• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Petak, 10 Ožujak 2017

tportal.hr: Pitali smo naše eurozastupnike hoće li u 'Europi više brzina' Hrvatska ostati u leru

 

Nakon što je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predstavio prošlog tjedna 'Bijelu knjigu' o budućnosti Europske unije, sve više moćnih europskih političara pozitivno se izražava o ideji Europe s više brzina. Francuski, njemački, španjolski i talijanski čelnici zauzeli su se u ponedjeljak na samitu blizu Pariza za Europu koja bi nekim članicama EU-a omogućila da napreduju brže od drugih. Kako gledaju na 'Europu s više brzina', što bi to donijelo Hrvatskoj i je li u pitanju zapravo plan bogatih zemalja stare Europe da elegantno otkače neke problematične članice s istoka, poput Mađarske, pitali smo hrvatske eurozastupnike

Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu HDZ-a i Europske pučke stranke (EPP), kaže za tportal kako smatra da bi bilo najbolje kad bismo nastavili baštiniti ista prava i iste vrijednosti za koje smo se zalagali za vrijeme pristupanja te kad bismo pritom uspjeli ostvariti razinu razvoja koju imaju Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska. Šuica kaže da Hrvatska i sada pred sobom ima za cilj ulazak u eurozonu i schengenski prostor. Vjeruje da bi bilo najbolje da kohezija zaživi u pravom smislu riječi.

 

HDZ-ova europarlamentarka ne vjeruje da je Europa više brzina budućnost europskog projekta jer mnogo toga ovisi o izborima u Njemačkoj, Francuskoj i Nizozemskoj ove godine. Kad saznamo pobjednike, 'bit ćemo pametniji'. 'Otvorena je rasprava o raznim scenarijima i vjerujem da ćemo se znati nametnuti, posebno naša Vlada i premijer Andrej Plenković', ističe Šuica.

 

Ivan Jakovčić, zastupnik IDS-a i Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE), za tportal kaže da će, po svemu sudeći, 'Europa u više brzina' postati naša realnost.

'Možda to i nije tako loše jer alternativa je praktički siguran raspad EU-a! Ne mislim da je riječ o nekom egoizmu već jednostavno: ako zemlje kao što su Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka imaju svoje ideje koje se duboko razlikuju od drugih, one trebaju imati svoju brzinu. Veću ili manju brzinu, sasvim svejedno, ali svoju jer tako će dalje teško ići', poručuje Jakovčić.

 

Po njegovu mišljenju, sve će ovisiti o rezultatima skorašnjih izbora u Nizozemskoj, Francuskoj i Njemačkoj.

'Kako sada stvari stoje, proeuropske snage pobjeđuju i za očekivati je da će upravo Njemačka, Francuska i zemlje Beneluxa krenuti brže u ujedinjavanje novih funkcija, uključujući vojno-obrambeno-obavještajnu dimenziju', vjeruje IDS-ovac.

Naglašava da Hrvatska u svemu tome ne mora biti na margini. 'Prihvaćanje eura i ulazak u Schengensko područje za nas trebaju biti priključak onima koji idu brže. Naša povezanost s gospodarstvima stare Europe tako je velika da bismo trebali imati samo koristi od toga. Pa upravo je ulazak u EU zaslužan za rast našega BDP-a, a ne vlade koje se time još uvijek hvale!' ocijenio je Jakovčić.

 

Biljana Borzan, eurozastupnica SDP-a i Progresivnog saveza socijalista i demokrata (PES), kaže da se višebrzinska Europa kosi sa svime na čemu je Europska unija osnovana i sa svim vrijednostima koji se ističu u osnovnim dokumentima EU-a koji u prvi plan stavljaju ravnopravnost, jednakost i solidarnost.

'I dosad smo imali posebne fondove koji su mogli pomagati zemljama poput naše i smatram da je to pravi put da se ide prema ujednačavanju kvalitete života u cijeloj Europskoj uniji. Mi smo i dosad imali zemlje prijatelje kohezije, mehanizam koji je jasno pokazivao razliku u Europi i odvajao grupu siromašnijih zemalja od bogatijih', kaže Borzan.

 

Smisao toga je bio taj da se kroz fondove financiraju siromašnije zemlje da brže dosegnu razinu života u bogatijima.

'Protivnik sam ovakvoga načina razmišljanja, od pet Junckerovih scenarija meni je najprihvatljiviji onaj da nastavljamo zajedno raditi na tome da Europa postane najbogatija regija, svijet bez ikakvih razdvajanja i grupiranja. Protiv sam toga, ali veliki su igrači u pitanju i upitno je koliko ćemo se mi uspjeti nametnuti', poručuje Borzan.

Hrvatskoj se, po svemu sudeći, loše piše u takvoj novoj konstelaciji snaga jer smo po svim pokazateljima loši i bili bismo na margini. Borzan smatra da za lošu atmosferu u EU-u krivnju snosi dio čelnika koji pleše na rubu i biračko tijelo osvajaju stvarajući euroskeptičnu atmosferu.

'To je i radio David Cameron pa vidimo gdje je danas Velika Britanija završila. Europa ne može napredovati ako čelnici koriste EU kao izvor svega lošega. A sve dobro smo napravili sami sa svojim nacionalnim kompetencijama', naglasila je Borzan. Ne zalaže se za razdvajanje jer je to, smatra, uvod u razdor većih razmjera

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/pitali-smo-nase-eurozastupnike-hoce-li-u-europi-vise-brzina-hrvatska-ostati-u-leru-20170307

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam