati na europskom putu, ne možete ignorirati tu retoriku. Morate oko toga biti jasni – rekao je Plenković.

 

"Znamo da je Dačić bio najbliži Šešeljev suradnik"

 

U raspravi koja je uslijedila javila se Ruža Tomašić. – Podržavam politiku proširenja. Jedino što bih primijetila kod gospodina Dačića jest da mu arogancija u ovom parlamentu ne prolazi. Tako arogantno govoriti da smo mi tražili da se Srbija poistovjeti s onim što Šešelj govori… Mi nismo to tražili. Mi smo jednostavno tražili da se vodstvo Srbije ogradi od Šešelja. Jer znamo što je bilo. Znamo da je Dačić bio najbliži Šešeljev suradnik – rekla je Ruža Tomašić. Čini se da je pomiješala Dačića, koji je bio blizak Slobodanu Miloševiću, s premijerom Aleksandrom Vučićem, koji je, kao i predsjednik Tomislav Nikolić, bio blizak Šešeljev suradnik u Srpskoj radikalnoj stranci. Na tu izjavu Ruže Tomašić, Dačić je dobacio sa svoga mjesta (ali bez mikrofona): "Mislite li na Vučića ili Dačića?"

 

Dubravka Šuica (HDZ) rekla je da cilj rezolucije EP-a nije izazivanje nestabilnosti Srbije. 

 

– Željeli bismo da se danas jasno izjasnite oko tog slučaja. Vi samo govorite da je to stvar prošlosti, ali želimo da se jasno, na tragu europskih vrijednosti, izjasnite. Želimo da i vi jednog dana sjedite za ovim stolom, ali posegnuli smo za nečim što nam je na raspolaganju, to je rezolucija EP-a, i ona je polučila uspjeh – rekla je Šuica.

 

 

Tonino Picula (SDP) također se javio za riječ i odgovorio ministru vanjskih poslova Srbije.

 

– EP je rezolucijom napravio vaš posao jer je jasno i na vrijeme osudio ono što vi niste, Šešeljev govor mržnje i ratno huškanje. Mir i stabilnost u regiji našli su se pod udarom Šešeljeve retorike i vaše šutnje – rekao je Picula.

 

Nakon svih europarlamentaraca, Dačić je ponovno imao završnu riječ u kojoj je usporedio Ružu Tomašić sa Šešeljem!

 

–  Ja zaista nisam bio arogantan. Iznio sam naša stajališta u vezi s problemom koji Srbija ima. A to je pravni cirkus oko Vojislava Šešelja koji je Srbiji nametnuo Haaški tribunal. U tome Srbija nije sudjelovala. Naravno, u političkom smislu, Vlada Srbije jasno se izjasnila da takva politika nema šanse dobiti bilo kakvu podršku u Srbiji. Nitko normalan danas u Srbiji ne može podržavati takvu politiku. To smo jasno rekli. Možda je to predstavnicima EU u Beogradu bilo jasnije jer smo s njima razgovarali. Mi oko toga nemamo razloga da se bilo kome pravdamo, naročito na te optužbe koje dolaze od gospođe Tomašić. Ja poštujem svakoga koga je birao hrvatski narod. Ali netko je ovdje u raspravi rekao da svaka zemlja ima svog Šešelja. Ona je izjavila "Hrvatska za Hrvate, oni kojima se ne sviđa, mogu ići". Pa zar to nije za osudu EP-a? Ne mogu prihvatiti da baš od nje dobivam lekcije o europskoj Srbiji – rekao je Dačić. Na primjedbu Dubravke Šuice, koja ga je kritizirala zbog nedavne izjave o tome da je strateški cilj Srbije izlaz na more, Dačić je odgovorio: – Mi nemamo namjeru izaći na more. Ali vi imate namjeru da Srbi dođu na more!

 

 

Na kraju je ministar Dačić ponovno zvučao kao da drži lekciju Hrvatskoj:

Hrvatska je sad ušla u EU, vi trebate biti uzor svima po demokratskim vrijednostima. Ne moramo se voljeti, ali moramo gledati dalje. Ili ćemo se i dalje svađati? Uvijek je lakše imati svađu... Bez obzira na to što su se čuli razni tonovi, to je svojstveno za nas na Balkanu, ali, na kraju krajeva, jedni bez drugih ne možemo.

 

http://www.vecernji.hr/svijet/seseljeva-politika-treba-biti-osudena-ali-ne-da-bude-osudena-srbija-976864

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam