• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Subota, 16 Prosinac 2017

glas-slavonije.hr: Kebabdžije tvrde: Meso je svježe, domaće i bez fosfata

 

Unatoč fosfatima - neželjenim supstancama koje se dodaju u zamrznuto meso za pripremu kebaba radi očuvanja njegove sočnosti i okusa, a koji su navodno povezani s kardiovaskularnim bolestima, u Europskoj uniji to popularno jelo brze hrane ipak neće biti zabranjeno.

Naime, da bi se prijedlog EK o zabrani usvojio, za njega je u Europskom parlamentu trebalo glasati 376 zastupnika, no nedostajala su tri glasa. Za prijedlog je glasalo njih 373, 272 glasala su protiv, dok je 30 bilo suzdržano. Iz Hrvatske agencije za hranu ističu kako je ipak sve pogrešno interpetirano i da se ne radi o zabrani kebaba.

- Radi se o tome da je Europska komisija predložila dopuštenje korištenja fosfatnih aditiva (fosforne kiseline, difosfata, trifosfata i polifosfata) označenih E brojevima: E 338 - 452 u mesu kebaba od ovčetine, janjetine, teletine, govedine ili peradi te su članovi Zdravstvenog odbora Europskog parlamenta iskazali zabrinutost zbog potencijalnog štetnog utjecaja na zdravlje fosfata koji se koriste kao aditivi – objašnjavaju iz Hrvatske agencije za hranu. Dodaju da kada je riječ o fosfatima kao vrsti aditiva koji se dodaju hrani, propisi EU ograničavaju ukupnu količinu fosfata za različite proizvode. Uloga je tih aditiva prije svega očuvanje okusa i zadržavanje vode, a prisutni su u puno više proizvoda nego što je to poznato.

Neopravdano

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica izjavila je kako smatra da inicijativa za zabranom nije bila opravdana.

“Fosfati se u mesnim ražnjićima koriste već desetljećima, ne postoje neupitni dokazi da su oni štetni za zdravlje čovjeka, a i količina njihova unosa u organizam kroz kebab je zanemariva, stoga ne smatram opravdanim zahtjeve Socijalista i Zelenih oko zabrane kebaba”, poručila je.

Zastupnik Tonino Picula smatra kako je potrebno provesti dodatna istraživanja, prikupiti još informacija i pronaći rješenje koje neće zatirati tradiciju, a ni dovoditi u pitanje zdravstvenu ispravnost proizvoda. “Kebab neće biti zabranjen, ali će proizvođači u pripremi svog proizvoda umjesto fosfata trebati koristiti sigurnije alternative koje su trenutno dostupne na tržištu", rekao je.

- Procjena Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) iz 2013. godine navodi kako nema dovoljno dokaza koji upućuju na povezanost unosa fosfata s povećanim rizikom kardiovaskularnog sustava te kako se još uvijek ne može sa sigurnošću utvrditi može li se promatrani rizik pripisati razlikama u prehrambenom unosu fosfora općenito ili u obliku fosfata i razine serumskih fosfata – ističu iz Hrvatske agencije za hranu, koja se bavila utjecajem polifosfata te 2012. godine donijela Znanstveno mišljenje o utjecaju fosfata i polifosfata iz mesnih proizvoda na zdravlje potrošača. Ondje se ističe kako fosfor koji unosimo aditivima može poremetiti odnos kalcija i fosfora u organizmu, pa u većim količinama i dovesti do toga da ga tijelo nadomješta iz kostiju.

Uvesti red

Kako su kebabi popularni i u Osijeku, gdje se u razmaku od samo nekoliko metara nalaze čak tri “kebabdžinice”, odlučili smo provjeriti što o svemu misle vlasnici, ali i njihovi kupci. Licemjerno je, tvrde građani, zbog fosfata zabraniti kebab kad postoji još puno hrane, ali i pića, koji definitivno štete zdravlju čovjeka, a ne namjeravaju se zabraniti.

- Trujemo se svaki dan htjeli mi to ili ne htjeli, zagađeno je sve – zrak, voda, hrana je puna otrova. Mislim da nije fer zabraniti samo kebab, takvom logikom trebalo bi zabraniti sve fast foodove, alkohol, cigarete, gazirana pića, voće i povrće koje je bilo u dodiru s pesticidima, mlijeko puno hormona - kaže Mario B. (37).

- Zašto bismo ga sada zabranili ako smo ga do sada jeli? Trebalo bi zabraniti i pušenje i konzumaciju alkohola po toj logici – smatraju Ivan (24) i Ivan (26), mladići koje smo zatekli u Hokusu Okusu u pauzi na poslu, a kebab, kažu, vole pojesti bar dva-tri puta tjedno i “Kod Kaje”, i u Mr. Kebapu.

Vlasnici lokala ipak su optimističniji i zapravo im odluka, ako se jednoga dana ipak donese, neće ići na štetu, jer, tvrde, u njihovim kebabima fosfata nema i nemaju se čega bojati. Inspekcija su, kažu, tijekom godina imali, i sve je, tvrde bilo u redu, a manjak kupaca, kažu, nisu osjetili.

- Jesam za to da se uvede reda na tržište, jer se danas zbog neznanja kupaca sve može nazvati kebabom. Kebab je originalno izvorno jelo koje se pravi od nanizanih odrezaka, a ne od smrznutog mljevenog mesa, tzv. paštete ili kreme, u koje se stavljaju fosfati kako bi sve ostalo povezano. I da bude zabrana, ja se ne bojim, jer mi takvo meso ne koristimo – kaže Saša Stojanović, vlasnik Mr. Kebapa u Županijskoj. Jednako razmišlja i njegov susjed, Josip Barić, vlasnik Grilla Kaja.

- Ne bojim se i da zabrane bude, jer mi domaće svježe meso od piletine (batak i zabatak) i svinjetine za kebab i gyros pripremamo na grillu – kaže Barić. Nedaleko od ovih dugovječnih kebabdžinica, tu je i relativno nova - Hokus Okus.

- Onaj tko hoće i želi raditi, ako do zabrane dođe, kebaba će u tim mjestima biti i dalje, a oni koji su do sada radili sa smrznutim mesom i ne žele napraviti promjenu, nažalost će staviti ključ u bravu – kaže jedan od vlasnika Hokusa Okusa, Kristijan Glibo, gdje, kaže, svakodnevno nabavljaju svježu domaću kvalitetnu piletinu, svježe povrće iz domaćeg OPG-a, a osim toga, sami pripremaju svoj kruh i umake. Sve građane koji sumnjaju u navedeno pozivaju da slobodno testiraju njihove proizvode.

EFSA će ponovno procjenjivati fosfate za uporabu kao aditive do 31. prosinca 2018. 

http://www.glas-slavonije.hr/351108/1/Kebabdzije-tvrde-Meso-je-svjeze-domace-i-bez-fosfata

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam