• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Nedjelja, 22 Studeni 2015

Dnevno.hr: Plenković i Stier o mandataru, stanju u HDZ-u, MOST-u, pregovorima

Davor Ivo Stier, Andrej Plenković Martina Cvek)

 

Šuica je zadovoljna konzultacijama te je rekla kako je njihova delegacija u EP-u s predsjednikom Karamarkom podijelila sve ono što u ovom trenutku zaokuplja europsku javnost

 

U središnjici HDZ-a jutros su održane konzultacije između Tomislava Karamarka s europarlamentarcima iz redova HDZ-a i to na temu sigurnosne situacije u Europi te migrantske krize.

 

U delegaciji su bili Davor Ivo Stier, Andrej Plenković, Dubravka Šuica i Ivana Maletić. Šuica je izrazila zadovoljstvo konzultacijama te rekla kako je njihova delegacija u Europskom parlamentu s predsjednikom stranke Karamarkom podijelila sve ono što u ovom trenutku zaokuplja europsku javnost, a to je terorizam i migracije te su podijelili svoja stajališta s obzirom da su na izvoru informacija u Europskom parlamentu.

 

Dodala je da su razgovarali što bi se eventualno moglo dogoditi u Hrvatskoj i kako u svakom trenutku treba biti spreman. Zanimalo nas je kakve su i koje opasnosti?

 

Šuica je naglasila da se radi o velikim opasnostima jer HDZ kao pučka stranka dijeli zajedničke vrijednosti u Europskoj uniji koja sasvim sigurno ima, kako je rekla, pojačanu sigurnost. Istaknula je i kako je Europski parlament donio rezoluciju o praćenju, tj. podacima o imenima putnika u avionima, no, to je nažalost, kako je rekla, nešto što nisu uspjeli usvojiti, jer socijalisti i lijevi to sprječavaju.

 

 

Upitali smo je kako se osjeća u Bruxellesu i boji li se. Šuica je naglasila kako se ne boje, ali je priznala da sigurnost nije onakva kakva je bila.

 

"Ako je glavni grad Unije pod ovakvim mjerama, sigruno da nismo veseli zbog toga, no nadamo se da ćemo doskočiti i ovom problemu zajedničkim naporima. Oko ovoga treba konsenzus, a ono što je bitno je da hrvatska vlast posebno o tome treba voditi računa. Surađivat ćemo i razmjenjivati informacije s predsjednikom Karamarkom", naglasila je Šuica.

 

Upitana kako bi se Vlada, po njenom mišljenju i mišljenju HDZ-a, trebala ponijeti s obzirom na sigurnost, Šuica je rekla da su od prvog dana govorili, vezano za izbjegličku krizu, da treba registrirati sve izbjeglice.

 

"To je ono što se nije radilo na najbolji način u Hrvatskoj, posebno na granici između Srbije i Hrvatske. No, ključ problema leži na granici između Grčke i Turske i nadamo se da ćemo riješiti taj problem", rekla je Šuica. Pritom je naglasila kako Hrvatska mora ozbiljno registrirati one koji prolaze kroz zemlju te izrazila svoje mišljenje da se to nije radilo.

 

Ako je točan podatak oko ove putovnice, onda smo mi u HDZ-u nažalost bili u pravu", kazala je Šuica.

 

Zatražili smo je i da komentira odnos Hrvatske i Slovenije i kako bi se po pitanju sporne žice situacija trebala riješiti. Šuica je ovdje imala spreman odgovor te je rekla da je Slovenija naša prijateljska zemlja te da se i u tom smislu treba razgovarati, a problem riješiti diplomatskim putem.

 

"Mi želimo ući u Schengen i želimo se ponašati kao da smo već članica Schengena. To je ono što hrvatska vlast nažalost nije radila. Žica je težak termin, puno je važnije provesti sve mjere o kojima sam govorila - registracija putnika, to je ta žica", naglasila je Šuica.

 

Upitali smo je što misli kada bi se dogovor oko formiranja Vlade mogao postići, ona je odgovorila da očekuje sredinom tjedna kada bi se situacija mogla rasplesti. 

 

Andrej Plenković

 

Novinare je zanimao komentar Andreja Plenkovića vezano uz činjenicu da ako Most bude inzistirao na mandataru i spominjanju njegovog imena, je li spreman preuzeti takvu odgovornost. Plenković je istaknuo da je današnji sastanak bio posvećen temi sigurnosti i borbi protiv terorizma.

 

"U Hrvatskoj u ovom trenutku traju pregovori o budućoj koaliciji, dakle o dobivanju potpore većine zastupnika u Hrvatski sabor. HDZ je dobio najveći broj mandata u ovom trenutku, a na pregovorima je da vidimo kako ćemo uspjeti formirati vlast. Nikakvih razgovora o tome tko bi mogao biti predsjednik Vlade na ovom sastanku nije bilo", naglasio je Plenković.

 

Novinari su tražili i njegovo mišljenje slijede li unutarstranački izbori u HDZ-u ukoliko se ne postigne sporazum s Mostom i hoće li biti jedan glas, jedan član. Plenković tu nije vidio ništa sporno jer je naglasio da je to što ga pitamo već odlučeno u statutu stranke 2012. godine.

 

"Naša aktivnost u ovom trenutku u HDZ-u svakog njezinog člana fokusirana je da HDZ zajedno s drugim zastupnicima koji bi nas podržali preuzme odgovornost za vođenje države u iduće četiri godine. Stranački izbori bit će tema kad za njih dođe vrijeme, o tome vam govorim već zadnje tri godine", odgovorio je Plenković.

 

Davor Ivo Stier

 

Stier je odgovorio na pitanje postoji li mogućnost da on bude mandatar smijehom i rekao da to nikako nije realno jer nema nikakvu drugu ambiciju osim daljnju profilaciju HDZ-a kao demokršćanske stranke i u tom pogledu priodonijeti razvoju Hrvatske.

 

http://direktno.hr/en/2014/direkt/31479/Plenkovi%C4%87-i-Stier-o-mandataru-stanju-u-HDZ-u-MOST-u-pregovorima.htm

 

 

 

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam