• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Petak, 25 Studeni 2016

energypress.net: Sporazum CETA će koristiti i EU-u i Kanadi, ocjenjuju europarlamentarci i poduzetnici

Euoropski parlament

 

Od Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma Europske unije i Kanade (CETA)  koristi će imati obje strane, a hrvatskim će proizvođačima otvoriti kanadsko tržište pod povoljnijim uvjetima od dosadašnjih, ocjena je sudionika panel diskusije “Što nam donosi CETA'” održane u petak u Zagrebu u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj.

Sudionici rasprave održane u Kući Europe, europarlamentarci Dubravka Šuica, Ruža Tomašić i Davor Škrlec, te  Joseph Gene Petrić, pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova, Josip Bašić, predsjednik Kanadsko-hrvatske gospodarske mreže (CCBN) te poduzetnik Zvonimir Viduka podržali su usvajanje sporazuma CETA koji će osloboditi carinskih davanja 99 posto proizvoda u trgovinskoj razmjeni EU-a i Kanade, te istaknuli kako će ta razmjena biti na obostranu korist.

Sporazum će djelomično i privremeno stupiti na snagu sljedeće godine nakon što ga odobre europski i kanadski parlament, a u potpunosti nakon ratifikacije u svim zemljama članicama Unije. Očekuje se da će CETA potaknuti trgovinu uslugama te omogućiti i olakšati pristup europskim pružateljima usluga u područjima u kojima poduzeća iz EU-a prednjače u svijetu, od pomorskih, telekomunikacijskih i inženjerskih usluga do usluga u području okoliša i računovodstvenih usluga.

Poduzećima iz EU-a omogućit će se sudjelovanje u kanadskim javnim natječajima na svim razinama vlasti (saveznoj, pokrajinskoj i lokalnoj) u raznim područjima od informatičkih sustava do cesta i željeznice.

Kanadski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Daniel Maksymiuk je u uvodu u raspravu podsjetio da je sporazum prošao dug i ponekad težak put koji je trajao više sedam godina te izrazio nadu da će hrvatska vlada i Sabor u idućih šest mjeseci prihvatiti sporazum i biti jedna od prvih članica EU-a koja će to učiniti.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Dubravka Šuica (HDZ/EPP)  je ocijenila da će stupanjem sporazuma na snagu svi profitirati te se izjasnila kao “velika zagovornica sporazuma CETA”. Šuica je također izrazila uvjerenje da će svi europski nacionalni i nadležni regionalni parlamenti prihvatiti sporazum a da će, s obzirom na podršku premijera Andreja Plenkovića i većinu u Saboru, to Hrvatska učiniti vrlo brzo. Šuica je također

“Najviše će profitirati mala i srednja poduzeća a to je ono što želimo, jer na njima baziramo naše gospodarstvo”, rekla je Šuica, te ustvrdila CETA neće ići u korist velikim multinacionalnim nego upravo ovakvim kompanijama.

”Kanada je prva država iz skupine  G7 s kojom EU potpisuje trgovinski sporazum, te je CETA i politički i trgovinski sporazum”, rekla je Dubravka Šuica,

Davor Škrlec, hrvatski zastupnik Zelenih u EP-u, rekao je kako se u slučaju TTIP-a slaže s kritikama koje iznosi kolege iz njegove zastupničke skupine ali da se u pitanju sporazuma CETA s njima razilazi te ustvrdio da na osnovu njegovih iskustava i kontakata i kao člana Izaslanstvo EP-a za odnose s Kanadom, “Hrvatska može samo profitirati”. Škrlec je posebno istaknuo da će sada poduzeća iz EU-a imati pristup javnoj nabavi u Kanadi a da sporazum neće ugroziti javne servise dviju strana.

Josip Bašić je velikim uspjehom ocijenio da se sporazumom od carina oslobađa 99 posto proizvoda, od čega bi ponajviše mogla imati koristi hrvatska prehrambena industrija.

Ruža Tomašič, hrvatska zastupnica u Klubu Europskih konzervativaca i reformista, rekla je da nejna skupina Europskih konzervativaca i reformista podržava sporazum i istaknula kako su predstavnici kanadskog veleposlanstva ulagali veliki trud da obrazlože i objasne sporazum, što nije bio slučaj s američkom stranom kada je u pitanju sporazum TTIP. “Sporazuma CETA se ne treba bojati”, rekla je Tomašić i dodala da su Kanada i EU po mnogočemu slični.

Poduzetnik Zvonimir Viduka, predsjednik uprave tvrtke Altpro, ustvrdio je kako kanadsko tržište nudi velike mogućnosti te da sve što Hrvatska proizvede može plasirati u Kanadi a sporazum će hrvatske proizvode učiniti konkurentnijima. Hrvatski proizvođači prehrambenih proizvoda se ne trebaju bojati, rekao je Viduk i napomenuo da se trgovinska razmjena s Kanadom bazira uglavnom na tehničkim proizvodima.

Viduka je također istaknuo i potrebu razvoja gospodarske diplomacije i podrške plasmanu hrvatskih proizvoda, dok je Ruža Tomašić ocijenila da je, na osnovu njenog iskustva, potreban veći angažman hrvatskih diplomatskih predstavništava.

Joseph Gene Petrić, pomoćnik ministra vanjskih poslova je u raspravi rekoa kako će Ministarstvo i dalje sve više ulagati u gospodarsku diplomaciju kako bi pomoglo hrvatskim izvoznicima.

Glede popisa proizvoda iz EU-a sa zaštićenim geografskim porijeklom koje je obuhvatio sporazuma, Petrić je najavio da će uskoro biti pridodani i hrvatski pojasnivši da nisu bili u prvotnom tekstu jer su pregovori s Kanadom započeli i prije ulaska Hrvatske u EU.

U razgovoru je također ocijenjeno kako javnost nije dovoljno informirana o sporazumu, za što su, kako je rekla Ruža Tomašić, krivi i mediji i političari.

 

http://www.energypress.net/sporazum-ceta-ce-koristiti-i-eu-u-i-kanadi-ocjenjuju-europarlamentarci-i-poduzetnici/

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam