• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Subota, 07 Ožujak 2015

Slobodna Dalmacija (web): Ukinimo roaming, turisti će više razgovarati

Ukinimo roaming, turisti će više razgovarati

 

Točno 354 eura uštedjela bi belgijska obitelj koja je u Hrvatskoj ljetovala nakon 1. srpnja 2013. u odnosu na troškove koje bi imala da je, recimo, u Lijepoj našoj provela godišnji odmor 2012. godine.

Taj podatak dugo je vremena bio zastupljen u medijima, a ako je suditi prema novim vjetrovima iz Bruxellesa, i opet će. Samo, što bi ovaj put iznos mogao biti još i veći. Umjesto potpunog ukidanja posebnih naknada za roaming, koje se trebalo dogoditi krajem ove godine, Vijeće EU-a predložilo je da se postojeće naknade za roaming plaćaju do kraja 2016., a da se od 1. siječnja 2017. primjenjuje novi režim u kojemu je roaming besplatan samo sedam dana, i to uz ograničenja dnevne uporabe mobitela.

Kako se doznaje, roaming unutar EU-a od 2017. bio bi besplatan sedam dana u mjesecu, i to pod uvjetom da osoba dnevno telefonira pet minuta, pošalje pet SMS poruka i koristi pet megabajta podatkovnog prometa.
Svako korištenje mobitela u roamingu u EU-u iznad te kvote naplaćivalo bi se po posebnim tarifama.
Slijedi takozvani trijalog, odnosno pregovori s Komisijom i Parlamentom, nakon kojih će se konačna odluka o roamingu i obznaniti.

U načelu u Hrvatskoj u vezi s ovim pitanjem javljaju dvije struje.
Prva koja pozdravlja ukidanje roaminga s argumentima kako će to privući više turista, koji će potom i više razgovarati i trošiti podatkovni promet, te druga, u koju spadaju i teleoperateri, s argumentima o manjku profita, koji će se odraziti i na niži porez plaćen državi, te izostanku investicija u mreže. U prvu skupinu spada hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica.

 

 

Pitanje sadašnjosti

 

 

– Ukidanje roaminga jedan je od važnih instrumenata za postizanje jedinstvenog unutarnjeg tržišta, kao i za postizanje kohezije.

Naravno, takav potez za Hrvatsku je važan i zbog turizma koji treba biti ispred profita telekomunikacijskih kompanija. Uostalom, turisti će više telefonirati, a država će naplatiti PDV.

Ne želimo različite modele i zakonske okvire, zato smo na proširenom Predsjedništvu EP-a pripremili dokument o digitalnoj ekonomiji koji, kada ga usvoji Klub zastupnika EP-a, tada postaje službeni dokument.

Digitalna ekonomija i jedinstveno tržište nisu pitanja budućnosti, nego sadašnjosti, zato je potrebno ujednačiti pravila u svih 28 članica EU-a da bismo svi imali pristup digitalnim uslugama i tržištu po jednakim cijenama – kazala je za Slobodnu Dalmaciju europarlamentarka Dubravka Šuica, dodajući kako je i osobno za ukidanje roaminga jer se tako šalje jasna poruka građanima kako je EU funkcionalna zajednica.

Oni koji pružaju otpor, logično, jesu teleoperateri. Kako nam tvrde iz Tele 2, problem se javlja ne samo zbog ukidanja roaminga, nego i zbog čestih regulatornih izmjena koje su vrlo štetne za poslovno planiranje i donošenje dugoročnih strategija.

– Regulatorna stabilnost presudna je za industrije poput telekoma, gdje su razine ulaganja visoke.
A ovdje Europska komisija predlaže novi regulatorni okvir čak i prije nego što bi stari stupio na snagu. Regulativa koja ne omogućuje operaterima da pokriju svoje stvarne troškove ne potiče konkurenciju, drži Tele2.

– Smatramo kako prijedlog Europskog vijeća ipak sadrži određena poboljšanja u odnosu na prijedlog koji je prošle godine prihvatio Europski parlament – navode iz Hrvatskog telekoma, ipak zaključujući kako “u dijelu prijedloga TSM uredbe koji se odnosi na roaming, podržava zadržavanje postojećih veleprodajnih cijena”.

 

 

Novi tereti

 

 

VIP upozorava kako bi smanjenje veleprodajnih cijena roaminga na EU razini za nametima opterećenu domaću telekom industriju značilo dodatne financijske terete, a za Hrvatsku bi moglo rezultirati ponovnim nastankom negativnog trenda rasta BDP-a, padom vrijednosti tržišta te smanjenjem financijske stabilnosti prihodovne strane državnog proračuna.

U VIP-u naglašavaju kako Hrvatska ima izrazitu neravnotežu između manjeg broja vlastitih građana koji odlaze u inozemstvo i velikog broja inozemnih turista koji borave u RH u roamingu.

– Stoga je u interesu države i zemalja sa sličnim tržišnim pokazateljima spriječiti smanjenje veleprodajnih naknada kako bi se minimizirale negativne posljedice koje bi obuhvaćale i manjak investicija u razvoj mreža – kazali su iz VIP-a.

vlado ozretić

‘Turistima to nije presudno’

 

Hrvatska turistička zajednica ne može komentirati eventualne negativne utjecaje ukidanja roaminga na poslovanje teleoperatera, kao ni prihode države u tom smislu. Smatramo kako postojanje roaminga nema znatan negativan utjecaj na turistički promet, odnosno kako pitanja roaminga ne spadaju u glavne motive dolaska u određenu destinaciju. Turisti se, prema našim saznanjima, prilikom odabira odredišta ponajviše osvrću na ukupnu turističku ponudu na razini destinacija koje posjećuju – stoji u priopćenju Hrvatske turističke zajednice.

 

Cijene mobilne telefonije 2007. i danas

 

– U osam godina Europska unija smanjila je maloprodajne cijene poziva, SMS-ova, te podatkovnog prometa za 80 posto

– Roaming podatkovnog prometa jeftiniji za 90 posto
– Opseg podatkovnog prometa porastao za 630 posto

 

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/277521/Default.aspx

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam