• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Četvrtak, 26 Svibanj 2016

večernji.hr: U energetskom ratu Zagreb mora biti uz EU

U energetskom ratu Zagreb mora biti uz EU

 

 

– Doista mislim da ne bi trebalo otvarati prostor u strateškim sektorima kao što je energetika nekom sumnjivom kapitalu ili prodoru s istoka – rekao je jučer Davor Ivo Stier, potvrdivši da je na sastanku Središnjeg odbora HDZ-a prošli tjedan govorio o tome da Hrvatska treba biti oprezna prema sumnjivom ruskom kapitalu u energetici. 

 

 

– Geopolitički, mogu samo principijelno ponoviti da je jasno da se trenutačno države opet nekako pozicioniraju i da mislim da mi u Hrvatskoj moramo nedvojbeno nastaviti s prozapadnom orijentacijom – dodaje Stier. Nagađa se da je HDZ-ov zastupnik uEuropskom parlamentu u svom istupu na Središnjem odboru HDZ-a prenosio zapravo ne samo svoj osobni, nego i dominantan stav Europske pučke stranke, političke grupacije kojoj pripada HDZ. No, sam Stier kaže da nije imao ulogu nekoga tko prenosi poruke te da je dao svoje mišljenje. A Miro Kovač, ministar vanjskih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a, te Dubravka Šuica, šefica hrvatske delegacije u klubu zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu, tvrde da ne znaju da su europski pučani isticali Hrvatsku i davali HDZ-ovcima neke poruke o tome kako se ponašati prema ruskom interesu.

 

Nećemo škoditi saveznicima

 

Ipak, u redovima Europske pučke stranke u Bruxellesu postoji rasprava koja ističe manje-više slične teze kao i Stier: da države EU trebaju biti oprezne prema nastojanjima Rusije da svoju energetsku politiku iskoristi kako bi zadovoljila svoje geostrateške interese. Stier ne tvrdi da netko u aktualnoj vladajućoj koaliciji u Hrvatskoj radi u korist sumnjivog ruskog interesa, ne spominje nikakve takve primjere, a na Središnjem odboru spomenuo je upravo suprotnu tvrdnju: da i premijer Tihomir Orešković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dobro shvaćaju taj geopolitički aspekt i da se i ponašaju u skladu s tradicionalno prozapadnom orijentacijom Hrvatske. No, bivša premijerka Jadranka Kosor smatra da Stier vjerojatno cilja na nejasnu ulogu Tomislava Karamarka i njegova prijatelja Joze Petrovića, konzultanta MOL-a, u formiranju energetske politike Vlade. 

 

– Dobro poznajem Davora Stiera i on itekako zna što govori, tako da sigurno nije to rekao samo tako, usputno – kaže Kosor, koja je izbačena iz HDZ-a nakon Karamarkova preuzimanja stranke. 

 

Upravo u vrijeme dok je Jadranka Kosor bila premijerka, a Stier njezin savjetnik za vanjsku politiku, Stier je brifirao američke diplomate o tome kako Hrvatska ne želi dopustiti Rusiji da energetskom infrastrukturom stekne stratešku dominaciju uSrednjoj Europi.

“To bi naškodilo našim saveznicima i mi to nećemo učiniti”, citira Stierove riječi jedna američka diplomatska bilješka iz veljače 2010., objavljena na Wikileaksu. Bilješka je pisana uoči odlaska premijerke Kosor u Moskvu, u vrijeme kada su Rusi lobirali za projekt Družba Adria, no Stier objašnjava Amerikancima da RH može pristati na sporazum s Rusima koji bi povećao kapacitet naftovoda Adria i učinio ga dvosmjernim, no da ne želi prepustiti Rusima upravljanje cjevovodom, već da on mora ostati u rukama Janafa. Ta bilješka s Wikileaksa pokazuje da Stierov oprez prema prodoru ruskog interesa u strateški važnu energetsku infrastrukturu i briga o geostrateškom pozicioniranju Hrvatske kao dijelu zapada nije od jučer. 

 

Skriveni utjecaj

Zbog toga neki smatraju da i danas, kad na Središnjem odboru HDZ-a upozorava da Hrvatska treba biti oprezna prema sumnjivom ruskom interesu u energetici, Stier ne govori napamet već prenosi poruke hrvatskih saveznika na zapadu. Je li Stier ciljao na nedavnu izjavu ministra obrta i šefa HDZ-ova stranačkog odbora za energetiku Darka Horvata, koji je početkom svibnja izjavio da je Hrvatska zainteresirana za sudjelovanje u proširenju nuklearne elektrane Paks u Mađarskoj?

Taj mađarski projekt iritira saveznike na zapadu, u Bruxellesu Washingtonu, jer je u njega uključena Rusija kroz državnu tvrtku Rosatom. Druga ruska investicija u nuklearnu energiju u EU, ona u Finskoj, također je imala sumnjivu hrvatsku epizodu kad je otkriveno da su Rusi pokušali kroz jednu tvrtku registriranu u Hrvatskoj i, sumnja se, povezanu s Rosatomom iskoristiti da bi umjetno zadovoljili finske propise. Nedavno je Tportal otkrio da je vlasnica te sporne tvrtke za koju se sumnja da je paravan za ruske interese donirala HDZ-u 100.000 kuna i da je fotografirana u društvu Ane Karamarko, poslovne suradnice Joze Petrovića i supruge Tomislava Karamarka, na slavlju u stožeru HDZ-a nakon pobjede Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima. 

Američke diplomatske bilješke objavljene na Wikileaksu otkrivaju kako su Sjedinjene Američke Države dugi niz godina pomno pratile sve što se događa u energetici u Hrvatskoj i, posebno, razvoj situacije oko planirane gradnje LNG terminala na Krku o kojemu se, kako piše jedna bilješka iz 2008., “priča već 20 godina”. Kao i danas, i te 2008. godine američki diplomati prenosili su poruke sugovornicima u Hrvatskoj da bi LNG terminal na Krku pomogao hrvatskim susjedima da “smanje svoju ovisnost o Rusiji”. 

U prosincu 2009., u diplomatskoj bilješci pod naslovom “Hrvatski pogled na rusku upetljanost u jugoistočnoj Europi”, Amerikanci pišu da je Ivo Sanader vodio politiku što manjeg utjecaja Rusije na Hrvatsku, “posebno u strateškim sektorima kao što je energetski”, a da “premijerka Kosor ima pragmatičniji stav” i nastoji pojačati suradnju s Rusijom na nizu pitanja. No, nastavlja ta američka bilješka, taj pragmatičniji pristup suradnji s Rusijom nema utjecaja na politiku Hrvatske kao saveznice u NATO-u. Je li se sada nešto promijenilo pa su američki i europski saveznici Hrvatske signalizirali Stieru, a on dalje HDZ-u, da Vlada Republike Hrvatske treba biti na oprezu zbog mogućeg skrivenog ruskog utjecaja na hrvatski energetski sektor?•

http://www.vecernji.hr/hrvatska/u-energetskom-ratu-zagreb-mora-biti-uz-eu-1086952

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam