• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Srijeda, 23 Studeni 2016

direktno.hr: Matić napao HDZ da su 'Šešeljevi pobratimi', Plenković nije ostao dužan

 

 
 
 
 

Home

 
Andrej Plenković faH)
Izvor slike: faH
PRIJENOS UŽIVO

 

Po prvi puta na upite zastupnika dgovaraju premijer Andrej Plenković i članovi njegove Vlade

 

Hrvatski sabor započeo je s novom, drugom po redu sjednicom u sadašnjem sazivu. Želju da premijeru, odnosno nekom od ministara postavi pitanje, iskazao je 41 zastupnik. Sjednica bi trebala trajati do 15. prosinca

 

Prijenos saborske sjednice možete pratiti uživo na portalu direktno.hr.

Predsjednik Sabora Božo Petrov uvrstio je u dnevni red deset novih točaka. Poručio je zastupnicima kako su im nove točke označene podebljanim slovima. 

Zastupnik Branko Bačić u ime Kluba zastupnika HDZ-a usprotivio se uvrštavanju u hitnu proceduru izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost, na što mu je odgovorila SDP-ovka Milanka Opačić.

Sa 70 glasova 'protiv' odbijeno je da izmjena tog zakona ide u hitnu proceduru, pa to ide u redovnu proceduru. 

Utvrđen je dnevni red. 

Prvi je pitanje predsjedniku Vlade postavio Milorad Pupovac.

"Volio bih da Vam ovo pitanje ne moram postavljati, ali na žalost u ime Kluba SDSS-a moram to učiniti. Sanacija niskonaponske mreže nije završena. Niti HEP niti ministarstva koja su se time bavila nisu omogućila da se u 83 sela i zaseoka taj posao završi, u selima koja su povratnička srpska", kazao je Pupovac.

"Upoznat sam s problemom o tim područjima. Hrvatska je uložila velika sredstva u obnovu, ali taj proces je prespor, stavlja dio naših državljana u nejednak položaj. Radit ćemo na tome da se ispuni taj plan, i ministarstvo  HEP će pristupiti rješavanju tog problema kako bi se olakšao život povratnicima", odgovorio mu je premijer Andrej Plenković.

Mostov Nikola Grmoja imao je pitanje za ministra Slavena Dobrovića, htio je da pojasni problematiku poticanja obnovljivih izvora energije. 

"Problem je što se isplaćuje relativno visok iznos za električnu energiju. Ta se sredstva namiruju iz dva izvora. Ono što se sada dešava je neravnoteža, budući da je količina proizvedene energije u porastu. Izmjena i dopuna zakona iz 2015.-e napravljena je bez temeljne analize, nije bio istražen utjecaj na potrošače i stvorene su velike, nove obveze. Tražimo rješenja i predložit ćemo jedno prijelazno razdoblje“, odgovorio je Dobrović. 

Zastupnica Željka Josić imala je pitanje za ministra zdravstva Milana Kujundžića.

"Je li sanitarna inspekcija bila u pravu pri zatvaranju ugostiteljskih objekata zbog pušenja“, upitala je.

"Zakon je jednak za sve, a nikotin je štetan. Radi se o objektima gdje su ranije vlasnici bili upozoravani, a kad nisu poslušali, zatvorilo ih se na nekoliko dana radi upozorenja drugima. Trebamo uvažavati zdravlje drugih. To je bila blaga mjera upozorenja i nitko nije pretrpio veću štetu“, smatra Kujundžić. 

Uhićenja Hrvata u Orašju

Dragu Prgometa zanimali su zločini u BiH, odnosno radi li se o selektivnom pristupu pravosudnih tijela susjednih država. 

"Radi li se o selektivnom pristupu pravosudnih tijela susjednih država? Što će RH učiniti?", upitao je.

"Činjenica je da su uhićenja došla nakon mog prvog službenog posjeta i posjeta kolege Stiera pokazala su na indikativan tajming. Radi se o događajima prije 23 godine. Svaki zločin treba biti istražen i riješen, a počinitelji trebaju odgovarati. Istodobno, RH je protiv selektivnog pristupa pojedinim optuženicima. Suradnja s BiH odvijala se na različite načine. Činjenica da Vlada nije bila upoznata s podizanjem ovih optužnica i sa zadržavanjem hrvatskih časnika je za nas zabrinjavajuća. Odlučili smo pružiti punu pomoć, osnovati Povjerenstvo na čelu s Medvedom, obnovili smo Savjet za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima i kvalitetno ćemo analizirati kako ti procesi mogu utjecati na istinu o Domovinskom ratu i na zaštitu hrvatskih časnika. Vidjeli ste ovih dana i pokušaj manipulacije i napad na Damira Krstičevića. Politiku ćemo voditi odgovorno“, kazao je Plenković

Josip Salapić bio je idući.

"Iako je ovo početak rada Vaše Vlade, zanima me, najavili ste pomoć Baranji i Slavoniji – kakva je dinamika plana za Slavoniju, što se konkretno očekuje?", pitao je zastupnik HDSSB-a.

"U izbornoj smo kampanji naglasili da je Slavonija prioritet, a Slavonija za nas ne počinje tamo gdje počinje ovih pet slavonskih županija. Počinje već u Moslavini. Svjesni smo gospodarskih i demografskih poteškoća. Vidjeli ste da su i ministri za ta područja mladi kolege iz Slavonije i dobili su projekt Slavonije kao prioritet, a riječ je o tome da pokušamo iskoristiti sve alate kako bi zadržali naše ljude u Slavoniji, kako bi zadržali slavonsko selo, kako bi mladi tamo osnivali svoje obitelji. Pristupit ćemo razvijanju novog indeksa razvijenosti", odgovorio je predsjednik Vlade.

Blaženko Boban: Neplaćanje poreza na prvu nekretninu? Možete li nam reći, na konkretnom primjeru, kolike su to bile beneficije po SDP-ovom zakonu i kolike će biti beneficije po prijedlogu ove Vlade i kada se očekuje taj zakon?

Lovro Kuščević: HDZ je u kampanji najavio donošenje zakona o subvenciji zakona stambenih kredita i mi radimo na njemu i početkom iduće godine uputit ćemo ga, nadam se, u saborsku proceduru. To je poboljšanje postojećeg zakona. Potičemo i kupnju rabljenih stanova. Mislimo da ćemo tako provesti određeni vid urbane regeneracije. Nema potrebe za trošenjem novih prostora, ako se mogu dobri i rabljeni iskoristiti.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić odgovorio je na pitanje o uvozu mesa u Hrvatsku, a nakon skandaloznih događaja s pokvarenim mesom.

"Službene kontrole u domaćoj proizvodnji su vrlo rigorozne i kvalitetne. Što se tiče uvoza artikala iz trećih zemalja, proizvodi se također kontroliraju. No, možemo biti još rigorozniji i to ćemo raditi u budućnosti. Nema hrane koja uđe bez kontrole. Što se tiče roba koje dolaze iz EU-a, to se ne smatra uvozom jer je jedinstveno tržište. Analiza se radi nasumično. Trgovački lanci također moraju raditi samokontrolu. Neki to rade odlično, neki manje kvalitetno. Ubuduće analize koje utvrdimo i stvari koje utvrdimo da su neisprave javno ćemo objavljivati jer to moraju znati saborski zastupnici te građani. Ovime ne sprečavamo uvoz, apsolutno ne. Ali želimo imati jednako kvalitetnu hranu. Imamo totalno nesređenu situaciju na tržištu. Sve ćemo to riješiti, sviđalo se to nekome ili ne".

Dodao je da ćemo ubuduće strože kontrolirati uvoz vina iz trećih zemalja.

Majda Burić: Sjetimo se da je u mandatu SDP-ove Vlade Gorskom Kotaru oduzeto 28 milijuna kuna, otežan je razvoj i napredak tog kraja. Pogodile su ga i ledene kiše i razmnožavanje potkornjaka, dvije elementarne nepogode. Što po tom pitanju rade Hrvatske šume? Što mislite o razini funkcionalnosti Hrvatskih šuma i što ćete napraviti da se takvo što više ne dogodi?

Tomislav Tolušić: Uprava Hrvatskih šuma dala je ostavku, neće im biti isplaćeni bonusi, a ti ugovori najviše govore o bivšem ministru. Hrvatske šume ganjaju profit, ali kad to ide na uštrb nekih krajeva – to nikako nije dobro. Ne treba biti prepametan, znamo zbrojiti dva i dva. Očekujem da ćemo uskoro imati javni natječaj za novu upravu i da će se ta uprava odgovornije ponašati. Potkornjak je pokazatelj dobrog ili lošeg upravljanja, znali smo što će se dogoditi, presporo smo reagirali. Dosad smo čistili samo šume u državnom vlasništvu i dio privatnih, to sad rješavamo i nadam se da ćemo omogućiti da se taj segment uspješno riješi.

Robert Jankovics: Kakvi su nam planovi s nedovršenom dionicom autoceste kroz Baranju prema Mađarskoj?

Andrej Plenković: Mislim da je projekt koji sadrži dvije dionice u ukupnom iznosu sredstava od više od 600 milijuna kuna. Dijelom ćemo sredstva osigurati iz EU fondova. Nadamo se da ćemo to realizirati do 2020. godine. Nadležno ministarstvo imate će taj pravac kao jedan od prioritetnih kako bi se Baranja uključila u cjelovit prometni sustav.

Josip Đakić: Kada će jedinstveni prijedlog zakona o braniteljima naći u Saboru?

Tomo Medved: Izrada teksta jedinstvenog prijedloga zakona je završena. Cilj zakona je puna zaštita digniteta Domovinskog rata, objedinjavanje svih prava branitelja i njihovih obitelji i ostvarivanje svih materijalnih i statusnih prava. U prosincu bi trebao plan ići u javnu raspravu, a onda i u redovitu saborsku proceduru. 

Boris Miletić: Više puta smo mogli čuti jednu dobru ideju kako vratiti povjerenje u hrvatsku politiku. U ovom domu često slušamo stranačka prepucavanja, no tu i tamo se postigne opći konsenzus. Tako je usvojena i Strategija razvoja turizma od 2013.-2020. godine. Uvažavala se struka. Čemu služi donošenje strateških dokumenata kada nismo niti na pola puta realizacije tih dokumenata?

Andrej Plenković: Referirate se na jedan segment cjelovite porezne reforme, a koja sadrži niz kvalitetnih rješenja. Dio povećanja porezne stope u ugostiteljstvu treba gledati u sklopu s drugim segmentima. Komparativne analize koje su napravljene pokazuju da je Hrvatska u turizmu i dalje jako konkurentna. Slažem se da je Strategija bila bitna, pridonijela je razvoju i učinit ćemo sve kako bi se pripremila još jedna kvalitetna sezona s još boljim brojkama.

Odgovorio je i na pitanje kako će porezna reforma utjecati na Slavoniju. 

Adrej Plenković: Želimo stimulirati hrvatske poljoprivrednike pa je stopa na razne proizvode 13 posto. Ova reforma je cjelovita i znamo da je u poljoprivredi nestao ogroman broj radnih mjesta te da ima velik potencijal. Poboljšanje prometne infrastrukture, poticaji i sve drugo ćemo raditi za pomoć Slavoniji. Imat ćemo paket koji će omogućiti da ljudi u Slavoniji žive bolje nego danas. Imamo cilj da kroz nekoliko godina imamo 68 posto zaposlenosti u Hrvatskoj.

Romana Jerković: U modrenim i naprednim društvama znanost i obrazovanje su ključni pokretači razvoja. No to ne vrijedi za Hrvatsku. Stanje u ovim segmentima nikada nije bilo gore. Ulažemo dvostruko manje od zemalja članica EU-a.  Neke zemlje ulažu i deset puta više od Hrvatske. Gdje je nestala kurikularna reforma? Što se s njom dogodilo? Jeste li odustali od toga projekta koji je čak i Europska komisija prepoznala kao ključnu i nužnu za razvoj sustava? Kako ćemo biti konkurentni?

Andrej Plenković: Sasvim je jasno iz programa Vlade RH da će znanost i obrazovanje biti ključni prioritet. Radi se o našoj budućnosti, našoj djeci, našoj konkurentnosti i sposobnosti da se prilagođavamo trendovima. Želimo imati mlade ljudi koji će stjeći vještine i znanja kako bi bili konkurentni. Kurikularna reforma nije stala. Proces je itekako u tijeku, a ova vlada želi da stvorimo strateški konsenzus vezano uz obrazovanje. Taj je proces počeo prije više od deset godina. Nema dileme da će postizanje konsenzuta biti temeljni cilj. Tu očekujem i doprinos kolega iz oporbe. Jedna od ključnih zadaća ministra znanosti i obrazovanja je da prione poslu kako bi mladi znali tko su i što su. Kako bi znali hrvatski jezik i svoju povijest, a kada odradstu da imaju kritičko promišljanje.  Očekujem da će stručne radne skupine koje će se formirati unutar Ministarstva dati svoj doprinos. Nećemo biti isključivi, mnogi mogu doprinijeti. 

Hoće li pritisak Rusije zbog posjeta Andreja Plenkovića Ukrajini utjecati na rješavanje pitanja onečišćenja u Slavonskom Brodu, a koje dolazi iz rafinerije u Slavonskom Brodu koja je u vlasništvu Rusa? 

Slaven Dobrović: Problem u Slavonskom Brodu je poznat. To doista predstavlja ugrozu za kvalitetu življenja za građane Slavonskog Broda. Mi smo svjesni težine situacije tamo. O ovome se razgovara na razini vlade. Pronalaze se rješenja, a nužna je modernizacija te rafinerije. Mi na tome inzistiramo, no to je državno pitanje i pitanje međunarodnih odnosa.

Predrag Matić: Stara mudrost kaže da se članovi obitelji ne mogu dirati. Moramo se vratiti u prošli tjedan koji je bio važan za Hrvatsku, Vukovar. Bili ste tamo i održali sjednicu Vlade. Prošetali ste kroz Vukovar 18. studenog. No ostalo je nezabilježeno da ste dva dana prije sjednice vlade u veliku obitelj Europskih pučana primili i Sprsku naprednu stranku koju predvodi vukovarski krvnik Vojislav Šešelj, srpski dobrovoljac Aleksandar Vučić, potom Tomo Nikolić. Moje je pitanje koji je pravi HDZ? 

Andrej Plenković: Mislim da Vukovaru moramo pristupati posebno obzirno, s obzirom na stradale i nestale. Ova vlada tome pristupa cjelovito i financijski i zakonski. To govorim zbog digniteta Domovinskog rata i svih onih koji su obilježeni ratnom agresijom. Sada je 2016. godina, a Europska pučka stranka je najveća stranka u Europi. Srpska vlada je 2013. podnijela zahtjev za dobivanje statusa unutar EPP-a. O tome se odlučivalo detaljno u posljednje tri godine. Izaslanstva su odlazila na razgovore sa SNS-om, analizirali su njihove stavove. Bio je i Miro Kovač tamo. Oni su pridruženi članovi sada, a mi smo po tom pitanju bili suzdržani. To je stav koji je artikulirala Dubravka Šuica. Rekli smo da Srbija kroz Poglavlja 23. mora riješiti cijeli niz pitanje iz vremena miloševićevske velikosrpske politike. Naznačili smo da moramo riješiti pitanje nestalih, potom pitanje granica i prava na zaštitu hrvatske manjine u Srbiji. Isto tako, jasno smo rekli da smo suzdržani jer želimo biti vlada koja će riješiti probleme sa Srbijom. Želimo imati dijalog kako bi se problemi riješili. SNS i Srbija imaju dugi put do punopravnog članstva. 

Predrag Matić: Niste rekli ništa što je netočno. Ja želim ponoviti, nije da vas učim, mogli ste biti i protiv. Ništa se ne bi promijenilo. Vi ste u rujnu uspijeli ishodovati odgodu zbog izbora. Mašala. Krstičević, Culej, Medved i ekipa su od neki dan tako pobratimi sa Šešeljem. 

Andrej Plenković: Vi se sjećate kada je uhićen Tihomir Purda da ste vi bili u istoj obitelji sa strankom Borisa Tadića. Vi ste tada bili savjetnik predsjednika Josipovića. Vi ste prema vašoj logici također pobratimi. 

Željko Jovanović: Božidar Kalmeta ima novu optužnicu. Ima li on vašu podršku? Vodi li on i dalje županijsku organizaciju?

Andrej Plenković: Božidar Kalmeta nije zastupnik u Saboru, on je gradonačelnik Zadra i nije u predsjedništvu stranke. HDZ funkcionira na načelu supsidijarnosti. Očekujem da će županijski odbor raspravljati o novoj optužnici. Mi ćemo održati sjednicu i na njoj ćemo vidjeti na koji način ćemo donositi odluke. Nije izgledno da će Kalmeta biti kandidat u svibnju sljedeće godine. Želim reći da u hrvatskom pravnom sustavu postoji presumpcija nevinosti. 

Željko Jovanović: Priča o novom licu HDZ-a je bajka. Vaš prethodnik Karamarko je rekao da će Kalmeta morati podnijeti ostavku na sve funkcije. Ali za vas to očito ne vrijedi. Imamo primjer kao iz Orwellove farme. Svi su jednaki, a HDZ-ovci su malo jednakiji. 

 

http://direktno.hr/en/2014/direkt/68360/U%C5%BDIVO-Mati%C4%87-Krsti%C4%8Devi%C4%87-Medved-i-Culej-su-postali-%C5%A0e%C5%A1eljevi-pobratimi.htm

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam