• Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-U.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Srijeda, 22 O┼żujak 2017

republika.eu: 60 godina nakon Rimskih ugovora EU ponovno pred izazovima: Kroji li se nova Europa?

 

 
Europska unija se nalazi pred nizom izazova koje mo┼że rije┼íiti kvalitetnijom komunikacijom sa svojim gra─Ĺanima, nadila┼żenjem uskih nacionalnih pogleda na zajedni─Źke probleme i ustrajavanjem na zajedni─Źkim vrijednostima, ocjena je sudionika konferencije o budu─çnosti Europske unije odr┼żane u srijedu u Zagrebu.
 

Na konferenciji ÔÇ×60 godina Rimskih ugovora: budu─çnost Europske unije - postignu─ça, izazovi, perspektive", odr┼żanoj u Hrvatskom dr┼żavnom arhivu, sudjelovali su dr┼żavna tajnica za europske poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Marija Pej─Źinovi─ç Buri─ç, dr┼żavni tajnik pri Predsjedni┼ítvu Vlade Talijanske Republike Sandro Gozi, voditelj Predstavni┼ítva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Bari─Źevi─ç, predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora Domagoj Ivan Milo┼íevi─ç i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Dubravka ┼áuica, Tonino Picula i Jozo Rado┼í, a konferenciju je otvorio predsjednik vlade Andrej Plenkovi─ç. 

Plenkovi─ç je u uvodnom govoru na konferenciji koju su organizirali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u suradnji s Veleposlanstvom Talijanske Republike u Zagrebu i Predstavni┼ítvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj upozorio na prijedloge o Europi vi┼íe brzina istaknuv┼íi da je to tema s kojom Hrvatska treba biti jako oprezna i ne smije upasti u tu "zamku", ve─ç je treba dr┼żati otvorenom i uklju─Źivom kako EU ne bi postao ekskluzivni direktorij pet najutjecajnijih ─Źlanica koje onda za druge odlu─Źuju o svemu.

"Za nas je bitno da taj proces Europe vi┼íe brzina bude uklju─Źiv. Ja se ─Źvrsto suprotstavljam jednoj evoluciji stanja u kojem ─çe se stvoriti direktorij od pet najutjecajnijih ─Źlanica koje onda za druge odlu─Źuju o svemu", kazao je Plenkovi─ç i dodao da bi to "oja─Źalo antieuropske pokrete u svim zemljama" ┼íto nije "dobar scenarij".

Talijanski dr┼żavni tajnik Sandro Gozi, podsjetiv┼íi na ocjenu biv┼íeg glavnog tajnika UN-a Kofija Anana, istaknuo je da je Europska unija "najuspje┼íniji politi─Źki projekt 20. stolje─ça". Europa je od Auschwitza, jednog od najtragi─Źnijiih iskustava u povijesti ─Źovje─Źanstva, pre┼íla put do projekta Erasmus, programa razmjene studenata me─Ĺu europskim sveu─Źili┼ítima, podsjetio je Gozi.

Populisti─Źki i antidemokratski pokreti hrane se strahovima i propustima u rje┼íavanju problema, poput migrantske krize, no zidovi i bodljikave ┼żice ne mogu biti odgovor, rekao je, me─Ĺu ostalim Gozi ali i dodao da oni pokazuju da problem postoji. Podjele na unutarnjim granicama EU-a nisu rje┼íenja nego je rje┼íenje biti u─Źinkovitiji na vanjskim granicama EU-a, ustvrdio je. "Moramo spasiti Europu od populisti─Źkih i antidemokratskih pokreta ali je moramo spasiti i od njenih vlastitih gre┼íaka", slu┼íati gra─Ĺane, rije┼íiti migrantsku krizu i gra─Ĺanima osigurati im gospodarsku i socijalnu sigurnost, rekao je Gozi.

Jo┼í uvijek pitanjima previ┼íe pristupamo s usko nacionalnih stajali┼íta i mikrokozmosa, a danas nam je potrebna i transnacionalna politika i politi─Źki prostor, ocijenio je Gozi i dodao da bi se 73 zastupni─Źka mjesta u Europskom parlamentu koja ─çe ostati nakon izlaska Ujedinjenog Kraljaevstva mogla iskoristiti tako da se popune izborom s transnacionalnih listi umjesto da se prepuste poga─Ĺanju o raspodjeli izme─Ĺu ─Źlanica.

"Izrazito je va┼żno ┼íto ─çe za nekoliko dana na┼íi ─Źelnici ponovno potvrditi da temeljni aspekt Europske unije, nije jedinstveno tr┼żi┼íte, strukturni fondovi, zajedni─Źki poslovi, jedinstvena valuta, koji jesu svi vrlo va┼żni, nego jedinstvena zajednica temeljena na vrijednostima vladavine prava i temeljnih prava", rekao je Gozi.

Europa je supersila ali se ne pona┼ía tako, te se mora opredijeliti ┼żeli li biti promatra─Ź ili protagonist na svjetskoj sceni, rekao je Gozi.

Voditelj Predstavni┼ítva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Bari─Źevi─ç rekao je da ─çe se ─Źlanice, bez obzira na pet predlo┼żenih scenarija budu─çnosti EU-a, mogu─çe slo┼żiti oko nekog ┼íestog te da se Komisija ne ve┼że uz bio koji od tih scenarija nego "ostaviti ─Źelnicima, u stvari gra─Ĺanima Europe, da odlu─Źe". Ono ┼íto je najva┼żnije je da svi scenariji govore "da smo zajedno, da smo svih 27 solidarni i da izgra─Ĺujemo dalje zajedni─Źku budu─çnost", rekao je Bari─Źevi─ç.

Zastupnici u Europskom parlamentu Dubravka ┼áuica i Tonino Picula podsjetili su na slab odziv na izbore za Europski parlament 2014. u Hrvatskoj i potrebu da se ┼íiru javnost sna┼żnije uklju─Źi u sva pitanja politika EU-a.

"Dobro je da je od strane gospodina Junckera otvorena ova rasprava o pet scenarija na na─Źin da ─çe rasprava voditi ne samo u europskim institucijama, ne samo u nacionalnim i regionalnim parlamentima, nego nadam se i u na┼íim ┼żupanijskim i gradskim skup┼ítinama, ali i u civilnom dru┼ítvu. Bez toga ─çemo te┼íko uvjeriti na┼íe gra─Ĺane u budu─çnost Unije", rekla je ┼áuica.

Europska unija se od samog svog po─Źetka suo─Źava s jednom dilemom koju jo┼í nije rije┼íila i "nisam siguran ho─çe li je uspjeti presko─Źiti i u najnovijim najavljenim reformama", rekao je Picula. Pitanje je u kom pravcu razvijati projekt, je li Europska unija zajednica dr┼żava ili ima povijesnu perspektivu postati zajedni─Źka dr┼żava, rekao je Picula te ocijenio da "jedno i drugo ne mo┼że biti, odnosno mo┼że poku┼íati ali ─çemo onda svako malo imati referendume do kojih Brexit nije ni prvi ni zadnji". Danas, 60 godina od Rimskih ugovora, ponovno se nalazimo pred istom dilemom, zaklju─Źio je Picula.

Rado┼í je rekao da ne o─Źekuje spektakularne iskorake ili rje┼íenja za budu─çnost EU-a, jer sve pote┼íko─çe s kojima se Unija suo─Źava od nastanka postoje i dalje. Iako ─çe kriza EU natjerati na neke pomake naprijed "mislim da Unija ni u ovom okolnostima nema snagu za ne┼íto spektakularno. Mi smo zadnjih pola godine dobili desetak dokumenata od Komisije, Vije─ça i Europskog parlamenta o napretku sigurnosne politike ali temeljni problemi te politike ostaju, kao nesuradnja i to ┼íto nismo u stanju standardizirati oru┼żje ┼íto bi trebala biti elementarna stvar", napomenuo je Rado┼í.

Bez obzira ┼íto, kako je rekao, ne o─Źekuje spektakularne rezultate, Rado┼í je zaklju─Źio da je "bitno je da Unija opstane, da se sa─Źuva ideja Unije". 

Pitanje podizanje povjerenja gra─Ĺana EU-a u EU ima jednostavan odgovor, kako u EU-u tako i u Hrvatskoj, da "treba dobro raditi", rekao je europarlamentarac Rado┼í.

Predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora Domagoj Ivan Milo┼íevi─ç istaknuo je da su europske zemlje proteklih desetlje─ça ostvarile gospodarski i tehnolo┼íki uzlet. "Naravno da se taj efekt Europske unije ne osje─ça svugdje jednako, jer dr┼żave imaju razli─Źite vlade, koje su, kao i tvrtke, u konkurenciji", rekao je Milo┼íevi─ç i dodao da mu se ne svi─Ĺa olako optu┼żivanje Bruxellesa za pitanja za koja su odgovorne nacionalne dr┼żave, odnosno njihove vlade.

Marija Pej─Źinovi─ç Buri─ç je, navode─çi primjere zgrade Hrvatskog dr┼żavnog arhiva i Marka Maruli─ça, istaknula da se "hrvatski i europski identitet isprepli─çu" te da na tom temelju mo┼żemo graditi zajedni─Źku budu─çnost. Europa je 60 godina nalazila modus suradnje u kojoj su dr┼żave ostajale svoje ali su radile zajedni─Źki", rekla je Pej─Źinovi─ç Buri─ç.

http://www.republika.eu/novost/63510/60-godina-nakon-rimskih-ugovora-eu-ponovno-pred-izazovima-kroji-li-se-nova-europa

Novosti

(VIDEO) HRT

 
HRT: (VIDEO) Dubravka Šuica: Za nas je jedino odluka Sabora obvezujuća
video-hrt-dubravka-suica
 

 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kola─Źi─çe i sli─Źne tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete kori┼ítenja. Pro─Źitajte vi┼íe

Prihva─çam