• dubravka-suica-slide18.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Subota, 23 Ožujak 2019

dnevno.hr: (FOTO) 23. DAN NARCISA: Evo tko je sve od političara došao podržati borbu protiv raka dojke

Edukacijom i podizanjem svijesti o životnoj važnosti prevencije raka dojke obilježen je prvi proljetni vikend koji je protekao u znaku 23. po redu javnozdravstvene akcije Dan narcisa. Brojni liječnici, osobe iz javnog života te stotine građana okupili su se na središnjem događaju na Trgu bana Josipa Jelačića i zajedno poslali poruku ohrabrenja o padu smrtnosti od ove zloćudne bolesti s 990 na 853 preminulih žena godišnje ali i upozorenje o važnosti prevencije koja može spasiti još više života.

”Značajan pad mortaliteta od raka dojke rezultat je desetogodišnjeg preventivnog programa otkrivanja raka dojke ali i novih tehnika liječenja te bolje skrbi. Usporedbe mortaliteta sa zemljama EU donose na razdoblje prije 2017., tako da u novim mjerenjima mi očekujemo i puno bolje stanje u Hrvatskoj u odnosu na druge zemlje!”, istaknuo je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med

Na središnjem događaju na Trgu bana Josipa Jelačića, liječnici su brojne zainteresirane građane educirali o tome kako prevenirati, pravovremeno prepoznati i liječiti rak dojke. Onima koji se bore s ovom bolešću, građani su pomagali donacijama za cvijet narcisa koji već pune 23 godine predstavlja simbol borbe protiv raka dojke.

Stručnjaci su naglasili i važnost Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka čiji podaci pokazuju da se na mamografski pregled ove godine odazvalo 64 % žena što je najveći odaziv do sada i dodatan vjetar u leđa za još bolje rezultate. Ciljevi ovog programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15-25%, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke.

U tu svrhu Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar na trgu je postavio mobilni mamograf u kojem su žene starije od 40 godina koje su se prethodno naručile na ovaj pregled obavljale mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda.

Zbog specifičnosti mamografskog snimanja i ograničenog broja pregleda, one žene koje nisu uspjele obaviti ovu dijagnostičku pretragu informirale su se o mogućnostima naručivanja na preventivne mamografske preglede.

“U sklopu Programa preventivne mobilne mamografije Grada Zagreba od 2004. godine, zaključno s 2018. godinom, pregledano je ukupno 46 859 žena, a od toga je čak 41 % tu pretragu obavilo prvi put. Ovim putem pozivamo sve Zagrepčanke između 40 i 49 godina te one starije od 69 da svoj mamografski pregled rezerviraju već danas pozivom na brojeve telefona 01/4696 309 ili 01/4696 347.”, istaknuo je Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Podršku borbi protiv raka dojke na Trgu bana Josipa Jelačića dali su brojni dužnosnici poput ministra zdravstva Milana Kujundžića, ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, savjetnika Predsjednice RH za zdravlje i sport dr. Tomislava Madžara, europarlamentarke Dubravke Šuice, saborskog zastupnika Siniše Varge, zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba Olivere Majić, zamjenice pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Ivane Portolan Pajić.

Dan narcisa podržali su i predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga, ravnatelj Zagrebačkog zoološkog vrta Damir Skok i liječnica Hrvatske liječničke komore Iva Pejnović Franelić. Javnozdravstvenoj akciji Dan narcisa prisustvovale su i osobe iz javnog života poput glumice Nives Ivanković, voditeljica Karmen Vukov Colić, Tončice Čeljuske i Sonje Šarunić, PR stručnjaka Krešimira Macana te Borne Kotromanić.

“Do pada smrtnosti je došlo zbog opetanovih ciklusa programa ranog otkrivanja raka dojke zato što smo u relativno kratkom vremenu pregledali jako puno žena i samim time povećali vjerojatnost otkrivanja raka dojke u onoj najranijoj fazi. U idućim godinama očekujemo da ćemo skupiti plodove truda i da će smrtnost i dalje padati. U pitanju je i bolja skrb. Naši liječnici, prvenstveno onkolozi, brinu da pacijenti dobiju najbolju terapiju i pravovremeno. Tako se povećava mogućnost da se i otkriveni karcinom izliječi.”, zaključila je dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka Ilona Sušacdr. med., specijalistica onkologije i radioterapije.

Dan narcisa održao se u organizaciji Grada Zagreba, Hrvatske lige protiv raka i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, Hrvatskog sabora, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Gradske skupštine Grada Zagreba

https://www.dnevno.hr/zdravlje/foto-23-dan-narcisa-evo-tko-je-sve-od-politicara-dosao-podrzati-borbu-protiv-raka-dojke-1294289/

 

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam