• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Petak, 25 Svibanj 2018

portaloko.hr: NISI SAM, IMA NAS JOŠ Počinje kampanja protiv nasilja nad djecom

Kampanja protiv nasilja nad djecom 'Nisi sam, ima nas još' predstavljena je danas u prostorijama bivšeg kina Gruž, a službeno bi trebala krenuti 1. lipnja.

Kampanju, koju su podržale brojne osobe iz javnog života poput Siniše Kovačevića, Dubravke Šuice, Luke Modrića, Ane Konjuh, Enisa Bešlagića i mnogih drugih, predstavili su predsjednik udruge Sigurnost u prometu Dubrovnik Denis Pavela, koja je ujedno i inicijator kampanje, dr. Mario Wokaunn kao izaslanik Ministarstva zdravlja, načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, Martina Jerinić Njirić iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, gradski pročelnik Đivo Brčić te Jugaši Marko Bijač i Maro Joković, donosi Dubrovački dnevnik.

„Smatram kako je sazrelo vrijeme da djeca postanu subjekt u društvu, da ih se pita o temama koje ih se tiče i da se njihovi stavovi uzmu u obzir. Ova kampanja govori o tome kako djecu treba potaknuti da izađu iz sjene i da priznaju kako trpe nasilje te da se obrate roditeljima i nadležnim institucijama jer nisu sama. Nasilje nad djecom u obitelji uglavnom stagnira, dok vršnjačko nasilje eskalira u društvu, a ured pravobraniteljice na godišnjoj razini dobije oko 1 500 prijava nasilja nad djecom,“ izjavio je Pavela.

Dr. Wokaunn je naglasio važnost pružanja pomoći kako djeci žrtvama nasilja, tako i djeci koja su nasilnici. 
„Namjerno povrijediti nekoga, željeti da druga osoba bude nesretna krije se u intenciji nasilja. Nasilje nad djecom može biti od strane odraslih, ali i od strane djece. Razlozi zbog kojih netko vrši nasilje su mnogi, ali se najčešće radi o osobama koje su nekada i same bile izložene nasilju. Često nasilne osobe imaju vlastite probleme primjerice kad u obitelji nedostaje roditelj ili kad u njoj ne vlada sklad. Često nasilne osobe ne znaju komunicirati pa to iskazuju nasiljem. Ponekad se mladi poistovjete s junacima kreiranima u virtualnom svijetu igrica i filmova pa misle kako su snažniji kad rade nasilje nad slabijima od sebe. Djeci koja se nasilno ponašaju treba pomoći jer ona, kad odrastu, često postanu psihopati i sociopati. Dijete izloženo nasilju se povlači u sebe, a društvo mora ponuditi jasne mehanizme pomoću kojih će mu omogućiti da prijavi nasilje i da dobije svu potrebnu pomoć. Nasilne osobe su vrlo nesretne osobe,“ izjavio je.

Brčić je kazao kako će Grad Dubrovnik staviti svoje kapacitete na raspolaganje kako bi ova hvalevrijedna akcija uspjela. 
„Svakodnevno smo svjedoci sve veće prisutnosti raznih oblika nasilja. Čuli smo kako postoji 1 500 registriranih slučajeva nasilja na godišnjoj razini, no postavlja se pitanje što je s onima koji nisu registrirani? Ima ih sigurno tri do četiri puta više. Ako uspijemo povećati broj onih koji će se znati i moći obratiti ljudima koji znaju pomoći, mi ćemo uspjeti. Žrtve najčešće postaju sami nasilnici. Ako to ne uspijemo spriječiti u ranoj dobi, dakle još u vrtićima i školama, imat ćemo tešku situaciju, što se odnosi na razne oblike patoloških situacija,“ izjavio je. 
Pavličević je kazao kako PU DN ima dobru suradnju s nadležnim institucijama kad je u pitanju nasilje nad djecom. 

„Policija će uvijek podržavati sve što ima za cilj spriječiti negativno ponašanje. Mi ne želimo biti represivni aparat iako nas se često tako percipira, mi želimo biti preventivni partner društva kako bismo spriječili negativne posljedice. Imamo dobru suradnju s nadležnim institucijama posebno kada su u pitanju djeca koje trebamo zaštititi u novije vrijeme od verbalnog, tjelesnog i psihičkog nasilja“, kazao je Pavličević.

Jerinić Njirić je dodala kako je svaka situacija nasilja teška i drugačija od one prethodne i buduće.
„Naš posao je neposredni rad s djecom koje su bile žrtve nasilja, ali radimo i s počiniteljima kao i s roditeljima. Važno je preventivno djelovati i zbog toga surađujemo sa školama i djecu ciljano učimo kako prepoznati pozitivne i negativne emocije“, kazala je Jerinić Njirić istaknuvši primjer djeteta koje se osjeća odbačeno.

„Takvoj djeci treba objasniti kako nisu sami u tome te kako se možda još neki njihovi vršnjaci slično osjećaju. Oni kasnije razgovaraju s roditeljima te uče kako razvijati emocije i obrambene mehanizme. Tako se stvara plodno tlo da zlostavljači ne mogu utjecati na njih“, pojasnila je te posebno naglasila ulogu roditelja.

„U gradu nam je potrebna škola za roditelje jer imamo neke koji se ne znaju ponašati u stresnim situacijama pa su onda djeca svjedoci lošeg ponašanja. Ako naučimo roditelje kako podizati kompetencije, puno ćemo postići i to će se reflektirati na cjelokupnu situaciju“, rekla je. Prema njenom mišljenu, posebno je opasno virtualno nasilje putem interneta te je naglasila kako je to jedan od najgorih oblika zlostavljanje jer postoji žrtva, više počinitelja i pasivna publika.

Bijač je u ime svih kolega iz Vaterpolskog kluba Jug dao podršku djeci žrtvama nasilja. 
„Riječ je o zbilja hvalevrijednoj akciji. I ovim putem izražavamo podršku svoj djeci koja proživljavaju vršnjačko, obiteljsko ili bilo kakvo drugo nasilje i siguran sam kako ćemo i u budućnosti podržavati ovakve akcije," istaknuo je. 
Njegov kolega Joković kazao je kako mu je kao sportašu, ali i roditelju cilj pobuditi svijest o tome kako se nasilje ne smije tolerirati. 

„Kao sportaš i roditelj, svjestan sam svih problema s kojima se moderno društvo suočava. Moja djeca su još mala, no misija mi je, kao roditelju, naučiti ih kako nasilje nije rješenje i kako bilo kakav oblik nasilja nije prihvatljiv. To mi predstavlja jednu veliku zadaću za koju sam svjestan kako je neću lako ispuniti jer društvo u kojem se nalazimo i svi virtualni svjetovi u kojima živimo su dosta agresivni. Stoga je ta borba veliki izazov za sve nas. Nastojat ću pobuditi što veću svijest o važnosti sprječavanja nasilja, prije svega nad djecom, jer je riječ o jednoj rak rani društva,“ izjavio je dodavši kako se nada kako će kampanja imati nacionalni odjek. 

U sklopu kampanje bit će prikazana dva filma, 'Trampolin' i 'Oblak' koji je dobio Zlatnu palmu u Cannesu, a koji govori o životu bližnjih Luke Ritza koji je postao simbol borbe protiv nasilja među mladima. Također, bit će provedena edukacija u osnovnim školama sa stručnjacima Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba 'Hrabri telefon', kao i debata na navedenu temu u srednjim školama. Još jedna javna tribina očekuje se i u listopadu, kad će se govoriti o nasilju i ovisnosti, a riječ će imati psihologinje Gordana Buljan Flander i Bernardica Juretić te dječja pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

 

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam