• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Subota, 30 Lipanj 2018

glas-slavonije.hr: Nema nam druge budućnosti osim europske!

DUBRAVKA ŠUICA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OSTVARITI KAPITALNE PROJEKTE I PODIĆI KVALITETU ŽIVOTA SVIH NAŠIH GRAĐANA

Ove godine Republika Hrvatska obilježava svoju petu obljetnicu od ulaska u Europsku uniju. Članstvo u Uniji ispunjenje je zajedničkog sna svih onih koji su početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom, dr. Franjom Tuđmanom, postavili temelje moderne, demokratske i slobodne Hrvatske. Svi oni koji su prije 28 godina ustali za državnu samostalnost i krenuli putem slobode i demokracije protiv komunističkog režima mogu biti ponosni na sve ono što je dosad učinjeno na europskom putu Republike Hrvatske.

MANJI JAVNI DUG

Pet godina nakon pristupanja Europskoj uniji možemo se osvrnuti na dosad učinjeno i biti zadovoljni rezultatima našeg rada. U proteklih nekoliko godina svjedočimo značajnim promjenama koje su olakšale svakodnevni život naših građana.Pristup jedinstvenom europskom tržištu, kao jednom od najvećih postignuća Europske unije, omogućio je rast hrvatskog gospodarstva. Pristup tržištu od 500 milijuna potrošača pozitivno se odrazio na rast malih i srednjih hrvatskih poduzeća, a pogodovao je i hrvatskim izvoznicima čiji su proizvodi u Europi prepoznati po svojoj kvaliteti te su hrvatski izvoz podigli na dosad najveće razine. U pet godina članstva Hrvatska je znatno srezala javni dug i ostvarila znatan proračunski višak.

TURIZAM I OKOLIŠ

Hrvatska je postala jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Europi i prva po broju turista po stanovniku. Taj status omogućio je Hrvatskoj da pojača svoj renome i na svjetskoj turističkoj sceni. Članstvo u Europskoj uniji ubrzalo je približavanje hrvatske kulture i naših prirodnih bogatstava brojnim Europljanima koji uviđaju i koliko je Hrvatska potrebna samoj Europskoj uniji.Europska unija veliku pozornost poklanja zaštiti okoliša. Brojnim inicijativama za zaštitu naše jedinstvene obale, kristalno čistog mora i raznovrsnosti otoka u mogućnosti smo zaštiti sva naša prirodna bogatstva i ljepote na europskoj razini i biti primjer drugima te predvodnik ekološke osviještenosti. Oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama izvornosti zaštitili smo više od 15 autohtonih hrvatskih proizvoda poput paške janjetine ili slavonskog kulena, a još dvadesetak ih je u pripremi. Oznake zemljopisnog podrijetla i oznake izvornosti štite se kao intelektualno vlasništvo kako bi se spriječila njihova zloupotreba ili neovlaštena upotreba jer one pridonose većoj tržišnoj vrijednosti proizvoda i usluga koja odgovara njihovim posebnim svojstvima i time stečenom ugledu. Hrvatska se tako uspjela pozicionirati u europskim okvirima i kao zemlja hrane izvrsne kvalitete. Stoga nam je iznimno važno da hrvatski građani imaju pristup proizvodima jednake kvalitete kao i građani u ostatku EU. Na tom izazovu nastavit ćemo inzistirati u našem daljnjem radu.

DIGITALNI PROJEKTI

Pristup sredstvima iz fondova EU-a unapređuje nam gospodarstvo, infrastrukturu i kvalitetu života. Nažalost, iskoristivost tih fondova nije uvijek bila onakva kakvom smo je zamislili, no samo prošle godine Hrvatska je povukla sredstava koliko u prve tri godine zajedno. Uvjerena sam da ćemo ove godine, a i u razdoblju koje dolazi, uspjeti ostvariti maksimalnu iskoristivost fondova kojima ćemo potaknuti novi rast i dodatno unaprijediti naše gospodarstvo, ostvariti kapitalne infrastrukturne projekte i dodatno podići kvalitetu života naših građana.Tisuće naših studenata svakodnevno koriste program Erasmus i obogaćeni novim iskustvima oplemenjuju Hrvatsku. Naši studenti stekli su neizmjerna iskustva studiranjem na prestižnim europskim sveučilištima jer su im omogućena jednaka prava bez obzira na mjesto studiranja. Znanja i vještine koje su stekli po cijeloj Europi primijenit će u našoj zemlji i time je učiniti konkurentnijom. Također, hrvatska sveučilišta i studenti profitirali su i dolaskom brojnih mladih Europljana na naša sveučilišta koji su svojim idejama i znanjem dodatno oplemenili naše obrazovne institucije.Jedna od europskih mjera koju su naši građani najviše osjetili je prošlogodišnje ukidanje roaminga za sve korisnike telekomunikacijskih mreža u svim zemljama članicama Europske unije. Povezani digitalni projekti kao što je WiFi4EU, koji predviđa besplatan bežični internet na javnim mjestima u europskim gradovima, dodatno će osnažiti europsku digitalnu i telekomunikacijsku infrastrukturu čije će prednosti vrlo brzo osjetiti i hrvatski građani.

SCHENGEN I EUROZONA

Uvjerena sam da ćemo u sljedećem razdoblju našeg članstva u Europskoj uniji ostvariti još veći rast i da će se prednosti članstva još više osjetiti. Za početak predstoji nam gradnja Pelješkog mosta, koji je u svom najvećem dijelu financiran nepovratnim sredstvima iz europskih fondova. Radi se o jednom od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u hrvatskoj povijesti kojim ćemo napokon teritorijalno ujediniti krajnji jug Hrvatske s ostatkom zemlje.A najveće prednosti članstva očekujem da ćemo ostvariti ulaskom u šengenski prostor kao i nakon uvođenja eura, odnosno pristupanjem eurozoni. U bliskoj budućnosti, kada ostvarimo i ta dva posljednja elementa europske integracije i kada budemo potpuno ravnopravna članica Europske unije, očekujem znatno veći gospodarski rast, poboljšanje kvalitete života, ali i brojne druge prednosti koje nam omogućuje članstvo u Europskoj uniji. 

http://www.glas-slavonije.hr/367812/11/Nema-nam-druge-buducnosti-osim-europske

 

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam