• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Utorak, 22 Ožujak 2016

dnevnik.hr: 'Reakcija na terorizam mora biti nastavak s radom i životom, a ne panika'

 


Hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica nalazi se u Bruxellesu. Kaže da su jutros sve sjednice Odbora započele minutom sutnje za stradale u eksplozijama. Ondje je i Ruža Tomašić koja je rekla da nema panike i da vjeruje da će policija uhititi počinitelje i spriječiti nove napade.

 
Biljana Borzan: Zavladala je dosta nelagodna atmosfera (VIDEO: Izvanredne vijesti Nove TV)
 

MVEP zasad nema podatke da među stradalima ima hrvatskih državljana.

 

Tonino Picula, koji se za vrijeme terorističkih napada u Bruxellesu nalazio u automobilu na putu za posao u Europskom parlamentu, rekao je da je situacija ondje sada vrlo neizvjesna.

'Ljudi se boje, jer nisu sigurni jesu li jutros izvršeni bombaški napadi jedini koji su planirali teroristi. Očito je riječ o organiziranoj akciji koja osim žrtava ima i neke svoje psihološke ciljeve da blokira život u gradu,nepovjerenje u institucije. Za sada je Bruxelles grad koji tuguje zbog žrtava.

 

Kad se dogodio napad bio sam u automobilu. Slušao sam radio i ondje čuo za eksploziju. Jasno je bilo da je to teroristička akcija. Prije nekoliko dana u jednoj je antiterorističkoj akciji poginuo jedan osumnjičeni teroristi, a nedavno je uhićen i ranjen Salah Abdeslam, jedini preživjeli od organizatora napada na Pariz prošle godine u studenom. Bilo je laički razmišljajući za pretpostaviti da će se dogoditi ovakvo nešto, kao odmazda', rekao je Picula u razgovoru za Dnevnik.hr

Sve javne institucije u glavnom belgijskom gradu su do maksimuma podigle razinu sigurnosti. U Europskoj Komisija i Parlamentu aktivnosti su za danas zaključene, nema više sastanaka. 'Ulaz i izlaz se događa samo na jednom mjestu, preporuča se ne izlazak van, a provjera vozila je rigorozna. Slušamo preporuke o sigurnosti i za sada nema evakuacije parlamenta, ali za očekivati je da ćemo dobiti informaciju da treba napustiti zgradu zbog sigurnosti.

 

Potpuna je obustava prometa u gradu. Vlakovi sigurno neće raditi do šest ujutro, treba onemogućiti ljude da se okupljaju kako bi se spriječilo da dođe do većeg broja žrtava. Telefonske mreže su preopterećene i ljudima se preporuča da se služe društvenim mrežama i internetom prilikom komunikacija s hitnom službama', kazao je Picula.

 

Europarlamentarka Dubravka Šuica komentirala je na Facebooku eksplozije koje su jutros potresle Bruxelles. "Nažalost, nije bas osvanulo vedro jutro kao ovo na fotografiji. Mi Hrvati smo vec bili stigli u Parlament, ali smo jako potreseni i nazalost su sve sjednice Odbora zapocele s minutom sutnje za stradale u jutrosnjim eksplozijama na Zaventemu", poručila je Šuica. 

 

 

Izvanredne vijesti i sve najnovije inforamcije o napadima u Bruxellesu gledajte od 10:15h u programu Nove TV.

Ruža Tomašić nam je potvrdila da je i ona u Parlamentu. " Ovdje je zasad sve u redu, nema panike i vjerujemo da će policija uhititi počinitelje i spriječiti nove napade. Svi moji asistenti su sa mnom, a koliko znam i kolege iz Hrvatske su svi na sigurnom", rekla je za Dnevnik.hr europarlamentarka Ruža Tomašić.

 

 

Telefonski smo se čuli i s Ivanom Maletić, HDZ-ovom europarlamentarkom, koja nam je rekla kako je rad parlamentarnog Odbora, na kojem se nalazila, nastavljen nakon što je utvrđeno da je institucija sigurna.

 

''Reakcija na terorističke napade mora biti nastavak s radom i životom, a ne panika i bijeg, Moramo hrabro nastaviti i poduzeti sve protiv terorizm', rekla je Maletić.

O eksplozijama u Bruxellesu oglasio se i zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš.

 

Radoš izrazio je solidarnost i sućut obiteljima i prijateljima žrtava. 'Teroristički napadi ovdje u Bruxellesu pokazuju da smo suočeni s problemom koji je vjerojatno i veći nego što nam se ponekad čini', poručio je Radoš.

'U Bruxellesu je proglašen najviši stupanj sigurnosnih mjera. Nekoliko metara od mene nalaze se vojnici s dugim cijevima. Od belgijskih snaga sigurnosti očekujem profesionalno djelovanje. Jednako tako očekujem i više suradnje među europskim sigurnosnim službama. Zbog nedostatka takve suradnje borba protiv terorizma dosad nije bila učinkovita', poručio je.

 

Prema dosadašnjim informacijama među hrvatskim građanima koji rade u Europskom parlamentu nema ozlijeđenih ni stradalih, kaže Radoš.

 

'Svi moji suradnici i svi hrvatski građani koji se nalaze ovdje u Europskom parlamentu su dobro i na sigurnom. Trebamo zadržati mir i prisebnost. No moramo ustrajati u iskorjenjivanju ovog zla!', zaključio je Radoš.
 

U i više desetaka ozlijeđenih. Svjedoci prepričavaju da su čuli povike na arapskom i pucnjeve.

U međuvremenu su eksplozije odjeknule i u metrou, nedaleko zgrada EU institucija. Prema pisanju lokalnih medija, do eksplozija je došlo na dvije stanice podzemne željeznice - Schuman i Maelbeek.

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/dubravka-suica-iz-bruxellesa-mi-hrvati-smo-vec-bili-stigli-u-parlament-ali-smo-jako-potreseni---430741.html

 

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam