• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Subota, 12 Rujan 2015

Four.ba: Vrijeme je da BiH iziđe iz dejtonske i uđe u europsku fazu

 

 

Jutros je počeo radni dio međunarodne konferencija “Bosna i Hercegovina između Daytona i Bruxellesa: Od Daytonskog sporazuma do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”. Alain Terrenoire: “Ako BiH ostane u okviru Daytona neće imati puno šansi za približavanje Europskoj uniji.

Tokom dana, na tri predviđena panela, domaći i strani stručnjaci razgovarat će o europskoj perspektivi BiH, a na kraju konferencije bit će usvojena deklaracija koja će biti upućena svim razinama vlasti u BiH i europskim institucijama.

U deklaraciji će, kako je najavljeno, bh. političari biti pozvani na brže provođenje reformske agende, odnosno usvojenog programa ekonomskih i socijalnih reformi, koji bi BiH trebao omogućiti dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Po riječima predsjednika Panuropske unije Alain Terrenoire, vrijeme je da Bosna i Hercegovina “izađe iz daytonske i uđe u europsku fazu”.

“Ako BiH ostane u okviru Daytona neće imati puno šansi za približavanje Europskoj uniji. BiH treba pravu vladu i parlament kakve imaju moderne demokracije, a Europa mora nastaviti pomagati BiH da okrene leđa Daytonu i krene pravim putem koji će je dovesti bliže Europskoj uniji”, istaknuo je Terrenoire.

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula kazao je kako u današnjoj BiH najviše zabrinjava pasivnost političara koji traže alibi kako se stvari ne bi mijenjale.

“Treba vidjeti što je korijen problema u BiH. Za nadati se da će Europa koja se mijenja, i Europa kojoj se i BiH želi približiti, a koja se mora promijeniti, ponuditi bolje, suvislije odgovore te da će biti bolji partner BiH u rješavanje njezinih problema, socijalnih, gospodarskih, ustavnopravnih, političkih, financijskih”, kazao je Picula u izjavi za novinare.

Na upit kako u BiH pomiriti tri politike koje ne sarađuju, Picula je utvrdio kako one zapravo sjajno sarađuju.

“U zadnjih 20 godina vidim ista lica, od izbora do izbora, koja se sjajno snalaze. Problem je kako u politiku uvući nove ljude s novim idejama i učiniti ih dijelom procesa koji može predstavljati napredak za BiH”, smatra Picula.

Dodao je kako je EU napravila iskorak, ponudivši BiH novi pristup: “Hoće li uspjeti u tome, to ne znam, ali ako ne uspije, treba se okrenuti onome što često dovodi šizofrene situacije u ustavnopravni okvir. Daytonski sporazum je odličan dokument koji zaustavio rat ali nije dobar za izgradnje moderne višenacionalne države”.

Potpredsjednik Paneuropske unije BiH Hasan Muratović kazao je kako BiH ni 20 godina od završetka rata ne može pobjeći od Dayton.

“Kod većine političara, koji su stari političari, ostale su iste ideje iz rata. Politički problemi ostali su isti, ali mogli bi se složiti oko EU da je to najbolji put za sve. Ako bi svi iskreno počeli raditi na tome onda bi svi drugi problemi bili marginaliji”, izjavio je Muratović.

Komentirajući novi pristup EU prema BiH, koji se bazira na ekonomsko-socijalnim pitanjima, Muratović je utvrdio kako je politika i dalje iznad svega.

“Fundamentalno je da politika mora donijeti ključne odluke. Postoji zabluda da će nam biti bolje ako se okanimo politike i radimo na ekonomiji. Političari se neće okaniti politike jer je to njihov posao, od toga žive, i sve dok se ne riješe ključni politički problemi, ne mogu se riješiti ni ključni ekonomski problemi”, dodao je Muratović.

Hrvatska eurozastupnica Dubravka Šuica upozorila je kako se BiH već godinama nalazi u “statusu quo” te da je došlo vrijeme da se to promijeni.

“Izgleda da se stvari napokon miču i veliki sam optimist. Ipak, nikakva međunarodna zajednica ne može pomoći ako se sami domaći čelnici ne dogovore. Puno ovisi o njima, a sigurno je da će svi u Europi pomoći”, kazala je Šujica.

Dodala je kako BiH nema drugi put osim onog euroatlantskog, te se nada da će i bh. političari to uvidjeti.

“Prihvaćam ovaj novi pristup koji govori o ekonomskom i socijalnom trenutku, koji je prioritet u odnosu na politički. Kad bi se zaposlenost povećala, mladi dobili posao, siguran sam da bi se političari lakše dogovorili. To je možda jedan začarani krug, ali vjerujem u budućnost BiH”, zaključila je Šujica.

Organizator konferencije, uz podršku Fondacije Konrad Adenauer i Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”, je Paneuropska unija Bosne i Hercegovine, koja ove godine slavi 20 godina svoga rada i kojoj je glavni cilj promocija Bosne i Hercegovine i njezino približavanje euroatlantskim integracijama.

 

http://www.four.ba/22117/vrijeme-je-da-bih-izide-iz-dejtonske-i-ude-u-europsku-fazu/

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam