• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Ponedjeljak, 23 Ožujak 2015

(VIDEO) RTL: Predsjednica okupila žene na Pantovčaku: 'Razgovarajmo o rodnoj ravnopravnosti'

LINK ZA VIDEO: http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/1556680/predsjednica-okupila-zene-na-pantovcaku-razgovarajmo-o-rodnoj-ravnopravnosti/

 

U Ured predsjednice na Pantovčaku Kolinda Grabar Kitarović pozvala je istaknute predstavnice političkog, društvenog i gospodarskog života kako bi s njima raspravljala o poboljšanju položaja žena u Hrvatskoj

 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je prijem za predstavnice političkog, društvenog i gospodarskog života, u prigodi sudjelovanja na raspravi u UN-u na temuPromicanje rodne jednakosti i jačanje žena i djevojčica u transformativnoj razvojnoj agendi post – 2015.

 

"Htjela sam pozvati određen broj žena iz javnog, političkog i gospodarskog života žena Hrvatske na čašicu razgovora. Htjela sam ovim sastankom ukazati na nekoliko stvari u Hrvatskoj. Prije svega, na činjenici da ne možemo još uvijek govoriti o jednakopravnosti spolova i da predstoji još mnogo toga što možemo i moramo učiniti zajedno. Vjerujem da je ovo tek jedan od prvih susreta i da ćemo nastaviti raditi", kazala je u uvodu.

 

Predsjednica je istaknula kako će se zalagati za ravnopravnost spolova idućih pet godina svog mandata.

 

"Kao što znate, moj stav je da smo učinili puno kada je riječ o zakonodavstvu. Međutim, kada dođemo u praksu - stvari ne funkcioniraju ni blizu onome što bismo voljele vidjeti. Htjela bih danas u osobnim razgovorima, ali i u narednim godinama, čuti vaša iskustva i vaše prijedloge na temu poboljšanja položaja žena u Hrvatskoj", kazala je svojim gošćama.

 

"Formula glasi 50:50 do 2030. kada je riječ o UN-u. Nadam se da ćemo u Hrvatskoj tu brojku početi stizati i ranije. No, ako nastavimo ovim tempom, to se neće ostvariti. Što znači ta formula? U tih nekoliko brojeva sadržan je temeljni cilj za ravnopravnost i prava žena i njihovo mjesto u razvoju i izgradnju svijeta u kojem živimo. Cilj je da kroz 15 godina postignemo punu ravnopravnost naspram muškaraca u svim područjima javnog života, rada i zapošljavanja", naglasila je.

 

Grabar Kitarović pokazala je kako barata i statistikama.

 

"MMF kaze kako postizanje jednakosti ima pozitivan utjecaj na goapodarstvo. Zabilježen je porast BDP-a od 15 do 30 posto u zemljama koje su smanjile jaz u pristupu tržištu rada i plaćama između spolova. To znači da uključivanje žena u posao, u politički život znači i veći rast za svaku zemlju. Ako se nastavi trend koji sada imamo, trebat ce nam 75 godina da izjednačimo plaće muškaraca i žena za isti posao. Dakle, potrebno je ubrzati napore na uklanjanju svih oblika diskriminacije žene, usredotiči se na sve strukturne probleme i uzroke koji onemogućuju ostvarenje ženskih prava i osnaživanje žena", kazala je.

 

Rekla je kako su to samo neka od njenih razmišljanja i krenula nabrajati što je još potrebno kako bismo ostvarili društvo jednakosti i jednakoih mogućnosti: "Potrebne su nam brojne promjene u razmišljanju i djelovanju. Potrebno je ukinuti diskriminatorne odredbe i prakse. No, formalna jednakost pred zakonom nije dovoljna. Potrebno je uvođenje politika koje su senzibilizirane za ženska pitanja, npr. usklađivanje obiteljskog i poslovnog života te mijenjanje stanja svijesti. Ukinuti patrijarhalne norme i običaje, boriti se protiv svih vrsta predrasuda, senzibiliziranje javnosti za pitanje ravnopravnosti spolova - tu je posebno važna uloga medija i obrazovnih institucija".

 

Naglasila je kako inače nije pristalica kvota, ali da podržava zakonsku odredbu da žene čine 40 posto osba na političkim listama jer je to početak.

 

"Žene u politici još uvijek su nedovoljno zastupljene na visokim pozicijama u politici te u kompanijama. Sve se susrećemo s problemom staklenog stropa i koliko smo puta udarile glavom u taj strop i koliko je boljelo", priznala je.

 

UN-ova inicijativa He for She uključivanje dječaka i muškaraca u borbu za rodnu ravnopravnost, no predsjednica je istaknula kako će ona i nejne gošće ipak održati prvi sastanak bez suprotnog spola, no na idućim susretima su dobrodošli.

 

Grabar Kitarović je pozvala na Pantovčak Mirelu Holy, Željku Markić, Sandru Švaljek, Radu Borić, Sanju Sarnavku, Sanju Juras, Marijanu Petir, Dubravku Šuicu, Ingrid Antičević-Marinović, Gordanu Sobol i brojne druge.

 

http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/1556680/predsjednica-okupila-zene-na-pantovcaku-razgovarajmo-o-rodnoj-ravnopravnosti/

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam