• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Subota, 12 Rujan 2015

Republikainfo.com: Paneuropska konferencija u Mostar, što stoji u izglasanoj Deklaraciji

 

Od 11. do 13. rujna 2015. u Mostaru je održana Paneuropska konferencija "Bosna i Hercegovina između Daytona i Bruxellesa: Od Daytonskog sporazuma do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju". Na konferenciji je sudjelovalo više od 100 predstavnika Paneuropskih organizacija iz nekoliko europskih zemalja, bh. vlasti, međunarodne zajednice, diplomatskog zbora i drugih organizacija.

Dvodnevna konferencija zaključena je donošenjem Deklaracije, dok je u nedjelju, 13. rujna, kao završnica ovogodišnje konferencije predviđeno sudjelovanje na svetoj misi u mostarskoj katedrali 'Marija Majka Crkve', koju će predvoditi mostarsko-duvanjski biskup, mons. dr. Ratko Perić.


Donosimo tekst Deklaracije:


Mi, članovi Paneuropske unije iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Bugarske, Hrvatske, Francuske, Mađarske, Slovenije i Srbije, na Međunarodnoj konferenciji „Bosna i Hercegovina između Daytona i Bruxellesa: Od Dejtonskog sporazuma do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, usvajamo slijedeću,


D E K L A R A C I J U

1.    Pozdravljamo novi pristup Europske unije prema Bosni i Hercegovini, kroz britansko-njemačku inicijativu za Bosnu i Hercegovinu, kao i angažman domaćih političkih aktera koji je doveo do stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a što je na tragu naše prošlogodišnje konferencije i deklaracije u kojoj smo tražili taj novi pristup prema Bosni i Hercegovini. Apeliramo na državne strukture i predstavnike političkih partija Bosne i Hercegovine za hitno provođenje Reformske agende, - programa ekonomskih i socijalnih reformi, koje će Bosnu i Hercegovinu konačno dovesti do kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji i približi početku pregovora za članstvo. Ubrzanje procesa integracije BiH u Europsku uniju stablizira ekonomski razvoj i učvršćuje mir. Bosna i Hercegovina se u tom kontekstu treba riješiti nacionalističke retorike, ali se treba držati principa i kolektivnih i individualnih prava.

2.    Paneuropska unija pozdravlja zaključke nedavno održanog Samita zemalja Zapadnog Balkana u Beču iz kolovoza ove godine. Regionalna suradnja, rješavanje otvorenih pitanja između zemalja regije, kao i proces pomirenja od iznimne su važnosti za proces europskih integracija. Pozdravljamo i podršku Bruxellesa Bosni i Hercegovini na europskom putu, posebno osobni angažman visoke predstavnice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost, Federice Mogherini, kao i angažman Komesara za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johannesa Hahna.

3.    Paneuropska unija predlaže i očekuje da strukture Europske unije zajedno s partnerima iz međunarodne zajednice, posebno Sjedinjenim Američkim Državama, intenzivira pomoć i medijaciju u procesima priprema Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji.

4.    I nakon dvadeset godina od njegovog donošenja, promjena Daytonskog ustava ostaje aktualno pitanje. Bosna i Hercegovina je nefunkcionalna država i redizajn njenog ustavnog uređenja usvajanjem europskog demokratskog i pravnog naslijeđa je neizbježan. No, prioritet vlasti bi trebale biti ekonomske, socijalne i obrazovne reforme, očuvanje financijske stabilnosti, konsolidacija tekuće potrošnje, smanjenje javnog duga, poboljšanje poslovne klime, povećanje konkurentnosti ekonomije BiH, te reforme u oblasti javne uprave.

5.    Bosna i Hercegovina treba imati snažno civilno društvo koje preuzima odgovornost u sklopu demokratskih procesa u cilju razvoja države i njezinog europskog puta.

6.    Potrebno je snažnije raditi i na ubrzanju reformskih procesa u oblasti vladavine prava, kao i u borbi protiv korupcije, jer će to doprinijeti stabilnosti i napretku Bosne i Hercegovine.

7.    Pozdravljamo posebno zaključke Samita zemalja Zapadnog Balkana u Beču o mladima, znanosti i istraživanju, kao i o ulozi društva u procesima euro-atlanstkih integracija. Poboljšanje perspektive mladih zaista nosi veliki značaj u osiguranju stabilnosti, održivog razvoja i napretka Bosne i Hercegovine i cijele regije.

8.    Apeliramo na državne strukture svih razina za hitno rješavanje statusa bosanskohercegovačkih institucija kulture od državnog značaja, ali i drugih kulturnih institucija i organizacija civilnog društva. 

9.    Inzistiramo na trajnom rješavanju pitanja izbjeglih i raseljenih lica u Bosni i Hercegovini, u skladu sa preporukama Sarajevske deklaracije o povratku izbjeglica. Potrebno je povećati napore i u aktivnostima u cilju pronalaska nestalih osoba u Bosni i Hercegovini. Pozivamo nadležne u BiH i Europskoj uniji da se poduzmu koraci za smanjenje iseljevanja iz Bosne i Hercegovine.

10.    Pozdravljamo uspješno predsjedavanje Bosne i Hercegovine Vijećem Europe. Smatramo to važnim za Bosnu i Hercegovinu, njenom međunarodnom političkom predstavljanju u pozitivnijem svjetlu, ali i u promociji na ekonomskom, kulturnom, obrazovnom i turističkom planu.

11.    Pozivamo na pronalaženje rješenja izbegličke krize koja se procenjuje najvećom od Drugog svetskog rata, kao i izravno uključenje Europske unije u taj proces. Izbjeglice su naša braća, a Bosna i Hercegovina i njezini stanovnici su iskusili takva ratna iskustva, i bratski ih trebamo primiti u Europsku uniju, jer je to u duhu europskih vrijednosti.

 

 

 

Sudionici konferencije


Na konferenciji su, između ostalih, sudjelovali Vanja Gavran, predsjednik Paneuropske unije BiH; mons.prof.dr. Franjo Topić, počasni predsjednik Paneuropske unije BiH; Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne Paneuropske unije; dr. Dejan Vanjek, savjetnik predsjedatelja Predsjedništva BiH; Ulrike Hartmann, zamjenica visokog predstavnika i voditeljica OHR Banja Luka; Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu; Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu; prof. dr. Mirko Pejanović, potpredsjednik Paneuropske unije BiH; mr. Senad Šepić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Stegovnog suda Paneuropske unije BiH; Osman Topčagić, član Predsjedništva Paneuropske unije BiH; Milan Sitarski, Institut za društveno-politička istraživanja Mostar; prof.dr.Kasim Trnka, član Predsjedništva PU BiH; prof.dr. Marijana Šećirbegović, dekanica Visoke škole za turizam i menadžment Konjic; prof.dr. Mile Lasić, član Nadzornog odbora PU BiH; Senka Kurt, članica Nadzornog odbora PU BiH; Aleksandar Trifunović, urednik web magazina 'Buka', Banja Luka; prof.dr.Pavo Barišić, glavni tajnik Međunarodne PU i predsjednik Hrvatske PU; dr. Laris Gajser, član Predsjedništva Međunarodne Paneuropske unije i predsjednik Slovensko paneuropskog pokret; Rainhard Kloucek, član Predsjedništva Međunarodne Paneuropske unije i glavni tajnik Paneuropskog pokreta Austrije; Gabor Andrassy, predsjednik Mađarske Paneuropske unije; prof.dr. Vojislav Mitić, predsjednik PU Srbije; Ivelina Popova, potpredsjednica PU Bugarske i drugi.

 

http://republikainfo.com/index.php/bih-u-eu/19114-paneuropska-konferencija-u-mostar-sto-stoji-u-izglasanoj-deklaraciji

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam