• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Četvrtak, 08 Veljača 2018

jutarnji.hr: DVIJE RAZLIČITE POLITIKE Plenkovićev govor jasan je znak da se distancirao od predsjednice: 'Nije mi jasno zašto je izostavio dvije vrlo važne stvari'

Govor Andreja Plenkovića u Europskom parlamentu ostavio je traga među europarlamentarcima, bio je odgovoran i ozbiljan, koristan za Hrvatsku, ali i pokazao da se premijer potpuno distancirao od vanjske politike koju vodi predsjednicaKolinda Grabar-Kitarović.

Dojam je to hrvatskih europarlamentaraca, diplomata i političara s kojima smo razgovarali nakon premijerova istupa u Strasbourgu, bez obzira na to pripadaju li desnom ili lijevom političkom polu. Svi smatraju da je Plenković vrlo efektno odgovarao i na pitanja i ostavio sjajan dojam u sredini u kojoj se ionako lako i dobro snalazi. Ali nije ostalo nezamijećeno da uopće nije najavio skori dolazak Aleksandra Vučića u Zagreb, te govorio o Inicijativi tri mora koju svesrdno zastupa predsjednica.

Na Pantovčaku za sada nije analiziran premijerov govor, dok izvori iz Vlade tvrde da je Plenković želio ne samo pokazati svoje europsko lice i viziju ujedinjene Europe kakvu je on vidi, nego na neki način najaviti i hrvatsko predsjedanje EU za dvije godine.

 

Dvije kritike

“Plenkovićev govor u Europskom parlamentu bio je sjajan, premijer se pokazao suverenim na europskim temama, ali dvije stvari je, svjesno ili nesvjesno, izostavio. Ako je Jean Claude Juncker pozdravio dolazak Aleksandra Vučića u Zagreb, trebao je to spomenuti i Plenković, kao što se trebao bar u nekoliko rečenica osvrnuti na Inicijativu tri mora”, kaže za Jutarnji jedan iskusni hrvatski diplomat koji je pozorno analizirao sve što je hrvatski premijer poručio iz Strasbourga.

Izostanak spominjanja Vučićeva dolaska u Zagreb protivi se “pravilu struke”, kaže naš sugovornik, jer tu se ne radi o tome je li netko nekoga voli ili ne voli, već o strogim diplomatskim pravilima koje treba poštivati.

Inače, Uredi hrvatske predsjednice i srpskog predsjednika sve ove dane su u kontaktu, a sutra bi se mogao znati konačni program dvodnevnog Vučićeva boravka u Zagrebu, a na Pantovčaku još ne otkrivaju koga će sve Vučić posjetiti i s kim će razgovarati.

“Važno je to za regiju, baš u trenutku kada EU priprema novu strategiju za proširenje i o tome je Andrej Plenković trebao voditi računa. Uostalom, hrvatska uloga i u daljnjem proširenju EU bit će važna. Izostavljanje Inicijative triju mora također nije dobro, jer ona nema političku dimenziju i danas je potpuno smiješno govoriti da su Njemačka i Francuska protiv toga. Uostalom, podršku toj inicijativu dali su i Trump i Putin”.

 

Nema komunikacije

Na pitanje je li to najava novog distanciranja predsjednice i premijera, naš sugovornik kaže da je to više pokazatelj stalnog nedostatka komunikacije. “Oni nikada neće reći izravno nešto jedan protiv drugoga, ali se osjeća ta suzdržanost u odnosima. I to nije dobro”. Premijerov govor hvali i europarlamentarac Ivan Jakovčić, koji je Plenkovića pitao što misli o dolasku Vučića u Zagreb.

“Nisam to pitanje postavio slučajno, već u kontekstu toga što je MVP istovremeno s pozivom hrvatske predsjednice Vučiću dalo priopćenje da možda još nije trenutak za posjet. U Bruxellesu je to izazvalo reakcije, pa su i nas europarlamentarce mnogi pitali kakva je to hrvatska vanjska politika kada predsjednica govori jedno, a MVP drugo. Osobno sam za dijalog i mislim da je važno da do takvih susreta dođe, ali to nejedinstvo u hrvatskoj vanjskoj politici nije ovdje u europskim institucijama dobro primljeno”, kaže Jakovčić.

Isto tako Jakovčić tvrdi da je postavio pitanje kako bi čuo direktni Plenkovićev stav je li za daljnje proširenje EU i kaže da ga je zadovoljilo što je premijer odgovorio. Smatra da će i Plenkovićev govor u kojem nije spomenuo da je predsjednica pozvala Vučića, niti njenu Inicijativu tri mora, dalje zaoštriti odnose Pantovčaka i Banskih dvora.

”Jasno je da kada govorimo o vanjskoj politici ta dva politička brda imaju različite pozicije. To se onda reflektira i na unutarnju politiku i meni se čini da je to na tragu onoga kada Ivo Josipović nije dovoljno kritizirao Zorana Milanovića, a znamo kako se proveo. Očito predsjednica ne želi da se i njoj ponovi ta situacija. A u vanjskoj politici evidentan je američki utjecaj na hrvatsku predsjednicu i to u Bruxellesu mnogi znaju”.

 

Dobar dojam

Europarlamentarka Dubravka Šuica kaže da ne želi biti subjektivna, ali da je dojam svih zastupnika bio više nego povoljan.

“Svi kolege su ga jako dobro dočekali, ne samo iz EPP-a, već i lijevi. Na sva pitanje Plenković je rasterećeno i relaksirano odgovarao i na sve je dao odgovor”.

Šuica kaže da se premijer nije osvrtao na dolazak Vučića jer to nije ni bila tema, već budućnost Europe.

“Plenković je o tome najviše govorio i nije elaborirao hrvatsku vanjsku politiku. Govorio je i o našim ciljevima, a to nije Inicijativa tri mora, već ulazak u Schengen i eurozonu”.

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam