• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Četvrtak, 29 Rujan 2016

vijesti.ba: Rezolucijom EP ćemo osuditi održavanje neustavnog referenduma u RS-u

Rezolucijom EP ćemo osuditi održavanje neustavnog referenduma u RS-u

Foto: Anadolija / Vijesti.ba
 
Predstavnici hrvatske delegacije Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu (EP) razgovarali su o aktiviranju rezolucije o BiH koja će biti predstavljena drugoj plenarnoj sjednici u oktobru u Strasbourgu, a kojom će osuditi provedeni referendum RS-u i eventualna buduća secesionistička događanja, kazala je u razgovoru za Anadoliju Dubravka Šuica, predsjednica hrvatske delegacije Europske pučke stranke i potpredsjednica Delegacije Europskog parlamenta (EP) za BiH.

Referendum, koji se u nedjelju, 25. septembra održao u Republici Srpskoj o 9. januaru kao Danu tog bosanskohercegovačkog entiteta zastupnica u EP smatraju nepotrebnim i neustavnim, a rezultate istog, sa gotovo 100 posto pozitivnim ishodom nazvala je "smiješnim".

"Obzirom da je Ustavni sud BiH donio odluku o nelegetimnosti tog referenduma protivim se i protivila sam nego prije nego što je i održan, a i nakon. Smiješni su ti rezultati sa gotovo 100 posto pozitivnim ishodom, što znači da druga dva naroda uopće nisu izlazili. Mislim da se dodatni nemir stvara na tlu BiH i da je dosta problema i dosta briga u momentu kada želimo BiH izvesti na europski put", ocijenila je Šuica i dodala da smatra da je dobro održati momentum što se tiče EU i na taj način pokazati da predsjednik RS-a Milorad Dodik "i njegova ekipa ne rade dobar posao."

To što premijer Srbije Aleksandar Vučić nije podržao referendum u RS-u Šuica smatra simpomatičnim, odnosno dobrim znakom ali je, kako je kazala, loš znak to što je Milorad Dodik tri dana prije referenduma posjetio ruskog predsjenika Vladimira Putina i što je na taj način htio signalizirati simboličnu rusku pomoć.

Činjenica da oko 90 odluka Ustavnog suda BiH, koje se odnose na različite nivoe vlasti, nije provedeno i da se zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH da se izmijene izborna pravila za Mostar u tom gradu već osam godina ne održavaju izbori, pokazuje da je BiH "nefunkcionalna država" i da se to mora promijeti.

"Upravo zato se daje ovaj momentum da bi se pristupalo Europskoj uniji, kako bi se to moralo izmijeniti u tijeku pregovora, jer bez toga naravno nema ni kandidatskog statusa, a da ne kažemo da nema ni otvaranja poglavlja. Što se tiče Mostara, to je zaista komplicirana situacija i ne mogu vjerovati da dolazimo na novi ciklus izbora i da Grad Mostar neće moći na izbore po propisu, po zakonu. Nisam uopće sigurna na koji će se način ta situacija razriješiti. Osobno jako brinem za sudbinu hrvatskog naroda, moram reći, jer sva tri naroda moraju biti jednakopravna, moraju biti konstutivni i mislimo da to, kao što vrijedi za Bošnjake, Srbe trebalo bi vrijediti i za Hrvate. Jedini način je evropski put", kazala je Šuica.

Na pitanje da li je referendumom u RS-u otvorena Pandorina kutija ili mogućnost da se bosanskohercegovački Ustav dorađuje prema sadašnjem stanju Šuica je istakla da se o Dejtonskom sporazumu mora razgovarati.

"Očito je da smo došli u ozbiljnu postdejtonsku fazu i mora se otvoriti rasprava. Mislim da ništa nije sveto pismo, pa tako ni Dayton. Znači, moraće se razgovrati, ali bit će vrlo teško, imajući u vidu tko je na čelu pojedinih naroda i tko predstavlja u RS-u i na ovoj strani. Nisam sigurna da će to lako ići. Jedino kako može lako ići to je popunjavanje upitnika za članstvo u Europskoj uniji što će biti automatski nametnuto da se odgovara na neka pitanja ili će morati BiH kazati da nije zainteresirana. Ja vjerujem da to nije istina i da većina građana BiH jeste za evropski put", rekla je potpredsjednica Delegacije Europskog parlamenta (EP) za BiH.

Glasanje o novoj rezoluciji o BiH

Šuica je u prvoj reakciji na referendum rekla da će učiniti sve kako bi alarmirala sve evropske adrese i da je inicijativa da se plenarnoj sjednici u EP u oktobru glasa o novoj rezoluciji o BiH - pokrenuta.

"Na radnoj skupini Europske pučke stranke razgovarali smo o aktiviranju rezolucije o BiH koja će biti predstavljena na drugoj plenarnoj sjednici u listopadu u Strasbourgu, gdje ćemo osuditi sve ovo što se dogodilo u RS-u i eventualna buduća secesionistička događanja, jer ovo nije bio referendum o otcepljenju, ali ko kaže da se takav ne može pojaviti u Dodikovoj glavi. Stoga se tome protivimo i mislimo da je jedini put BiH, jedinstvena BiH. Ja ću apelirati na prvoj sjednici drugih radnih skupina na visoku predstavnicu Federicu Mogherini i Johannesa Hahna, koji je zadužen za proširenje da reagiraju. Bilo je nekih stavova da je bi najbolje bilo to prešutjeti i preći preko toga, moje osobno stanovnište je suprotno i treba reagirati i ja vjerujem da će se jače uključiti i Europska unija. Ali, moram vam reći, očekujem da se i visoki predstavnik jače uključi. Možda nije mogao prije referenduma, ali nakon referenduma on ima ovlasti koje po mom mišljenju ne koristi. Isto tako ne bi bilo loše da se sveukupna međunarodna zajednica uključi, a tu mislim i na SAD", kazala je Šuica.

Tužilaštvo BiH je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u ponedjeljak uputilo poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s nedjeljnim provođenjem referenduma o danu RS-a u tom entitetu. Poziv je za sada upućen samo predsjedniku RS-a u vezi s aktivnostima u predmetu koji se odnosi na neizvršavanje Odluke Ustavnog suda BiH. Na pitanje da li je rješenje hapsiti one koji nisu provodili ustavne odluke, Šuica smatra da takvo nešto "vodi u nove sukobe i nove nemire."

"Treba, naravno, djelovati sukladno zakonu i dobro je da se (Tužilaštvo op.a.) uključilo, ali mislim da tako nešto ne bi bilo dobro jer bi stvarno izazivalo nemire. Ja ne vjerujem u moguće zveckanje oružaja, ne vjerujem u rat na ovim prostorima više, ali ljudima, pogotovo mladima u BiH je potrebno živjeti, potrebno je zaposliti se to je ono što ljudi žele, oni ne žele politička prepucavanja i vjerujem da jedino, ponavljam, pod okriljem Unije će se to razriješiti", istakla je Dubravka Šuica.

BiH treba ostati jedinstvena država

Njen parlamentarni kolega i novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je izgledni budući premijer Hrvatske, a na čelu s njim Šuica očekuje da će prvi vanjskopolitički prioritet Hrvatske biti upravo BiH.

"Očekujem dodatni kvalitet, očekujem da će prvi vanjskopolitički prioritet Hrvatske biti BiH, ne samo što Andrej dobro poznaje BiH, nego i zato što tisuću kilometara granice za nije Hrvatsku slučajno. Hrvatska itetkako mora voditi računa o BiH, isto tako sva tri naroda tamo trebaju živjeti u miru i sa jednakim pravima, ali imamo mi i ustavnu obavezu brinuti o Hrvatima u BiH. Sad ih ima nešto oko pola milijuna nakon ovog popisa i naša je ustavna obaveza skrbiti i o njima uz sve ostale narode. Sigurna da će Andrej Plenković na najbolji mogući način, kao veliki diplomat i vanjskopolitički stručnjak, svoje znanje znati iskoristiti i da ćemo mi zaista biti ono što smo deklarirali na početku našeg mandata u Europskom parlamentu - most prema Jugoistočnoj Evropi, a ovdje most prema BiH", kala je hrvatska zastupnica u EP.

Osvrnula se i na izjave predsjednika RS-a da nema ništa protiv toga da Hrvati u BiH dobiju svoj entitet, istakavši kako je njeno mišljenje i mišljenje njenih kolega da BiH treba ostati jedinstvena država u kojoj će svi narodi uživati jednaka prava.

"To je naše stajalište i jedino tako vidim BiH, sve ostalo bi ulivalo veliko nepovjerenje i nisam sigurna da bi imalo uspjeh, niti da bi imalo potporu međunarodne zajednice", istakla je.

Na pitanje kako vidi narednu godinu u kojoj se BiH nada kandidatskom statusu i da li je, imajući na umu sve što se posljednjih dana dešavalo, sticanje kandidatskog statusa realno, Šuica je istakla:

"Realno je jedino moguće, sve ostalo bi bilo loše. Znači, potrebno je dobiti kandidatski status, i krenuti, a onda će to možda potrajati. I u Hrvatskoj je potrajalo osam godina. Znači, potrajaće taj period otvaranja poglavlja, zatvaranja poglavlja, ispunjavanja kriterija. Slušajte, promijeniće se elite, mijenjaju se generacije u politici i građanima, obzirom da su danas jako informirani svim mogućim društvenim mrežama i tehnologijama, ne može im se ništa zatajiti. Građani će sami shvatiti kako na izborima treba reagirati. Vjerujem da će to sada napraviti na ovim lokalnim izborima, a da će to raditi i dalje i da će na neki način birati predstavnike koji su proevropski i koji razumiju svjetske i evropske trendove", zaključila je Dubravka Šuica potpredsjednica Delegacije Europskog parlamenta (EP) za BiH.

 

http://m.vijesti.ba/clanak/326780/rezolucijom-ep-cemo-osuditi-odrzavanje-neustavnog-referenduma-u-rs-u

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam