• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Subota, 12 Rujan 2015

HercegBosna.org: Picula u Mostaru: Dayton nije dobar za izgradnju moderne, multinacionalne države

 

U Mostaru je u petak navečer svečano otvorena godišnja međunarodna konferencija na temu „Bosna i Hercegovina između Daytona i Bruxelesa: Od Daytonskog sporazuma do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“.

Deytonski sporazum je odličan dokument o prestanku vatre, zaustavljanju rata i uspostavi mira, ali nije dobar za fundiranje i izgradnju jedne moderne, složene i multinacionalne države i trebao bi se okrenuti nekim novim rješenjima“, istakao je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Picula je siguran kako ovakve konferencije imaju smisla: „Europska unija je napravila iskorak, iako ja nisam optimist, ali ona je napravila jednu vrstu novog pristupa i predložila je da se socio-ekonomski problemi BiH pomognu „živim“ novcem i projektima, ne znam hoće li to uspjeti, ali volio bi da to bude oročeno do konca ove godine“.

Konferenciju, uz podršku Fondacije Konrad Adenauer i Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, organizira Paneuropska unija Bosne i Hercegovine, koja ove godine slavi 20 godina svoga rada i kojoj je glavni cilj promocija Bosne i Hercegovine i njezino približavanje euroatlantskim integracijama.

Samo jedan put- put Bruxellesa

“Ovom konferencijom želi se poslati jedinstvena poruka političarima da postanu proeuropski političari i da djeluju u interesu BiH kako bi bržim koracima postali članica EU”, rekao je Vanja Gavran, predsjednik Paneuropske unije BiH, dodavši kako se vide određeni pomaci u tom smjeru, ali da je potreban još veći angažman domaćih političara.

”Postoji politička odluka u Bruxellesu da BiH postane dijelom EU i sad je sve do nas” naglasio je Gavran, ustvrdivši kako BiH ima samo jedan put, a to je put Bruxellesa.

Picula je rekao kako je danas najlakše biti pesimist, pa i u Njemačkoj, Kanadi… iako te zemlje nemaju probleme koje ima BiH: „Smatram kako prije svega trebamo tražiti rješenja kako izaći iz jedne situacije koja nije dobra, ali tu postoji pasivnost i ljudi koji za lošu situaciju traže politički alibi kako se stvari ne bi mijenjale“.

Izbori ne rješavaju probleme

– Kada bi izbori rješavali probleme demokracije onda bi BiH bila u samom vrhu demokratskih zemalja, jer se ovdje već godinama održavaju izbori, ali stanje se ne popravlja. Trebamo vidjeti što je korijen problema; ustavno-pravni, socijalni, politički, gospodarskih u BiH i nadam se kako ćemo na ovim sastancima doći do nekih korisnih zaključaka.

Na novinarsko pitanje o „tri politike“ koje vladaju u BiH Picula je kazao kako smatra da te politike surađuju dobro, ali kako bi se trebale sukobljavati oko konkretnih projekata za jačanje gospodarske osnove zdrave politike.

-Ja vidim ovdje zadnjih 20 godina ista lica i oni se vrlo dobro snalaze, ali problem je kako u politiku uvući neke nove ljude s friškim idejama koje bi mogle pomoći napretku BiH.

Šuica: Stvari pomaknuti s mrtve točke

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica poručuje kako se u BiH stvari trebaju pomaknuti s mrtve točke, ali dodaje kako osjeća da se stvari ipak malo pokreću: „Čini mi se kako je nakon ovih lanjskih izbora stanje bolje i da su se vlasti formirale uz neke male probleme, ali ja vjerujem da će se uspjeti dogovoriti“,kazala je Šuica.

– BiH pripada Europi i ja ne vjerujem u priču da je Europa umorna od proširenja, jer je BiH uvijek bila u srcu Europe, naglasila je Šuica.

Europska zastupnica navodi kako je veliki optimist kada je u pitanju ova zemlja i da vjeruje u budućnost BiH, ali naglašava kako nikakve međunarodna zajednice, niti bilo tko ne može riješiti BiH probleme ukoliko se sami čelnici bosansko-hercegovački stranaka ne dogovore.

„Treba doći do dogovora među političarima, a sigurno da će svi tome pomoći i Europski parlament i sve ostale institucije“, kaže Šuica.

Također dodaje, kako prihvaća novi pristup koji govori o ekonomskom i socijalnom trenutku koji ima prioritet u odnosu na politički, jer kad bi se zaposlenost povećala i mladi dobili posao sigurno bi se lakše i politički dogovorili u ovom kako ga naziva začaranom krugu.

Šuica je otkrila što misli o EU kao zastupnica: „Unija je iznutra vrlo uređena zajednica, bazirana na solidarnosti, odgovornosti i na svim principima na kojima je začeta što najbolje vidimo na primjerima ovih migranata. Mislim da tu Unija bitno pomaže tu može pokazati ima li smisla, a ja mislim da ima“.

Terrenoire: Izaći iz daytonske i ući u briselsku fazu

Predsjednik Međunarodne Paneuropske unije Alain Terrenoire istaknuo je kako Europska unija prava stvar za BiH te da je nesretno da se ova zemlja, koja je puno patila, ne može kompletno razviti u to što zaslužuje.

Terrenuire je poručio na konferenciji: ”Bit ćemo sretni da vam pomognemo da izađete iz daytonske i uđete u europsku fazu”.

Član Predsjedništva Paneuropske unije BiH prof. dr. Kasim Trnka kazao je kako trodnevni skup ima dvostruki značaj za BiH i za njezino pozicioniranje u okviru međunarodne zajednice, odnosu prema EU i državama članicama.

Trnka: Dayton uzrokuje permanentnu krizu

”Kada se osvrnemo na 20-godišnje razdoblje, možemo vidjeti da je u Daytonskom sporazumu permanentna društvena kriza, što nas je zaustavljalo u bržem približavanju EU. Pokazalo se da daytonski koncept onemogućuje jedan brži razvoj, jer je naglasio etničke zajednice a marginalizirao druge elemente”, objasnio je Trnka.

Uz to je dodao kako je Europska unija shvatila kako je sudionik kreiranja daytonskog modela te se stoga odvažila pomoći BiH.

Na konferenciji će biti usvojena i Paneuropska deklaracija koja će biti upućena svim razinama vlasti u BiH i europskim institucijama.

 

http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/picula-u-mostaru-dayton-nije-dobar-za-izgradnju-moderne-multinacionalne-drzave-18529.html

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam