• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Utorak, 07 Travanj 2015

Glas Istre: Ivan Jakovčić najaktivniji europarlamentarac

Ivan Jakovčić (M. ANGELINI)

 

Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić postavio je prošlog tjedna hrvatski rekord: na stranici MEPranking, koja po raznim kriterijima mjeri aktivnosti europskih zastupnika, Jakovčić je, po broju održanih govora, iza sebe ostavio doslovno cijeli Europski parlament. Jakovčić se, prema MEPrankingu, za riječ javio 269 puta. Neki od Jakovčićevih govora su napisani, što omogućava poslovnik Europskog parlamenta u slučaju kada zastupnik ne dođe na red u raspravi, neki su svojevrsna replika ili primjedba. No, budući da za sve vrijedi ista mjera, ispada da je Jakovčić govorio najviše, a da je sljedeći iza njega grčki zastupnik Notis Marias s 53 govora manje.

 

Pitanje o Mjesecu

 

MEPranking broji i druge aktivnosti europarlamentaraca, poput broja predloženih rezolucija, izrađenih izvješća ili pitanja postavljenih Europskoj komisiji. I po broju zastupničkih pitanja, Jakovčić kotira vrlo visoko – postavio ih je čak 167, što ga svrstava među prvih deset zastupnika u Europskom parlamentu. Teme kojima se pritom bavio sasvim su nespojive: od ureda koje regije i gradovi otvaraju u Bruxellesu, preko mjera štednje do elektrifikacije Afrike. Unatoč tome, Jakovčić se ne boji da će ga prozvati za svaštarenje.

 

- Neka od pitanja koja sam postavio Komisiji dobio sam preko svog ureda, od građana koji žele odgovor Komisije. Ali, ne radim ništa novo ni više nego kad sam bio župan, samo se sada može mjeriti, veli Jakovčić, ističući da se kao župan također bavio mnogim i raznolikim temama kojima se bavi i kao eurozastupnik. Pa zar se kao župan bavio i Mjesecom, pitali smo u čudu Jakovčića koji je nedavno, skupa s kolegom Jozom Radošom, pitao Komisiju na koji se način štite interesi Europske unije na Mjesecu. Pitanje se, podsjetimo, ticalo provedbe međunarodnog Ugovora o svemiru iz 1967. godine – no Jakovčić kaže i da mu je Mjesec "najdraža tema iz ranog djetinjstva", još otkad je na poklon dobio teleskop.

 

Jakovčić tvrdi da njegova pojačana aktivnost nema veze sa slučajem zbog kojeg mu je Europski parlament (zbog privatne tužbe austrijskog poduzetnika Georga Lista) skinuo imunitet za što je glasovao i sam Jakovčić. Ako je suditi po njegovim riječima, statistikom ništa ne želi dokazati – dapače, tvrdi da ga statistika i natjecanje ne zanimaju. "Da nije tako, ne bih se bavio Jadransko-jonskom strategijom ili teranom", poručuje zastupnik, aludirajući na činjenicu da se te aktivnosti nigdje statistički ne bilježe.

 

Protiv svaštarenja

 

Ni drugi hrvatski zastupnici u EP-u, koji su prije ovog mandata odradili jednogodišnji "staž" u Europskom parlamentu, više nisu zainteresirani za svoju statistiku. Predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić – koja je u prvom, jednogodišnjem mandatu slovila za jednu od najaktivnijih eurozastupnica i često se javljala za riječ – uopće više ne mari za broj svojih parlamentarnih aktivnosti.

 

- Kad smo bili u prvom mandatu, koji je trajao svega godinu dana, morali smo se na brzinu dokazivati. Ali, u preostale četiri godine mandata želim da me ljudi ozbiljno shvate, a ne da svaštarim, kazala nam je Tomašić, dodavši da se zato usredotočila na rad u parlamentarnim odborima. S obzirom da hrvatski zastupnici sada odrađuju puni mandat od pet godina, brojke, tvrdi Tomašić, više neće biti bitne.

 

– Sad je drugačije. Na kraju ovog mandata neće ništa značiti koliko si se puta javio za riječ, nego će se ovaj mandat brojati samo ono što si napravio za Hrvatsku, uvjerena je Ruža Tomašić.

 

Šuica: Važni i sadržaj i aktivnost

 

Dubravka Šuica iz HDZ-a, koja je na samom početku hrvatskog članstva u EU odradila jednogodišnji mandat u EP-u, ističe da se u novom, punom mandatu "malo promijenio način našeg rada", pa su sada ona i njezini kolege iz HDZ-a koncentrirani više na rad odbora, delegacija čiji su članovi i na "sve ono što je od interesa za Hrvatsku". Statistiku Ivana Jakovčića nije željela komentirati. No, smatra da je u EP-u važna i aktivnost i sadržaj. "Nije u redu ni da uzmete jedno izvješće i ništa drugo ne radite godinu dana", veli Šuica, uvjerena da će rad eurozastupnika nakon pet godina mandata ipak biti prepoznatljiviji u hrvatskoj javnosti, nego što je to bio slučaj nakon što su odradili prvi, krnji jednogodišnji mandat.

 

(Irena FRLAN GAŠPAROVIĆ)

 

http://www.glasistre.hr/vijesti/hrvatska/ivan-jakovcic-najaktivniji-europarlamentarac-497595

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam