• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Subota, 16 Prosinac 2017

hia.com.hr: EU summit u Brixellesu, Plenković se susreo s Cerarom

EU summit u Bruxellesu

 

U Bruxellesu se održava dvodnevni summit Europskog vijeća na kojem sudjeluje i hrvatski premijer Andrej Plenković. Na summitu će čelnici EU članica razgovarati o obrambenoj politici te donijeti zaključke o socijalnim pitanjima, obrazovanju i kulturi o čemu su već raspravljali na summitu u Goeteborgu.

Europski čelnici država i vlada u Bruxellesu pokreću stvaranje obrambene unije. Razvijanje zajedničkih obrambenih kapaciteta podržava većina članica EU-a. “Hrvatska je među 25 članica koje žele tješnju suradnju u toj domeni koja se ubrzano razvija protekla dva desetljeća”, izjavio je premijer Andrej Plenković. Plenković je uoči summita bio i na sastanku čelnika Europske pučke stranke na kojemu je potvrđeno da će domaćin kongresa te grupacije 2019. biti Hrvatska.

 

“Ovaj summit jasno pokazuje da se samo ujedinjeni možemo uspješno baviti i najtežim pitanjima poput europske obrane ili Brexita”, poručio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Kad je riječ o Brexitu, očekuje se da će na summitu biti potvrđeno postizanje dovoljnog napretka za otvaranje druge faze pregovora s Velikom Britaniju.

Dogovor se traži i u vezi s migrantskom politikom. Višegradska četvorka protivi se izbjegličkim kvotama, no obećali su donaciju Fondu za Afriku kao pomoć europskim projektima za suzbijanje izbjegličke krize. “Zemlje višegradske četvorke udružile su svoje financijske mogućnosti i sada govorimo o malo više od 30 milijuna eura. Ako treba, možemo se priključiti operativnim snagama na terenu”, poručio je mađarski premijer Viktor Orban.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk tvrdi pak da su se migrantske kvote pokazale neučinkovitima, što je zaoštrilo odnose između Vijeća i Europske komisije. Mišljenja su podijeljena i kada se govori o reformi i širenju eurozone. “Kada je riječ o europskoj ekonomskoj uniji, postoji podjela između sjevera i juga, a kada je riječ o migracijama – između istoka i zapada. Te podjele stoje na emocionalnim temeljima, pa je teško naći zajednički jezik i racionalne argumente za tu debatu”, kazao je Tusk.

 

Hrvatski i slovenski premijer Andrej Plenković i Miro Cerar na marginama summita u Bruxellesu su razgovarali, dogovorili su posjet slovenskog premijera Zagrebu 19. prosincakako bi razgovarali o rješavanju graničnog pitanja. Premijer Plenković je nakon sastanka, koji je trajao gotovo dva sata, rekao da je cilj tog susreta utvrditi točke s kojima su obje strane suglasne u vezi s pitanjem granice.
“Dogovorili smo se da Miro dođe u Zagreb 19. prosinca te da nastavimo razgovore o pitanju granice na način da pokušamo utvrditi sve one elemente oko kojih postoji suglasje i hrvatske i slovenske strane. Za nas je posebno važno da u duhu dobrosusjedskih odnosa, u duhu želje i Hrvatske i Slovenije gradimo pozitivne odnose”, izjavio je nakon susreta s Cerarom premijer Andrej Plenković. Želja nam je da takvim odnosom pokažemo našim prijateljima i partnerima u EU-u da smo odgovorne države koje razumiju pozicije i Ljubljane i Zageba te da težimo pronaleženju rješenja za pitanje granica”, dodao je Plenković. Kazao je kako su obje strane suglasne u metodi te posebno naglasio kako je izrazito važno održati ozračje dijaloga, spriječiti jednostrane poteze i eventualne incidente.

Slovenski premijer Miro Cerar smatra kako se radi o posljednoj prilici da se prije isteka roka za provedbu arbitražne odluke postigne napredak. Očekuje da se pronađe rješenje za implementaciju te odluke. “Nisam očekivao obećanje da ćemo se dogovoriti o provedbi. Dovoljna mi je preuzeta obveza da će to biti središnja tema razgovora. Ja i premijer Plenković predstavit ćemo svoja stajališta o granici, ali temeljno ishodište za slovensku vladu je da arbitražnu odluku treba provesti”, kazao je Cerar nakon susreta s Plenkovićem.

 

Gostujući u Temi dana HTV-a zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica kazala je kako će se stvari rješavati korak po korak. “Uvjerena sam da će se amosfera suradnje nastaviti. Naš premijer je diplomat i pravnik. Ima iskustva i neće se zalijetati”, kazala je. Na situaciju pozitivno gleda i EU zastupnik Ivan Jakovčić. “Dijalog nema alternative, a izjave su umirujuće. Hrvatska je u arbitraži pobjednica, a pobijedili smo ih i u slučaju terana”, kazao je između ostalog.

http://www.hia.com.hr/2017/12/16/eu-summit-u-bruxellesu-susret-plenkovica-i-cerara/

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam