• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Utorak, 04 Srpanj 2017

jutarnji.hr: HRVATSKA JEDINSTVENA U REAKCIJI NA PODRŠKU BRUXELLESA ARBITRAŽNOJ PRESUDI 'Nas to stajalište Europske komisije, baš kao ni presuda, ne obvezuje'

Savudrija, 290617.
Zivot u Savudrijskoj vali nakon izricanja presude arbitraznog suda Hagu.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Hrvatska je ponovila u utorak, nakon izjave Europske komisije da očekuje od RH i Slovenije da provedu arbitražnu odluku o graničnom sporu, da ju ta odluka ne obvezuje te da je neće primijeniti, ali da ostaje otvorena za dijalog s Ljubljanom u cilju rješavanja graničnog pitanja.

"Vezano za današnju izjavu potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa u kojoj se referirao na rješavanje hrvatsko-slovenskog otvorenog graničnog pitanja, MVEP još jednom podsjeća da je riječ o bilateralnom pitanju koje je bilo predmet arbitraže koja je, protupravnim djelovanjem Slovenije, teško kompromitirana i iz koje je Hrvatska (na temelju jednoglasne odluke Hrvatskog sabora) izašla 2015. godine", priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Odluka arbitražnog suda Republiku Hrvatsku ne obvezuje i neće je primijeniti", ističe se u priopćenju.

Također se naglašava da "Republika Hrvatska ostaje otvorena za dijalog s Republikom Slovenijom s ciljem rješavanja graničnog  pitanja".

Timmermans je izjavio utorak u Strasbourgu kako Europska komisija očekuje da Hrvatska i Slovenija provedu arbitražnu odluku o granici.

"Europska komisija prima na znanje odluku arbitažnog suda i očekuje od obje strane da je provedu", kazao je Timmermans nakon što je kolegij povjerenika Europske komisije raspravljao o odluci arbitražnog suda od 29. lipnja o razgraničenju na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije.

Timmermas je rekao da je Komisija pomagala u pokretanju arbitražnog procesa za rješavanje spora koji traje više od 20 godina, ističući da je uvijek podržavala mirno rješavanje graničnih prijepora.

Komisija je pozdravila najavljeni sastanak premijera Mire Cerara i Andreja Plenkovića u Ljubljani 12. srpnja i njihov dogovor da neće biti nikakvih jednostranih poteza.

Timmermans je kazao kako se nada da će se premijeri dogovoriti kako najbolje provesti arbitražnu odluku i kazao da je Komisija spremna posredovati u tom procesu.

"Europska komisija se nada da će se obojica premijera dogovoriti o tome kako najbolje provesti pravorijek arbitražnog suda. Komisija naravno ostaje spremna pomoći u tom procesu. Kolegij će ponovno raspravljati o tom pitanju kada krene taj proces kako bi raspravljao o napretku i razmotrio kako može pomoći u punoj i pravednoj provedbi pravorijeka", rekao je Timmermans.

Hrvatski eurozastupnici očekivali stav Komisije

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu slažu se da je podrška Europske komisije arbitražnoj odluci o hrvatsko-slovenskoj granici koja je objavljena u srijedu bila očekivana, no i da ona ne obvezuje Hrvatsku. 

"Komisija može reći svoje mišljenje, no ona nema ovlasti donijeti nikakvu obvezujuću odluku. Mi imamo stav Sabora i Vlade, kako ove, tako i prošlih saziva, i mi se toga čvrsto držimo", ističe zastupnica Biljana Borzan.  

"To će biti problem koji će se očigledno vući godinama i koji će zahtijevati jako puno razgovora između dviju država. Komisija tu može povremeno dati svoje mišljenje i ponekad djelovati kao medijator ako se povećaju tenzije, ali u principu ona nema ovlasti natjerati nas na bilo što", naglasila je Borzan.

"Nisam previše iznenađena odlukom Komisije jer je ona i prije imala takve stavove, no ona nema mehanizme da na neki način natjera Hrvatsku i Sloveniju na primjenu bilo kakve arbitraže, pa ni u ovom slučaju", rekla je zastupnica Dubravka Šuica. 

"Danas su dali po meni jedno vrlo konfliktno stajalište. U prvom momentu su tražili da se provede odluka arbitraže, a u drugom rekli da sami nemaju instrumente".

"Mislim da je Hrvatski sabor iznad svega i da se trebamo držati njegove odluke, no naravno, treba pristupiti dijalogu i razgovoru, što će premijer Andrej Plenković učiniti idućeg tjedna u Ljubljani kad se sastane sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom", zaključila je Šuica. 

"Duboko sam razočaran stavom Komisije prema ishodu arbitraže u kojem se potpuno ignorira činjenica kako je cjelokupni proces kompromitiran nečasnim radnjama slovenske strane, a jednako tako se zanemaruje činjenica službenog povlačenja Hrvatske iz samog postupka", smatra Davor Škrlec. 

"Nerazumljivo je kako Komisija može olako podržati proces i odluku koja je jednostrano nastavljena od slovenske strane, a objektivnost cjelokupnog procesa je dovedena u pitanje", rekao je zastupnik Zelenih. 

Tonino Picula, koji je također očekivao ovakvu odluku, smatra da je današnja izjava EK-a smjerala zaštiti integritet arbitraže kao metode koja će sutra biti primjenjivana u postupcima razrješenja sličnih sporova. 

"Nemojmo zaboraviti da je Europska unija bila jedna od političkih sponzora arbitražnog postupka dogovorenog 2009. kako bi se odblokirao Hrvatski put prema toj organizaciji", podsjeća Picula. 

"Po mom čitanju ove situacije uvjeren sam da Komisija zna da odluka arbitražnog suda nije bez kontroverzi, te da one vladama dvije države neće biti lako nivelirati u dijalogu. Čini mi se da su zadržali jednu vrstu doticaja s političkom realnošću u Hrvatskoj, kao i u Sloveniji". 

Picula smatra znakovitim da presuda suda govori o 6 mjeseci u kojima bi se trebala dogoditi implementacija, a tu vrstu roka Frans Timmermans danas nije specificirao, kao i to da sam arbitražni sud u obrazlaganju presude i povjerenik nisu prokomentirali izostanak Hrvatske u tom procesu. 

"To govori o nečistoj savjesti onih koji sponzoriraju ovu arbitražu", tvrdi Picula. 

"Komisija uopće nije nadležna nad arbitražom između Hrvatske i Slovenije, to je bilateralno pitanje. Ako ona ipak misli da jest nadležna onda ćemo tražiti raspravu u Europskom parlamentu, pa ćemo staviti sve karte na stol i vidjeti tko je u pravu, a tko u krivu", istaknula je zastupnica Ruža Tomašić. 

Kad se Hrvatska nakon kontaminacije arbitraže povukla, ona nije lobirala, nije se išlo kod ministara vanjskih poslova Europske unije da se pokaže što se događalo, naglasila je Tomašić. 

"Europski političari nemaju vremena čitati o svemu što se događa i mi smo ih trebali o tome informirati, oni jednostavno nisu znali što se događa", dodala je Tomašić i zaključila kako je "vrijeme da Hrvatska ima svoju vanjsku politiku i da se napokon počne raditi u hrvatskom interesu".

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/hrvatska-jedinstvena-u-reakciji-na-podrsku-bruxellesa-arbitraznoj-presudi-nas-to-stajaliste-europske-komisije-bas-kao-ni-presuda-ne-obvezuje/6333832/

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam