• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Nedjelja, 22 Studeni 2015

(VIDEO) HRsvijet.hr: Karamarko novinarima: Javnost sigurno zanima što se događa u SDP-u nakon gubitka 20 i nešto mandata (Video)

 

 

U središnjici HDZ-a održane su konzultacije Tomislava Karamarka s europarlamentarcima iz redova HDZ-a i to na temu sigurnosne situacije u Europi te migrantske krize.

 

Svoje zadovoljstvo održanim sastankom s europarlamentarcima Dubravkom Šuicom, Ivanom Maletić, Andrejom Plenkovićem i Ivom Stierom nakon sastanka je izrazio i Tomislav Karamarko, podsjećajući kako mora imati informacije kakve su odluke velikih država poput Njemačke, što se tiče migranata, jer po domino efektu, kako je rekao, ovisi i što ćemo mi ostali raditi.

 

-Volio bi da se odlazeća Vlada također aktivno uključi u te tijekove razgovora na razini s Europskom unijom - istaknuo je Karamarko.

 

Novinare je zanimalo jesu li razgovarali i o navodnom eseju o razvoju i reformiranju HDZ-a Davora Ive Stiera zbog kojeg navodno postoji raskol u stranci.

 

-Ma kakav raskol! Pa gospodin Stier je u Odboru za razvoj i može čovjek napisati što hoće. Svjesni smo da stranka nije statičko tijelo, ono se mijenja, politika se mijenja kao i izazovi. Ako ste aludirali na to, nisam moram reći, razumio u potpunosti pitanje - rekao je Karamarko.

 

 

Slušajući postavljena novinarska pitanja zapitao se nisu li ona čudna.

 

-Cijenim vaš posao, ali ne razumijem tu vrstu shvaćanja, da se gubitnika pokušava proglasiti pobjednikom, da se naša relativna pobjeda pokuša još više relativizirati. S druge strane, stalno se piše o nekakvom raskolu u HDZ-u. Što se događa u SDP-u? Možda bi to javnost zanimalo, što se događa u SDP-u nakon gubitka 20 i nešto mandata, a mi smo dobili 15 više nego na prošlim izborima - istaknuo je Karamarko.

Osvrnuo se i na pregovore s Mostom.

 

-Mi smo ovim pregovorima pristupili pošteno, mi respektiramo Most kao jedan fenomen, kao pojavu, oni su stvarnost. Tih 19, tj. sad 18 mandata su stvarnost. Na taj smo način i pristupili Mostu bez ambicija da ulazimo među njih, da ih parcijalno razdvajamo kao što su radili ovi u SDP-u. Mislim da će se taj pošteni pristup prema njima i uvažavanje sugovornika te s druge strane naša pripremljenost programom koja višestruko, mogu reći, nadmašuje čak i njihove zahtjeve, u Mostu shvatiti kako treba. Mislim da moram biti optimist - poručio je Karamarko. 

 

Šuica: Oko sigurnosnih pitanja nam treba konsenzus

 

Europarlamentarka Dubravka Šuica je izrazila zadovoljstvo konzultacijama te istaknula kako je njihova delegacija u Europskom parlamentu s predsjednikom stranke Karamarkom podijelila sve ono što u ovom trenutku zaokuplja europsku javnost, a to je terorizam i migracije.

 

-HDZ kao pučka stranka dijeli zajedničke vrijednosti u Europskoj uniji koja sasvim sigurno ima pojačanu sigurnost. Europski parlament je imao namjeru donijeti rezoluciju o praćenju, tj. podacima o imenima putnika u avionima, no, to je nažalost, nešto što nismo uspjeli usvojiti, jer socijalisti i lijevi to sprječavaju - istaknula je Šuica.

 

 

Ovo pitanje ujedno je ocijenila ključnim pitanjem za postizanje konsenzusa.

 

-Ako je glavni grad Unije pod ovakvim mjerama, sigruno da nismo veseli zbog toga, no nadamo se da ćemo doskočiti i ovom problemu zajedničkim naporima. Oko ovoga treba konsenzus, a ono što je bitno je da hrvatska vlast posebno o tome treba voditi računa. Surađivat ćemo i razmjenjivati informacije s predsjednikom Karamarkom - naglasila je Šuica.

 

Osvrnula se i na stanje na srpsko-hrvatskoj granici koja je ujedno i granica EU-a.

 

-To je ono što se nije radilo na najbolji način u Hrvatskoj, posebno na granici između Srbije i Hrvatske. No, ključ problema leži na granici između Grčke i Turske i nadamo se da ćemo riješiti taj problem - zaključila je Šuica.

 

Plenković: Stranački izbori bit će tema kad za njih dođe vrijeme

 

Odgovarajući na novinarsko pitanje o budućem mandataru, eurozastupnik Andrej Plenković kazao je kako to nije bila tema ovog sastanka.

 

-U Hrvatskoj u ovom trenutku traju pregovori o budućoj koaliciji, dakle o dobivanju potpore većine zastupnika u Hrvatski sabor. HDZ je dobio najveći broj mandata u ovom trenutku, a na pregovorima je da vidimo kako ćemo uspjeti formirati vlast. Nikakvih razgovora o tome tko bi mogao biti predsjednik Vlade na ovom sastanku nije bilo - istaknuo je Plenković.

Novinare je zanimalo i njegovo mišljenje slijede li unutarstranački izbori u HDZ-u ukoliko se ne postigne sporazum s Mostom.

 

-Naša aktivnost u ovom trenutku u HDZ-u svakog njezinog člana fokusirana je da HDZ zajedno s drugim zastupnicima koji bi nas podržali preuzme odgovornost za vođenje države u iduće četiri godine. Stranački izbori bit će tema kad za njih dođe vrijeme, o tome vam govorim već zadnje tri godine - odgovorio je Plenković.

 

Novinare je također zanimalo postoji li mogućnost da Ivo Stier bude mandatar, na što je spomenuti sa smijehom odgovorio da to nikako nije realno jer nema nikakvu drugu ambiciju osim daljnju profilaciju HDZ-a kao demokršćanske stranke i u tom pogledu priodonijeti razvoju Hrvatske.

 

 Maletić: Svi osjećamo sigurnosne prijetmke

 

-Očito da su svi postali svjesni strašne velike prijetnje terorizma, to je vidljivo na svakom koraku u Europskom parlamentu, ali i u svim drugim institucijama EU. U ovom trenutku pokušava se definirati snažna zajednička politika i pronaći rješenje kako odgovoriti na prijetnje terorizma - rekla je Maletić nakon sastanka.

 

 

Novinare je zanimalo je li u Bruxellesu primijetila pojačane aktivnosti sigurnosne službe.

 

-Naravno da su se jako pojačale kontrole. Prije, npr. tijekom 2013. i početkom 2014., kad bi ulazili u zgradu parlamenta, nije bilo važno da moramo obavezno imati onaj naš bedž. Sada nema teorije da se uopće dođe pred vanjski ulaz parlamenta bez tog bedža. Strogo se svatko kontrolira, bez obzira ako vas ljudi znaju i po licu. Obavezno moramo pokazati identifikacijsku ispravu. Vidi se da su sada svi poprilično napetiji - priznala je Maletić nakon konzultacija u HDZ-u.

M.M.

 
 
 

 

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam