• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Ponedjeljak, 05 Siječanj 2015

Slobodna Dalmacija: Dubravka Šuica: Projekt "Most i vino" iznenadit će Europu

 

http://www.slobodnadalmacija.hr/DesktopModules/DnnForge%20-%20NewsArticles/ImageHandler.ashx?Width=680&HomeDirectory=%2fPortals%2f0%2f&FileName=images%2f2015-01-05%2fNovosti%2fsuica_dubravka7-111214.jpg

 

Dubravka Šuica sa svojim mladim asistentima Velebno zdanje Europskog parlamenta svojim će izgledom, golemim trgom ispred ulaza i mostovima, spojnicama s okolnim , malo koga ostaviti ravnodušnim. Na 14. katu nalazi se ured Dubravke Šuice s pogledom koji puca na gotovo cijeli Bruxelles.
– Posao počinje oko osam, osam i pol, a dogodi se da prve rasprave imamo i za vrijeme doručka. Doručkujemo i debatiramo, tako se ne gubi vrijeme koje je ovdje u Parlamentu dragocjeno. Zbog toga i služe takozvane “breakfast” i “lunch” debate. Sve se preklapa tako da uz pomoć asistenata slažemo dnevni raspored. Stalno trčimo iz jednog odbora na drugi, a raspored se preklapa i moraš biti dovoljno spretan da bi sve stigao. Radi se o 28 zemalja, 20 odbora, 7-8 političkih grupa, 751 zastupniku... U Strasbourgu sjednice traju uvijek do 23 sata, a u Bruxellesu imamo odbore do 18-19 sati, pa su poslije razne radne grupe ili “eventi” – govori hrvatska parlamentarka koju smo posjetili u srcu Europske unije.

Zabranjeno spavanje

Znalo se, objašnjava, dogoditi da je sigurnosna služba navečer zamoli da napusti ured. Spavanje u uredima je, naime, strogo zabranjeno.

– Zahtjevno je. Čak i kad netko ne bi htio raditi, ne bi mogao to izbjeći. Uvijek se moramo zabilježiti, jedino što ne moramo uvijek biti aktivni na grupama – dodaje Šuica.

Klasični radni dan zastupnika u Europskom parlamentu ne sastoji se, međutim, samo od trčanja sa sjednice na sjednicu i sa sastanka na sastanak. Da je tako, veli naša sugovornica, još bi se nekako i moglo.

– Najviše vremena potroši se na pripremu teme kojom se odlučite baviti i koja vam je dodijeljena preko odbora. Meni je dodijeljena izrada tzv. opiniona o izvješću o Jadransko-jonskoj strategiji, kojem je nositelj Odbor za regionalni razvoj. Ta nam je strategija posebno važna zbog izgradnje pelješkog mosta i nastavka izgradnje Jadransko-jonske autoceste – objašnjava Šuica.

Smatra da se problem prometne izoliranosti hrvatskog juga i Dubrovnika mora pošto poto riješiti. Uvjerena je kako će se most dovršiti, iako je “taj posao već mogao biti pri kraju”. Već za koji dan trebao bi se, pak, u organizaciji ureda hrvatske europarlamentarke u Parlamentu održati “event” koji bi zastupnike trebao pobliže upoznati s problematikom povezanosti krajnjeg juga Hrvatske s ostatkom države i Unije.

– Presedan je da se preko teritorija druge države ide iz Europe u Europu. Pokušat ćemo nešto izvesti kako bismo što plastičnije to objasnili.

O čemu se radi? Bit će to iznenađenje, a mogu vam reći da će se projekt zvati “Most i vino”, jer i most i vino i simbolično spajaju ljude – kaže Šuica.

Šuica u Europskom parlamentu ima nekoliko funkcija. Potpredsjednica je Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom (DSEE), na čijem je čelu Tonino Picula, članica je Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane (ENVI), zamjenica predsjednika Odbora za vanjske poslove (AFET), a dio je i Odbora za promet i turizam (TRAN), Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova (FEMM), te izaslanstva za odnose sa SAD-om.
– Puno je posla, ali srećom, tu su asistenti. Imam ih troje. Oni rade na materijalima, obavljaju kontakte s medijima, razvrstavaju gomile e-mailova...

Nije im jednostavno i nemaju radnog vremena. Sigurna sam da im ne bi bilo ovako naporno na nekom drugom poslu u Hrvatskoj – hvali Šuica suradnike.

Osim asistenata – Marka Vidakušića, Pavla Pocrnje i Antee Žeravice – svakog mjeseca uza sebe ima i jednog ili dvoje stažista. Za novi mandat bila je raspisala jednogodišnji natječaj. Bilo je otvoreno 14 mjesta za stažiranje, a stiglo je 450 molbi.

Život u hotelu

– Stažisti dobiju između 1000 i 1400 eura, a taj im iznos mora pokriti , hranu, prijevoz... Život u Belgiji vrlo je skup pa često završe u minusu na kraju mjeseca – objašnjava.

Svaki zastupnik ima pravo godišnje dovesti 110 posjetitelja. I za to imaju posebnu omotnicu.
– Problem je što putovanje iz Hrvatske dosta košta, pa neki zastupnici bez problema mogu platiti svojim posjetiteljima, dok drugima jedva dotekne. Također imamo i omotnicu za rad našeg ureda i asistenata. Parlament je odredio raspon, a mi moramo uredno voditi proračun svojeg ureda. Mi određujemo plaće, gotovo smo kao malo poduzeće. Stoga valja biti štedljiv i oprezan – veli Šuica.

Cijena najma vrlo je visoka. U Bruxellesu se kreće od 700 pa sve do 2000 eura.
– Nije lako naći jeftin, udoban i čist , a da je u blizini Parlamenta. Prošle sam godine našla nešto, no ovaj mandat ne žurim s odabirom, zato sam i dalje u hotelu. Želim dobro odabrati stan jer ću ovdje biti pet godina.
Pati li joj obiteljski život zbog toga?

– Muž mi je pomorac i cijeli je život proveo na brodu. Sada je, istina, više doma nego na moru, ali sada ja navegam – zaključuje Dubravka Šuica.

 

http://www.slobodnadalmacija.hr/Dubrovnik/tabid/75/articleType/ArticleView/articleId/270023/Default.aspx

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam