• Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-U.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Utorak, 14 Ožujak 2017

glasgrada.hr: Dubravka Šuica: “Ravnopravnost žena i muškaraca temeljna je vrijednost EU!“

Povodom prošlotjednog obilježavanja Međunarodnog dana žena, na današnjem plenarnom zasjedanju u Strasbourgu održana je zajednička rasprava na temu ravnopravnosti spolova. Na plenumu se raspravljalo o tri izvješća Europskog parlamenta: „Ravnopravnost žena i muškaraca u Europskoj uniji 2014.- 2015.“, „Jednako postupanje prema muškarcima i ženama u pristupu i nabavi robe, odnosnu pružanju usluga“ i „Sredstva EU-a za ravnopravnost spolova“. U raspravi je sudjelovala zastupnica Dubravka Šuica, potpredsjednica Žena Europske pučke stranke (EPPW) i zamjenska članica Odbora za prava žena i jednakost spolova. Zbog razlike u plaćama muškaraca i žena, žene tijekom života zarađuju manje pa stoga imaju manje mirovine i u starosti im prijeti veća opasnost od siromaštva.

“Iako je ravnopravnost žena i muškaraca jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije još od 1957. godine kada je načelo jednake plaće za jednaki rad postalo dio Rimskog ugovora, žene u prosjeku zarađuju oko 16 % manje po satu od muškaraca. Više razloga doprinosi nižoj plaći; direktna i indirektna diskriminacija na radnom mjestu, sektori u kojima žene rade manje su plaćeni od onih u kojima dominiraju muškarci, žene nemaju isti pristup treningu, fondovima, manjak žena na menadžerskim pozicijama, rodne uloge i tradicija prilikom izbora zanimanja, te usklađivanje radnih i obiteljskih obveza“.

 

Budući da žene snose teret neplaćenog rada i brige za djecu, one obično rade kraće radno vrijeme. U EU žene čine većinu zaposlenih na pola radnog vremena te je u takvom radnom odnosu 34,9 % žena u usporedbi sa samo 8,6 % muškaraca. To ima negativan utjecaj na napredak u karijeri, mogućnosti izobrazbe, mirovinska prava te naknade za nezaposlene.  Zastupnica Šuica poručila je kako je više ulaganja i proračunskih sredstava potrebno usmjeriti za borbu protiv neravnopravnosti spolova jer nema napretka bez ravnopravne zastupljenosti muškaraca i žena u svim područjima, a pri završetku izlaganja zaiskrilo je oko moguće ratifikacije Istanbulske konvencije u Republici Hrvatskoj. Ovo je prilika za najaviti konferenciju koju Dubravka Šuica organizira u Europskom parlamentu 21. ožujka 2017. na temu „ Jednakost žena i muškaraca na poslu i u politici“, a na kojoj će uz predstavnike Europskog parlamenta  i Europske komisije, sudjelovati i ekspertice iz Republike Hrvatske. Video: 

“Kakva je sudbina Pariškog sporazuma?”

Na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu, tijekom izvanrednog sastanka Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Europskog parlamenta održala se razmjena gledišta strukturiranog dijaloga s povjerenikom Europske komisije za energiju i klimu gospodinom Miguelom  Cañeteom. Pisani upit uputila je i zastupnica Dubravka Šuica, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove (AFET) i zamjenska članica ENVI odbora, koja je tom prigodom upozorila na moguće povlačenje SAD-a iz Pariškog sporazuma. Naime, Pariški sporazum najveći je pokušaj globalnog dogovora o smanjenju ugljičnih emisija i sprječavanja globalnog zatopljenja. Poduprlo ga je gotovo 200 zemalja, uključujući i Sjedinjene Američke Države, i on bi trebao voditi do zaokreta svjetske ekonomije od fosilnih goriva u nastojanju ograničenja toplinskih valova, poplava, suša i porasta razine mora. No, dolaskom nove američke administracije promijenila se klimatska i energetska politika SAD-a. „Prošla američka administracija predsjednika Obame izrazila je punu podršku i spremnost za implementacijom sporazuma, no nakon rezultata nedavnih američkih izbora i promjene administracije novi američki predsjednik Donald Trump najavio je povlačenje iz Pariškog sporazuma. Američko povlačenje iz Pariškog sporazuma implicira i povlačenje američkih ulaganja koje je bivša američka administracija namijenila za pitanje klimatskih promjena te bi to moglo djelovati obeshrabrujuće za druge zemlje potpisnice.

Imajući u vidu ove najave od nove američke administracije, kako se Europska komisija planira postaviti i što misli poduzeti u slučaju povlačenja jedne od najvećih zemalja supotpisnica sporazuma te drugog najvećeg proizvođača stakleničkih plinova (otprilike 18%) u svijetu?“, upitala je Dubravka Šuica povodom nedavne izjave Scotta Pruitta, Trumpovog savjetnika za okoliš i voditelja američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA), koji je rekao kako ne vjeruje da je ugljikov dioksid ključan faktor za nastanak globalnog zagrijavanja.

http://glasgrada.hr/dubravka-suica-ravnopravnost-zena-i-muskaraca-temeljna-je-vrijednost-eu/

Novosti

(VIDEO) HRT

 
HRT: (VIDEO) Dubravka Šuica: Za nas je jedino odluka Sabora obvezujuća
video-hrt-dubravka-suica
 

 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam