• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Petak, 15 Lipanj 2018

aktualno.hr: Šuica u Varaždinu: Oni koji su otišli iz Hrvatske, vratit će se

Europarlamentarka Dubravka Šuica danas je posjetila Varaždin gdje joj je domaćin bio saborski zastupnik i predsjednik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak.


Nakon što je posjetila gradsku tvrtku Parkovi, s učenicima Druge gimnazije bila na promociji filma koji su snimili u međunarodnom projektu te posjetila Prvu gimnaziju, Šuica je pred novinarima i članovima HDZ-a govorila o Hrvatskoj u Europskoj uniji i radu Europskog parlamenta.


Najprije je Stričak kazao kako je opće mišljenje da su HDZ-ovi EU zastupnici najaktivniji i najčešće su na terenu. Također, Dubravka Šuica ima svoju asistenticu u varaždinskom uredu tako da je jako dobro upoznata s događanjima u Varaždinskoj županiji i na sjeveru Hrvatske. Podsjetio je da su učenici Prve gimnazije posjetili Šuicu u Bruxellesu. Ponovio je da su najveći i najbitniji savezi na svijetu EU te NATO savez i da Hrvatska mora biti ponosna što je njihova članica. O tome koliko ćemo iskoristiti članstvo ovisi o nama samima. Kazao je da ga žalosti što netko danas u Hrvatskoj razmišlja da bi bilo dobro napustiti te saveze. Kaže da bi to danas bilo pogubno zbog opće situacije u svijetu i neizvjesnosti što donosi sutra. Rekao je i da danas trebamo biti fokusirani na korištenje EU fondova jer da nema njih Varaždinska županija danas ne bi imala investicije u razini od 1,5 milijardi kuna od čega gotovo tri četvrtine dolazi iz fondova.

 

Šuica se kratko osvrnula na boravak i izjavila da je ostala impresionirana posjetom školama. Pohvalila je europske projektne aktivnosti Druge gimnazije, a Prva gimnazija ju je oborila s nogu i kazala je da nije znala da postoji tako organizirana škola u Hrvatskoj. Pohvalila je i rad Parkova, posebice uređenost samog Varaždina.


U nastavku je rekla da se danas vrlo teško identificiramo s Europom i da nažalost postoje sulude ideje izlaska. Kaže da moramo biti svjesni kolike benefite možemo imati i imamo od ulaska u Europsku uniju i da danas svakako nije tema da razmišljamo o izlasku. Kazala je kako je tema ulazak u Schengen i da o tome moramo raspravljati. Jedna od važnijih tema su i klimatske promjene koje stvaraju velike probleme čovječanstvu poput onima u Africi dok u Europi toga nismo svjesni, ali veliki problem postoji i uzrokuje migrantske krize.


– Mi u Europi se moramo okrupnjivati, a nažalost imamo i problem izlaska Velike Britanije iz Unije. No, 27 zemalja ostaje kompaktno i nastavljamo raditi skupa i moramo ostati zajedno da rješavamo probleme – rekla je Šuica.


Spomenuvši migrantski val, kazala je da je bitno za Hrvatsku da se na vrijeme osigura zbog velike granice koja je većim dijelom prema zemljama izvan EU-a.
– Takvu granicu teško je sam čuvati i zbog toga trebamo veća sredstva, veću pomoć iz Europske unije odnosno trebamo Schengen. Na našim vanjskim granicama ne čuvamo samo Hrvatsku, već čuvamo granicu Europske unije. Iako se značajna sredstva, gotovo 6 milijardi eura, daju Turskoj da čuvaju imigrante u kampovima, otvara se ponovno ruta koja bi predstavljala veliki problem za Hrvatsku. Jedna od novih ideja, austrijskog premijera, je da Albanija postane novi hotspot za imigrante. Europa je suočena s izazovima kao i mi te na to moramo znati reagirati – kazala je Šuica i ponovila Junckerove riječi da se za male stvari brinu same zemlje, a za velike probleme Europa odnosno Europska unija. Zaključila je da Hrvatska želi biti dio unutarnje Europe odnosno Schengena i eurozone i da Vlada na tome intenzivno radi.

 

Kada je govorila o aktivnostima hrvatskih EU parlamentaraca kazala je kako se radi kroz političke grupacije odnosno da HDZ radi kroz klub europskih pučana. No, kazala je i da postoje različitosti i različiti interesi što se također uvažava. Dodala je da HDZ-ovi zastupaju politiku mainstreama i da je jedna od politika da Europa ne želi biti tvrđava, ali i želi kontrolirati tko ulazi u Uniju. Najavila je skoru konferenciju u povodu pet godina članstva Hrvatske u EU.


– Ima pesimističkih tonova oko našeg članstva, ali pravi rezultati će se tek osjetiti u idućih pet godina članstva – rekla je europarlamentarka iz Dubrovnika koje je naglasila da Pelješki most, koji će povezati hrvatski, i europski, teritorij, ne bismo mogli sami izgraditi.


Spomenula je i da je u Varaždinsku županiju stiglo dosta sredstava iz EU fondova. Najavila je i novu omotnicu odnosno sredstva jer se sada dogovaraju iznosi, a problem je vezan uz izlazak Velike Britanije zbog čega će biti automatski manjak sredstava. Na kraju je rekla da se preko asistenata i obilaska zemlje nastoji u radu pokriti cijela Hrvatska.


Odgovarajući na novinarsko pitanje kazala je kako smatra da kod ulaska Srbije u EU treba postaviti pitanje povratka arhivske građe, zatim još uvijek pitanje hrvatskih građana za kojima se traga. Kroz pregovore i njihovo otvaranje po tim pitanjima imamo dobru šansu da ispregovaramo i krenemo u rješavanje tih problema, odgovorila je Šuica. Na pitanje o slobodnom kretanju u Europskoj uniji i odlascima iz Hrvatske rekla je da se u drugim zemljama može stjecati iskustvo i učiti, ali da će se mladi koji su otišli, vratiti u svoju zemlju.

 

https://aktualno.hr/suica-u-varazdinu-oni-koji-su-otisli-iz-hrvatske-vratit-ce-se/

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam