• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Četvrtak, 07 Prosinac 2017

politikaplus.com: PREMIJER PLENKOVIĆ: Nema nikakve sumnje da je potrebno partnerstvo među vjerskim skupinama kako bi se suočile s suvremenim izazovima

U organizaciji Europske  pučke  stranke u Zagrebu se održava  dvodnevna jubilarna 20 konferencija  „ Dijalog kultura između crkava i vjerskih institucija“. Ovogodišnja tema konferencije  je od razumijevanja do suradnje-promicanje međuvjerskih susreta globalnim izazovima.

 Svečanom otvorenju  konferencije u petak su prisustvovali predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Europske pučke stranke  Joseph  Daul, gradonačelnik  Grada Zagreba Milan  Bandić, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, pomoćnik zagrebačkog kardinala  Ivan Šiško brojni europski parlamentarci, ministri u Vladi,  predstavnici vjerskih zajednica.

U svom govoru predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao kako je kako je Hrvatska društvo na križanju između  različitih etničkih skupina, vjera, vjeroispovijesti.

„ U  Hrvatskoj stoljećima žive katoličke, pravoslavne, muslimanske i židovske zajednice. Hrvatska je  prošle godine proslovila i 100 obljetnicu islamske vjeroispovijesti u Hrvatskoj i to je jedan od najboljih primjera prihvaćanja muslimanske vjeroispovijesti u Hrvatskoj“, rekao je premijer Plenković. Naglasio je da  Hrvatska kao članica Europske unije i potpisnica  sporazuma o temeljnim ljudskim pravima jamči slobodu vjeroispovijesti svim svojim građanima.

 „ Naš Ustav od države zahtjeva da štiti i očuva vjerske zajednice. No vjerske zajednice su odvojene od države i svi su građani jednaki pred zakonom. Stranka na vlasti i Vlada promiču i razvijaju suradnju s svim vjerskim ustanovama, a naročito s  Katoličkom crkvom kao najvećom i najznačajnijom zajednicom u Hrvatskoj . Partnerstvo s vjerskim zajednicama treba biti dio  širih  napora u približavanju građanima koji  biraju svoje zastupnike i svima onima koji oblikuju naše društvo“, izjavio je premijer Plenković. Upozorio je  kako društvene napetosti, imigracije, rastuća vjerska netrpeljivost  stavljaju naglasak na potrebu da se ojača  suradnja između vjerskih zajednica i da se uspostavi viša razina međusobnog razumijevanja.

 „ Nema nikakve sumnje  da je potrebno partnerstvo među vjerskim skupinama kako  bi se suočile s suvremenim izazovima u vezi slobode vjeroispovijesti, borbi protiv ekstremizma i progona kršćana u susjednim europskim zemljama“, ističe premijer. Izrazio je zadovoljstvo da se konferencija  održava u Zagrebu , čime se odaje priznanje različitosti  Hrvatske, ali i djelovanju hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu.

„ Međukulturni i međureligijski dijalog ima za cilj promovirati razumijevanje, mirnu koegzistenciju, aktivni osjećaj za europsko građanstvo, a članak 17 Lisabonskog ugovora postavlja legalnu  osnovicu za ovakav  dijalog i osnažuje nas da težimo jačoj suradnji“, rekla je  predsjednica  hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica.

Spomenula je kako je posljednjih godina puno izazova, a stabilnost Europske unije i osiguravanje dobrih odnosa s  zemljama u susjedstvu može dobiti potporu od strane crkava i  vjerskih  zajednica pod uvjetom da savjesno preuzmu ulogu  u području svog djelovanja.

Šuica je naglasila kako  Europska pučka obitelj želi pomoći da se nastavi otvoreni međuljudski razgovor, izgradnja mira i jačanje socijalne kohezije . Poručila je da  je dijalog moćno sredstvo za ostvarivanje ovih  ciljeva, a Europska pučka stranka može imati ključnu ulogu.

„ Europa je u posebnoj političkoj i socijalnoj situaciji gdje je jaz između građana  i vjerskih institucija sve dublji, mi političari moramo odgovoriti na složena pitanja koje imaju političke, gospodarske, kulturne  implikacije. Moramo uložiti maksimalne napore koji vode boljem  razumijevanju i prihvaćanju  europskih temeljnih vrijednosti, ali kako bismo dobili i podršku za naše političke inicijative na europskoj razini i pronašli inovativno rješenje inspirirano tradicionalnim kršćanskim demokratskim principom“, izjavila je Šuica Dodala je kako održavanje kontakata  s crkvama i vjerskim  institucijama je duga tradicija Europske pučke stranke, a njezin cilj je dvostruk, uskladiti stajalište zasnovano na vjeri u različitim političkim područjima, te širiti informacije  o političkim inicijativama  Europske pučke stranke.

Među vjerskim predstavnicima  je i Luciano Moše Prelević glavni rabin Židovske  općine Zagreb i rabin Jevrejske zajednice u Crnoj Gori.

„ Što se tiče međuvjerskog dijaloga kod nas je situacija boljas nego u nekim europskim zemljama, ali političari bi se trebali drugačije postaviti, oni su ti koji  trebaju nešto napraviti“, rekao je rabin. Naglasio je kako se vjerske zajednice druže međusobno, te je i kao predstavnik židovske zajednice  bio i u Rijeci gdje je održana druga konferencija  o vjerskom turizmu, a  domaćin je bila islamska zajednica koja je upoznala druge predstavnike vjerskih zajednica s  svojom vjerom.

„ Što se tiče naše zajednice svakodnevno nam dolaze  osnovne škole, gimnazije, čak i iz Slovenije imamo goste koji se žele upoznati s judaizmom. Prikazujemo im razne običaje,  naša  vjenčanja. Ljudi trebaju shvatiti da svi živimo jedni pored drugih. Da sve vjerske zajednice čine kulturno nasljeđe“, rekao je rabin.

 

http://www.politikaplus.com/novost/165498/nema-nikakve-sumnje-da-je-potrebno-partnerstvo-medu-vjerskim-skupinama-kako-bi-se-suocile-s-suvremenim-izazovima-

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam