• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Nedjelja, 19 Travanj 2015

HRsvijet.net: Dubravka Šuica: Bez ustavnih reformi na načelima federalizma i decentralizacije napredak BiH nije moguć

 

Rezolucija Europskog parlamenta, prihvaćena ovog tjedna od Vanjskopolitičkog odbora EP nagovještava bolje dane za BiH kada govorimo o njezinoj europskoj perspektivi, smatra dopredsjednica vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta zadužena za BiH i Kosovo Dubravka Šuica.

Šuica je u intervju za Hrvatski Medijski Servis naglasila kako treba još puno napora uložiti i još puno socijalnih i ekonomskih promjena provesti.

-Bez ustavne reforme koja bi se trebala temeljiti na principima federalizma i decentralizacije, koji su okvir za stvaranje funkcionalne države u BiH se neće dogoditi napredak, kazala je Šuica za HMS.

U prijedlogu Rezolucije Europskog parlamenta ističe se kako se ustavne reforme u BiH trebaju provesti poštivajući načela federalizma, decentralizacije, te legitimnog političkog zastupanja.

– Raduje me da su naši kolege i zastupnici u EU parlamentu, na Vanjskpolitičkom odboru prepoznali ove odredbe Rezolucije i glasovali za njih. Rezolucija je u skladu s novim pristupom EU prema BiH a radi se o novoj njemačko britanskoj incijativi. Glavni naglasci su na ubrzanju ekonomsko socijalnih reformi i osiguranje jednakih prava za sva tr naroda, slobodi medija i obrazovanju, kazala je Šuica.

 

Napomenula je i kako su u prijedlog Rezolucije ugrađene i odredbe koje se odnose na standard zaštite okoliša.

-Možda to i nije danas najvažnija tema u BiH, ali je važna za cijelu  kuglu zemaljsku, s obzirom na klimatske promjene koje su danas tema broj jedan u svijetu. Stogq smo vrlo zadovoljni da su ušle odredbe koje spominju zagađenja rafinerije u Bosanskom Brodu kao i zaštitu rijeka Neretve i Trebišnice, a to se tiče i Hrvatske i BiH, kazala je Šuica.

Pojašanjavajući odredbe Rezolucije o javnom rtv servisu Šuica je kazala kako Rezolucija traži poštivanje slobode medija kao i slobode izražavanja.

-Novina je što se uz opći interes naglašava važnost osiguranja financiranja, a znamo da u BiH baš i nije to slučaj. Usto se još zahtjeva i  uređivačka sloboda ali i emitiranje na svim sulžbenim jezicima BiH, a to znači ili podrazumjeva i emitiranje na hrvatskom jeziku, što do sada nije bio slučaj, kazala je Šuica, dodajući kako je na tome i sama dosta radila i u prošlom mandatu u Europskom parlamentu.

Ona smatraa da je vrtlo važno da sada postoji neki pisani znak koji upućuje vlasti BiH kojih bi se načela trebali pridržavati kako u restruktuiranju javnog rtv servisa, tako i u reformama Ustava i izbornog zakonodavstva.

– Mi, ne samo iz Hrvatske nego i iz EU, iz Europskog parlamenta, zamišljamo i želimo BiH  kao suverenu državu tri kostinrtutivna naroda i manjina i to je ono na čemu baziramo našu polutiku prema BiH, ali sam sigurna da i sama BiH to isto želi i naši interesi se poklapaju. Samo je važno da se pokrenu reforme s mrtve točke. Ja sam nepopravljivi optimist i vjerujem da je već ovo dovoljno što se sada dogodilo; a to je formiranje vlasti, ipak su izborni rezultati poštovani ovaj put, zatim izjava svih političkih čelnika pod pokroviteljstvom gospođe Mogherini o europskoj opredjeljenosti, koja, također, puo govori o onome što se želi postići u BiH i ova rezolucija koja dolazi u pravom trenutku. Stoga mislim da su to jedan sasvim solidan osnov za nastavak euroatlantskog puta BiH, kazala je Šuica.

Apsolutno je uvjerena, obzirom da je velikomn većinom članova Vanjskoploitičkog odbora i dogovorom svih klubova i svih izvjestitelja iz drugih klubova u Europskom parlamentu prihvaćena, kako će prijedložena Rezolucija biti usvojena na zasjedanju Europskom parlamentu u Strazbourgu krajem travnja.

Smatra kako je sada vrlo važno doći do toga da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU, ali prije toga treba početi primjenjivati sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju.

-SPP je stupio na snagu, ali ga je potrebno početi implementirati na terenu, pojasnila je Šuica

Uvjerena je kako je najveći problem BiH, trenutno, nezaposlenost, posebice nezaposlenost mladih.

– I u Hrvatskoj je to problem, koja je europska zemlja. Stoga najviše na tome treba poraditi. Onog momenta kad se stekne ekonomska neovisnot, ekonomska sloboda, kad mladi dobiju dignitet, a dobit će ga samim time što su dobili radno mjesto i što su ekonomnski neovisni, onda će drugačije razmišljati politiku svoje zemlje - upozorila je.

Šuica smatra kao je Rezolucije EP dobar temelj za napredak BiH, kako je važno što je iskazana dobra volje europskih čelnika i dobra volja susjeda za napredak BiH prema EU.

-Nama u Hrvatskoj je strašno važno što se događa u BiH, ne sa željom da bismo mi rukovodili nekim procesima, ali naša granica je najduža s BiH i nama nije svejedno što se tamo događa. Jedan je razlog to što živi tamo naši narod, Hrvati o kojima moramo skrbiti prema hrvatskom ustavu, ali mi želimo skrbiti o sva tri naroda i jednostavno da žive u miru, jer Europa, kao što znate, je jedan mirovni projektu. Želimo da građani BiH bez obzira koje su nacionalnosti žive jednako i da imaju jednaki standard kao što imaju građani tzv. zapadne Europe, kazala je Šuica.

Iako je još u gospodarskim poteškoćama Hrvatskoj je, kaže Šuica, odlazak u EU  puno pomogao. Ističe kako je važno da i BiH što prije dođe u poziciju da  može početi koristiti fondove predpristupne pomooći.

-Ti fondovi puno će pomoći da se popravi javna administracija, da se krene u obnovu infrastrukture, jer građane najviše interesira kako oni žive. Ali opet ću ponoviti pretpostavka je da žive ravnopravno i radi toga sigurno je da će trebati pristupiti i promjenama ustava i izbornog zakona. Ide se korak po korak, idemo prvo socijalu i gospodarstvo riješavati, a onda kasnije da se ide mjenjati izborni zakon, a onda i Dayton koji je u onom trenutku bio dobar za BiH jer je donio mir, ali sada se pokazuje kako se ne može nastaviti živjeti na tim osnovama, zaključila je Šuica u intervju za Hrvatski Medijski Servis.

 

http://hrsvijet.net/index.php/vijesti/24-herceg-bosna/37036-dubravka-suica-bez-ustavnih-reformi-na-nacelima-federalizma-i-decentralizacije-napredak-bih-nije-moguc

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam